Prima pagină > Uncategorized > Aderarea Moldovei la NATO: SUA – da, AIE – ba

Aderarea Moldovei la NATO: SUA – da, AIE – ba

În cadrul întrevederii de astăzi cu preşedintele român Traian Băsescu, vicepreşedintele SUA Joe Biden a declarat următoarele cu referire la Republica Moldova: „Ajutăm acum la stabilizarea economică a Moldovei, pe care speram să o vedem cât mai repede în structurile euro-atlantice”. Nu este vorba despre o greşeală a agenţiilor de ştiri, oficialul american cu adevărat s-a referit la aderarea Republici Moldova la NATO. „Greşeala” vicepreşedintelui american este că a avut naivitatea să creadă, de altfel ca multă altă lume, că înfrângerea comuniştilor în alegeri şi venirea liberalilor la putere va însemna şi îmbrăţişarea de către Republica Moldova a vectorului euroatlantic. Domnul Joe Biden este îndreptăţit să creadă că liberalii moldoveni doresc aderarea Republicii Moldova la NATO, mai ales că aceasta a fost una dintre promisiunile electorale ale Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat şi Alianţei „Moldova Noastră”. Dar iată că imediat ce au ajuns la putere, liberalii şi-au abandonat opţiunile euro-atlantice. Ba mai mult. Ei împreună cu democraţii lui Lupu şi Diacov au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană, iar una dintre condiţiile puse din capul locului de către Lupu la constituirea acesteia a fost neaderarea Republicii Moldova la NATO şi păstrarea calităţii de stat membru al CSI. Deci, AIE este o alianţă mai curând anti-NATO şi pro-CSI decât ceea ce s-a crezut.

Vom mai aminti aici că doi dintre fruntaşii AIE, premierul Vladimir Filat şi primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, au declarat că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să construiască cu NATO aceleaşi relaţii pe care le are astăzi Rusia cu Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Se ştie că aceste relaţii numai amicale nu pot fi numite. Să ne amintim că după încheierea Războiului Rece relaţiile ruso-natoiste au fost şi mai sunt caracterizate încă de ceea ce specialiştii în geopolitică au numit „Pacea Rece”. Nu ştim ce anume i-a determinat pe cei doi politicieni moldoveni să facă această paralelă între relaţiile Rusiei cu NATO şi cele ale Republicii Moldova cu Alianţa Atlanticului de Nord: puţinătatea cunoştinţelor în materie de relaţii internaţionale sau dorinţa de a se gudura niţel pe lângă pulpana Kremlinului. Sperăm totuşi că AIE nu se va apuca să construiască o „Pace Rece” cu NATO, chiar dacă rămâne în continuare o alianţă politică proceseistă. Vedem astfel că AIE este doar cu numele o alianţă pentru integrare europeană. Unii au recurs deja la o descifrare alternativă a abrevierii AIE: Alianţa pentru Integrare Estică. Drept confirmare servesc şi asigurările date de către liderii AIE preşedintelui rus Dmitrii Medvedev cu ocazia summitului CSI de la Chişinău că Republica Moldova nu va părăsi Comunitatea Statelor Independente.

Publicitate
  1. octombrie 22, 2009 la 6:07 pm

    Eu totusi cred ca la un moment dat Moldova va imbratisa drumul euroatlantic. Sa nu uitam ca Marian Lupu vine de la comunisti si este inca comunist in convingere. A fost nevoie de un compormis pentru a putea avea majoritate. Cu timpul lucrurile se vor aseza.

    In conditiile actuale, Moldova devine un pion important pe tabla de sah geostrategica, iar SUA va sti cum sa joace.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: