Prima pagină > Părerea mea > Vladimir Filat, zeul vămilor din Moldova

Vladimir Filat, zeul vămilor din Moldova

motto:„Pasărea pre limba ei piere”

Filat: Prea des aud numele meu la vamă… Voi sancţiona dur orice abatere!

“Prea des numele meu este folosit la vamă. În momentul în care cineva se adresează în numele meu (Vlad Filat), până nu vorbiţi cu mine personal, nu luaţi decizii.” Astfel s-a adresat premierul Filat către Şeful Serviciului Vamal, Viorel Melnic, ieri, 28 octombrie, în cadrul şedinţei de Guvern.

În context premierul a mai spus: „Să nu avem situaţii precum că s-a executat fiindcă ar fi în numele meu. Eu nu o să am astfel de cerinţe nici personale, nici de partid. Dacă o să aud aşa ceva, o să sancţionez dur”.

Sursa: Unimedia

Am recitit de câteva ori ştirea de mai sus difuzată de Unimedia. Pare a fi incredibil, dar totuşi e adevărat: premierul Filat recunoaşte public, fie şi indirect, că este o persoană pentru care nu există normele statului de drept, nu există lege. Aşadar, Filat îl probozeşte public pe şeful Serviciului Vamal, Viorel Melnic, spunând următoarele: “Prea des numele meu este folosit la vamă. În momentul în care cineva se adresează din numele meu, până nu vorbiţi cu mine personal, nu luaţi decizii.”

Prima concluzie: Premierul recunoaşte public că în cadrul Serviciului Vamal se comit ilegalităţi. Ce ilegalităţi se pot comite la Vamă? Tranzitarea frauduloasă a mărfurilor peste frontieră, adică fără plata impozitelor şi taxelor vamale? Sau poate tranzitarea ilegală peste graniţă a drogurilor, armelor, practicarea traficului de persoane? Şi, după cum spune însuşi Vladimir Filat, aceste infracţiuni sunt foarte frecvente, ba chiar exagerat de frecvente, odată ce premierul foloseşte sintagma „prea des”.

A doua concluzie: Premierul încurajează comiterea respectivelor infracţiuni în cadrul Serviciului Vamal, doar că are pretenţia (absolut „întemeiată”, căci totuşi este prim-ministru) ca acestea să nu se desfăşoare fără ştirea, fără aprobarea sau poate şi fără participarea sa. „În momentul în care cineva se adresează în numele meu (Vladimir Filat), până nu vorbiţi cu mine personal, nu luaţi decizii.”, a spus Filat. Observaţi că el nu i-a spus şefului Serviciului Vamal: acţionaţi doar în conformitate cu legea şi cu normele regulamentului vamal, fără a admite nici un fel de abateri de la acestea, indiferent ce demnitar stă în spatele unei ilegalităţi sau alteia şi, cu atât mai mult, atunci când infractorii se prevalează de numele meu. Dar Filat nu a vorbit astfel, ci, dimpotrivă, se pare că el s-a arătat gelos pe faptul că asemenea infracţiuni se comit fără ştirea, aprobarea şi, eventual, participarea primului ministru şi că s-ar fi s-a oferit chiar să fie complice. Mai ales că Vladimir Filat are o bogată experienţă în practicarea contrabandei. Este suficient să ne amintim de operaţiunea „Ţigareta”, despre care la timpul respectiv a scris din abundenţă presa din România.

A treia concluzie: Vladimir Filat nu e deloc imun la virusul corupţie. De fapt, premierul a dorit, prin descinderea sa la Vamă, să arate poporului că el luptă cu corupţia şi cu contrabanda. Drept dovadă ne serveşte şi modul în care acesta se grozăveşte că îi va pedepsi dur pe cei care practică contrabanda şi, mai ales, că el nu se va implica în săvârşirea acestei crime economice: „Să nu avem situaţii precum că s-a executat fiindcă ar fi în numele meu. Eu nu o să am astfel de cerinţe nici personale, nici de partid. Dacă o să aud aşa ceva, o să sancţionez dur”. Deci, reproşul făcut lui Melnic că la Vamă se practică contrabanda „fără ştirea premierului” i-a ieşit involuntar, se ştie că obişnuinţa e o a doua natură, ceea ce şi l-a trădat de aaceastă dată.

A patra concluzie: Presa care s-a pus în slujba lui Filat, în dorinţa ei de a justifica comisioanele primite, care sunt atât de preţioase, mai ales acum, pe timp de criză, a pierdut orice simţ al realităţii. Servilismul nemăsurat le-a întunecat în aşa măsură minţile scribilor puterii, încât aceştia nici nu au observat că de fapt i-au adus un deserviciu stăpânului lor. Unimedia, pornind de la obligaţia de a-i lustrui imaginea premierului Filat, de fapt a demascat natura coruptă a acestuia. Unde dai şi unde crapă.

 

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: