Prima pagină > Uncategorized > AIE aruncă la coş manualele de Istorie a Românilor

AIE aruncă la coş manualele de Istorie a Românilor

Din ultimele declaraţii ale ministrului Educaţiei Leonid Bujor înţelegem că manualele de Istorie a Românilor nu vor reveni pe băncile elevilor. Ba mai mult, într-un şir de clase se va studia în continuare după manualele de Istorie Integrată, introduse în şcoli de guvernul Tarlev şi care promovează teoria moldovenismului ce pretinde că moldovenii ar constitui o etnie distinctă de cea română. Ministrul Leonid Bujor a declarat pentru un post de televiziune de la Chişinău că „manualele de Istorie Integrată la unele clase rămân în vigoare, pentru că nu avem astăzi un manual de alternativă. Urmează să edităm noi manuale care să corespundă cerinţelor zilei de astăzi. Manualul se va numi Istoria”. Atât. Aţi aşteptat altceva, domnilor?

Poate pentru unii este cumva surprinzătoare această poziţie a ministrului Bujor. Din câte cunoaştem, vechile manuale de Istorie a Românilor, care au fost expertizate de Consiliul Europei şi de Institutul german „Georg Eckert” pentru cercetări internaţionale asupra manualelor şcolare, se află în fondurile bibliotecilor şcolare, inclusiv ale instituţiilor de învăţământ în care s-a încercat impunrea experimentului cu manuale de Istorie zisă integrată. Nu înţelegem cum au putut să dispară aceste manuale? Ele pur şi simplu trebuie repuse în circuit. Dacă însă acestea totuşi lipsesc, de ce atunci nu se recurge la scoaterea unor noi tiraje de manuale de Istorie a Românilor? Editurile abia aşteaptă comanda. Acest lucru se poate realiza în decurs de câteva zile şi nu ar fi nevoie ca elevii din unele şcoli să continue să înveţe din manuale de Istorie Integrată în aşteptarea elaborării şi apoi editării unor noi manuale de „Istorie”.

Este departe de mine gândul că Leonid Bujor, ministru al Educaţiei din partea AMN, s-ar împotrivi revenirii la manualele de Istorie a Românilor şi ar dori înlocuirea acestora cu manualele de „Istorie”. În aceeaşi declaraţie pe care am citat-o mai sus, Leonid Bujor a precizat chiar că şcolile care dispun de manuale de Istorie a Românilor le pot folosi în continuare, iar referitor la viitoarele manuale de istorie a precizat că acestea „vor cuprinde adevărul ştiinţific despre istoria poporului Republicii Moldova, ca parte componentă a civilizaţiei, culturii şi unităţii lingvistice a celor care locuiesc în aceste două state româneşti (România şi Republica Moldova – n.n.)”. Deci toată problema constă doar în denumirea manualelor, nu atât în conţinutul lor.

Înţelegem că Ministerul Educaţiei, în frunte cu ministrul Bujor, nu doreşte să revină la manualele de „Istorie a Românilor”, ca să nu provoace probabil nemulţumirea unor parteneri din coaliţia de guvernământ. Amintim că primul care a lansat iniţiativa de revenire la manuale de Istorie a Românilor a fost liderul PLDM, proaspătul premier Vladimir Filat. Dar iniţiativa lui a fost respinsă de preşedintele PD Marian Lupu, care în prezent nu este decât un simplu deputat al coaliţiei majoritare, dar aspiră la funcţia preşedinte al ţării. Într-un interviu pentru OMEGA, Marian Lupu a declarat, că în această chestiune urmează să fie luat în considerare „caracterul policultural al societăţii”, unde „majoritatea absolută a populaţiei se identifică drept moldoveni”.

„După părerea noastră, a spus Lupu, cea mai bună variantă pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fără a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare în societate. Am pledat şi vom pleda în continuare împotriva unor astfel de ieşiri”, a declarat preşedintele PD.

Dat fiind că fără voturile deputaţilor democraţi AIE pierde majoritatea parlamentară, noua guvernare democrat-liberală va renunţa probabil la manualele de „Istorie a Românilor”. Acesta va fi un nou compromis pe care liberalii din cele trei partide ale lui Ghimpu, Filat şi Urechean îl vor face în faţa democraţilor lui Lupu şi Diacov, după ce aceştia au renunţat la ieşirea din CSI şi la aderarea la NATO ca precondiţie a constituirii AIE. Marian Lupu, care până mai ieri era comunistul numărul doi în PCRM (după Vladimir Voronin), astăzi este AIE-stul numărul unu, pentru că el impune tonul în coaliţia de guvernământ. Împreună cu Diacov, probabil, care, deşi stă mai mult în umbră, nu taie frunze la câini, ci trage sfori.

Trec peste frustrările pe care le resimt probabil o bună parte din votanţii componentelot AIE, care au optat petru aceste partide din sentiment de protest faţă de comuniştii, care au eliminat Istoria Românilor şi în speranţa că democraţii sau cei care îşi zic aşa le vor reda ce le-au luat comuniştii. Aşadar, consumatorii de iluzii şi slogane electorale frumoase au de meditat dacă merită să se exalte în continuare sau să înceapă administrarea dozată, ca la farmacie, a hapurilor amare ale deziluziilor, ale trezirii din reveria copleşitoare care le-a jucat festa.

P.S.: Vineri, 9 octombrie, serviciul de presă al Partidului Democrat a lansat un comunicat privind „deideologizarea şi depolitizarea studierii istoriei în şcoli”, în care i-a tot dat cu noţiuni şi expresii de tipul „Republica Moldova, stat policultural, zonă de interferenţă a diferitor culturi, aflată la intersecţia unor interese geopolitice contrare, convieţuirea paşnică şi armonioasă a etniilor conlocuitoare”, ca în ultimul aliniat să anunţe că „Partidul Democrat din Moldova pledează pentru abordarea echilibrată a conceptului de Istorie integrată”. Păi, domnilor democraţi, să înţelegem că pledaţi pentru menţinerea manualelor de Istorie Integrată, nici măcar nu vreţi să renunţaţi la ele? Care atunci este deosebirea dintre vechiul şi actualul regim?

Publicitate
Categorii:Uncategorized
  1. Vlad Cubreacov
    octombrie 17, 2009 la 11:19 am

    Sergiu,
    Felicitări pentru blog. Bine ai venit pe blogosferă!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: