Prima pagină > Părerea mea > Istoria se repetă. AIE merge pe urmele ADR

Istoria se repetă. AIE merge pe urmele ADR

apa cal carutaOamenii mai ţin încă bine minte isprăvile de acum 8 ani ale faimoasei guvernări ADR (Alianţa pentru Democraţie şi Reforme), în special, restanţele la plata pensiilor, salariilor şi burselor. În acea perioadă, 1998 – 2001, Republica Moldova devenise „celebră” în toată Europa prin faptul că pensionarilor li se plăteau pensiile cu o întârziere de peste 8 luni, iar atunci când acestea erau în sfârşit achitate, în loc de pensii, bătrânii se trezeau cu câte 20 de perechi de şoşoni în poală, iar guvernanţii – cu milioane de dolari pe conturile din străinătate. „Plata în natură”, aşa era definită în popor această modalitate de a-i jăcmăni pe bătrâni.

Lumea ţine minte bine că nici cadrele didactice nu-şi ridicau salariile, mizerabile, de alt fel, luni în şir. „Campioni” erau însă „angajaţii din agricultură” care aveau restanţe la plata salariilor de peste 2,5 ani. Un alt exemplu este monopolul impus de Guvernul Sturza la exportul sucurilor din fructe, care a ruinat sute de mii de mici proprietari de livezi (un kilogram de mere era achiziţionat la preţul de 1-2 bani, dacă cineva oferea 4 bani, acesta era deja un preţ bun). Din acea cauză, mulţi nu şi-au mai întreţinut livezile, acestea rămânând în paragină până astăzi, fiind compromise definitiv. Nu mai vorbim de privatizările care s-au făcut atunci, de răsunătoarele scandaluri de corupţie. Rapacea şi hulpava ADR a făcut ca aşa cuvinte ca „democraţie”, „libertate”, „guvernare democrată” să devină de ocară în Republica Moldova şi i-a adus pe comunişti la putere pentru o perioadă de opt ani.

Dar ce a fost a fost, vor spune unii, nu merită să răscolim trecutul, mai bine să ne gândim la viitor. Aşa e, dar iată că acest trecut este pe cale să se repete, să redevină prezent şi viitor. Avem tot mai multe semnale că noua coaliţie de guvernământ AIE merge pe urmele ADR. Acapararea puterii cu orice mijloace – este scopul pe care cele 4 componente AIE îl urmăresc cu tenacitate. Chiar cu încălcarea flagrantă a normelor şi principiilor democratice. Prelungirea până la jumătate de an a termenului în care 14 din 17 membrii ai Guvernului pot deţine şi funcţia de deputat constituie un abuz fără precedent în Republica Moldova. Nici chiar comuniştii nu şi-au permis să meargă atât de departe. Tot aşa, în perioada „regimului dictatorial al lui Vladimir Voronin”, viceminiştrii erau aleşi pe bază de concurs, pe când democrat-liberalii îi vor numi pe criterii politice. Cu libertatea şi independenţa presei este şi mai rău. Nu este un secret că PCRM, în perioada în care a guvernat, a menţinut un control total asupra audiovizualului public, în special la Compania „Teleradio-Moldova”. Acelaşi control îl instituie astăzi şi AIE. Cu o singură deosebire. Comuniştii au admis, cel puţin, la nivel teoretic, la nivel de idee libertatea şi independenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Consiliului de Observatori. Membrii celor două instituţii erau numiţi în funcţie cu votul a trei cincimi dintre deputaţi, ceea ce presupunea atingerea unui compromis dintre putere şi opoziţie la desemnarea componenţii nominale a CCE şi CO. AIE a modificat Codul Audiovizualului, astfel că membrii celor două instituţii pot fi numiţi în funcţie cu votul majorităţii simple a Parlamentului, exact atâtea mandate cât are puterea. Deci, AIE a institut controlul său asupra audiovizualului. Acum la Moldova 1 nu o să-i mai vedem seară de seară pe Vladimir Voronin, Zinainda Grteceanâi şi Marian Lupu, ci pe Marian Lupu, Vladimir Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Dumitru Diacov. Ce s-a schimbat în definitiv? Nimic. Un regim autoritar, cel comunist, a fost înlocuit cu altul, la fel de autoritar – democrat-liberal.

În cele două campanii parlamentare din acest an, avocaţii Alexandru Tănase şi Vitalie Nagacevschi, care până mai ieri erau cei mai înflăcăraţi luptători pentru drepturile omului (în cazul lui Nagacevschi chiar credem că o face sincer), care îl acuzau pe Voronin că a uzurpat puterea în stat, astăzi calcă în picioare cele mai elementare principii ale democraţiei, cum ar fi separarea puterilor în stat şi libertatea şi independenţa presei. Şi încă ne spun că ceea ce fac este perfect democratic, că o fac în numele viitorului Republicii Moldova. De parcă Republica Moldova s-ar reduce doar la interesele AIE.

Nu dorim să facem pronosticuri apocaliptice despre guvernarea AIE. Un singur lucru le putem promite cititorilor noştri: vom urmări cu atenţie şi cu imparţialitate orice pas al guvernanţilor. Altfel decât o fac, pe de o parte, presa proguvernamentală democrat-liberală şi, pe de altă parte, presa opoziţiei comuniste.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: