Prima pagină > Uncategorized > Războiul meu cu Veaceslav Platon, un criminal pe linie economică

Războiul meu cu Veaceslav Platon, un criminal pe linie economică

Pentru că mă aflu în plin război mediatic, dar şi juridic cu unul dintre cei mai mari criminali pe linie economică din Republica Moldova, deputatul rusofon şi AMN-ist Veaceslav Platon, cel care este vinovat de falimentarea şi acapararea unui şir de întreprinderi din Republica Moldova şi Ucraina, şi care a ajuns în parlament doar pentru că i-a plătit 300 000 de euro lui Urechean, vreau să propun atenţiei comunităţii blogherilor încă un material publicat la 17 martie 2009 de FLUX despre acest individ. Nu de alta, dar lumea ar putea să creadă că m-am luat fără nici un motiv de capul unui brav politician democrat, liberal şi anticomunist. Menţionez doar că materialul a fost scris de colegul meu, redactorul-şef de la ziarul FLUX, Nicolae Federiuc. Totodată, vreau să anunţ că în curând voi reveni cu noi detalii privind schemele prin care cei de la AMN, ajunşi la guvernare, influenţează Justiţia în dosarele în care sunt vizaţi.AMN-ul revigorează sfidător mafia din anii ’90. Supoziţiile noastre se confirmă din nou: Urechean vrea cu orice preţ să-l facă deputat pe un individ cercetat penal de Procuratură

În pofida avertismentelor din presă, potrivit cărora Urechean încearcă să-i aducă în Parlament, pe uşa din dos, pe ortacii săi certaţi cu justiţia, zilele trecute s-a produs o nouă schimbare spectaculoasă în lista electorală a acestei grupări politico-mafiote. De această dată, candidatul cu numărul 67 din lista AMN, Veaceslav Platon, a fost mutat „discret” în faţă, pe poziţia 11, oferindu-i-se astfel o şansă reală de a se ascunde de justiţie sub imunitatea de parlamentar.

În facsimilul alăturat vă arătăm, dragi cititori, cum „naşul” mafiei din capitală, Serafim Urechean, a decis, alături de alţi câţiva fruntaşi ai grupării de culoare galbenă, să modifice lista electorală a AMN şi să-l plaseze, pe locul 11, în locul lui Viorel Savva (şi acesta, la rândul lui, un individ certat în trecut cu legea), pe dubiosul director adjunct de la Moldindconbank, Veaceslav Platon, care a fost implicat în cazuri răsunătoare de corupţie, delapidări de fonduri, şantaj, estorcări şi înşelăciune, în perioada de tristă faimă când ţara era jefuită fără milă de tipi alde Lucinschi, Filat, Oleinic, iar „hoţii în lege” şi rackeţii se simţeau în ţara asta ca peştele în apă.

Urechean sfidează obraznic cele mai elementare norme ale moralei

Cu puţin timp în urmă, ziarul FLUX a publicat o amplă investigaţie jurnalistică (pe care o reluăm în această ediţie), unde argumentam, în cel mai clar mod posibil, motivele pentru care un tip de teapa lui Platon nu are ce căuta în Parlament, ci, dimpotrivă, acest om trebuie deferit justiţiei pentru numeroasele fărădelegi care i se incriminează.

Arătam, totodată, cum CEC-ul, instituţie responsabilă de buna desfăşurare a procesului electoral şi de calitatea candidaţilor la funcţia de legiuitor, a refuzat să accepte un demers al Procuraturii prin care se cerea excluderea lui Veaceslav Platon din competiţia electorală pentru ca acesta din urmă să poată fi cercetat penal în stare de arest pentru furt în proporţii deosebit de mari şi alte infracţiuni comise de el.

De asemenea, avertizam public că plasarea lui Platon pe locul 67 din lista electorală nu este altceva decât o scamatorie jegoasă, în stilul specific amenist, şi că, foarte curând, Urechean îl va transfera pe acest tip cu un trecut mai mult decât dubios pe un loc eligibil din listă pentru a-l face, cu orice preţ, deputat. Sau a plătit omul cei 300 mii de euro şi nu mai ai ce face, tovarăşe Urechean?

Din păcate, nici Comisia Electorală Centrală, nici cei care s-au angajat să ne asigure „un parlament curat” şi pretind că luptă împotriva corupţiei politice, nu au mişcat un deget pentru a preveni un astfel de scenariu. Am sperat că se va găsi, cel puţin, un ONG-ist care să-şi exprime măcar o mică doză de îngrijorare faţă de cum va arăta viitorul Parlament, în cazul în care această structură interlopă, cu pretenţii de partid politic, va accede în forul suprem al ţării. Iată că nu a fost să fie.

După cum anticipam, Urechean & Co îşi realizează, fără a fi deranjaţi de cineva, intenţiile găunoase, refuzând, ostentativ şi sfidător, cel puţin să simuleze că fac măcar ceva pentru a-şi spăla obrazul de murdăriile politice pe care le practică şi pentru care sunt acuzaţi.

Nu pretindem de la această gaşcă de nomenclaturişti şi şaşlâcari corupţi până în măduva oaselor să-şi recunoască păcatele, deoarece pentru aşa ceva este nevoie să ai cel puţin un gram de frică de Dumnezeu. Suntem însă mai mult decât revoltaţi de faptul că nimeni, dar absolut nimeni, nu întreprinde ceva pentru a stopa nelegiuirile comise de Urechean şi gaşca sa, manipulând josnic electoratul prostit de atâta minciună.

Marii corupţi din AMN vor să lupte împotriva corupţiei

Citeam, recent, în galbena gazetuţă amenistă „Alianţa” că, fiţi atenţi!, „AMN subscrie Pactului anticorupţie propus de Mişcarea Acţiunea Europeană”. Fiind convinşi că ei sunt credibili, iar alegătorul este naiv, ortacii lui Urechean se angajează, alături de alte „forţe democratice şi proeuropene din Republica Moldova”, să „deconspire” şi să „critice schemele marii corupţii”. „Alianţa Moldova Noastră salută ideea „Pactului anticorupţie” şi prevederile lui esenţiale, considerând că iniţiativele benefice, dacă sunt judicios elaborate şi prezentate, ar trebui să fie sprijinite de toate forţele democratice şi proeuropene din Republica Moldova”, ne râd în faţă „politicienii” galbeni pe paginile gazetuţei de partid.

Iată că cei care recunosc public că îşi vând cu 300 mii de euro locurile de pe lista electorală, cei care sunt eroii unui volum întreg care cuprinde grave cazuri de corupţie, cei care sunt suspectaţi că au comandat asasinarea unui lider politic, cei ai căror părtaşi au umplut puşcăriile sau sunt căutaţi prin Interpol, vor lupta de azi încolo pentru a deconspira şi condamna marea corupţie. Foarte amuzant. Iar de la noi nu se cere altceva decât să-i credem şi să-i votăm.

Gruparea intitulată AMN este cea care abuzează cel mai des de resursele administrative, încalcă metodic legislaţia electorală, are un limbaj de grotă şi ofensator la adresa concurenţilor electorali, îndeamnă la ură şi răfuială fizică, agresează tineri din alte partide care fac legal agitaţie electorală. În acelaşi timp, aceeaşi grupare organizează la fiecare jumătate de oră câte o conferinţă de presă pentru a trage „semnale de alarmă”, cică, vezi Doamne, comuniştii pregătesc fraudarea masivă a alegerilor.

Nu practicăm republicarea articolelor care au apărut deja pe paginile ziarului nostru. Ne vedem însă nevoiţi să mai facem o excepţie şi să reluăm biografia obscură a celui care a fost repoziţionat pe locul 11 în lista electorală a lui Urechean, poate, măcar de această dată, se va găsi cineva din organizaţiile abilitate să monitorizeze actul electoral, care să se opună infractorilor ce vor să ajungă legiuitori în Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, vrem să arătăm cum astfel de elemente criminale şi periculoase încearcă să se ascundă sub imunitatea de candidat şi, după aceea, sub cea de parlamentar, ca, ulterior, să ne acuze pe noi, ziariştii (care îi cunoaştem mai bine decât cei care îşi exercită „dreptul de a alege”), că încălcăm prezumţia nevinovăţiei.

În afară de tartorii corupţiei din AMN care sunt astăzi deputaţi, lista electorală a lui Urechean e doldora de persoane certate cu legea

Am mai scris şi cu alte ocazii despre persoanele care au avut în trecut probleme cu justiţia şi care candidează acum pe listele unor partide politice pentru a se ascunde după imunitatea de parlamentar şi pentru a-şi proteja averile agonisite fraudulos şi libertatea de a fura ce a mai rămas de furat în ţara asta. Vom reveni deci la lista electorală a AMN, în care cel puţin şapte persoane au fost sau continuă să fie cercetate penal pentru tâlhărie, cauzarea de leziuni corporale grave, sustrageri în proporţii deosebit de mari. Deşi suntem aproape siguri că datele de care dispunem sunt prea puţine şi nu reflectă integral adevărata faţă a celor care se prezintă drept Alianţa Moldova Noastră, acestea sunt suficiente pentru ca alegătorii, atunci când vor merge să depună buletinul de vot în urnă, să fie conştienţi că NU TREBUIE SĂ VOTEZE ACEST PARTID. Să revedem candidaţii AMN-ului care au avut în trecut probleme cu justiţia şi care astăzi ne cerşesc cu atâta insistenţă voturile:

Valentin Chepteni (plasat pe locul 9) – acuzat de tâlhărie în baza dosarului penal nr. 1990022235. Dosarul a fost ulterior clasat în baza art. 5, al. 2 din Codul de Procedură Penală.

Viorel Savva, avocat (plasat iniţial pe locul 11, ulterior trecut pe locul 67), a fost condamnat, în anul 2001, la 3 ani de privaţiune de libertate pentru cauzarea de leziuni corporale grave. Viorel Savva a fost amnistiat în acelaşi an.

Fiodor Botnari (locul 38), în 1993, i-a fost intentată o cauză penală pentru încălcarea art. 170, al. 2 (vânătoare ilicită cu cauzarea daunelor în proporţii deosebit de mari) şi art. 184, al. 1 (abuz în serviciu). Dosarul a fost clasat în 1994.

Ivan Veveriţa (locul 41) – a fost condamnat în baza art. 195, al. 2, Cod Penal, pentru sustragere în proporţii deosebit de mari. La 22 iulie 2008, cauza penală a fost clasată în legătură cu expirarea termenelor de prescripţie.

Alexandru Avcinicov (locul 60) a fost condamnat, în 1993, de către Judecătoria Donduşeni, la 2 ani privaţiune de libertate, pentru furt şi încălcarea regulilor de comercializare a mărfurilor.

Pe locul 76 o găsim pe Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale Chişinău pentru protecţia drepturilor copilului, care a fost arestată şi care este cercetată penal pentru un caz de înfiere internaţională ilegală.

Ştefan Guţu (locul 83) – în anul 2001, Comisariatul de Poliţie Nisporeni a iniţiat o cauză penală, pentru încălcarea art. 155, al. 1, Cod Penal (prezentarea de informaţii neautentice). La 26 iunie 2002, cauza a fost clasată.

În afară de aceştia, şi galeria personajelor din „Cartea galbenă a corupţiei”, editată de Iurie Roşca în vara anului trecut, se regăseşte in corpore pe lista electorală a AMN. Pentru cei care încă nu au reuşit să parcurgă această carte le sugerăm să facă totuşi un minim efort pentru a afla cum arată faţa adevărată a fruntaşilor acestui partid, care sunt prezentaţi în spoturile lor electorale ca mari luptători împotriva corupţiei şi mari anticomunişti.

Galeria creionată de Iurie Roşca începe cu „Povestea unei cozi de topor” a lui Ivan Timofeevici Guţu, pe care îl regăsim pe locul 23 al listei electorale a AMN. Urmează Anatol Onceanu, „un titirez al comuniştilor din timpul lui Grosu”, care a fost plasat pe locul 30. Mult mai bine situat, şi anume pe poziţia a 8-a, este Alexandru Oleinic, un alt erou din galeria dinozaurilor corupţiei, care a uimit opinia publică de la noi prin iscusinţa de a trage foloase personale în urma privatizării patrimoniului public. Pe locul 19 în lista electorală a AMN se află Alexandru Lipcan, „un comunist de pe vremea când lumea se lepăda de Satana”. Un alt personaj din cartea lui Iurie Roşca este Vasile Balan, o „sfârlează în mâna puhavă a lui Urechean”, căruia i-a revenit tocmai locul patru. Următorul personaj din galeria cărţii galbene a corupţiei este Leonid Bujor, „un anticomunist de carton care sare ca iedul la microfon”, situat pe locul 6 pe lista electorală a AMN. Urmează apoi renumitul Ion Pleşca, până mai ieri un anonim, dar care a devenit notoriu prin faptul că l-a ameninţat cu răfuiala fizică pe Iurie Roşca de la tribuna Parlamentului şi care, mai apoi, potrivit probelor prezentate de Procuratură şi Interne, s-a dovedit a fi implicat, alături de Urechean, în tentativa de asasinare a liderului creştin-democrat. Pentru că, iată, Pleşca este un om al faptelor, nu al vorbelor goale, dacă promite – face, Urechean l-a pus pe locul 15 pe lista AMN. Următorul personaj din Cartea galbenă a corupţiei este Valeriu Cosarciuc, „un cavaler notoriu al mămăligii explodate”, care s-a învrednicit de locul 13 pe lista lui Urechean. Şi, bineînţeles, personajul central din cartea lui Iurie Roşca, „tartorul corupţiei moldoveneşti”, Serafim Urechean, care are locul unu pe listă.

După cum vedem, AMN nu a fost în stare să alcătuiască o listă în care nu s-ar regăsi personaje atât de corupte şi de compromise. Asta pentru că Urechean a constituit această formaţiune politică nu pentru a promova un proiect politic, ci pentru a se pune la adăpost pe sine, dar şi pe ortacii săi, de răspunderea în faţa Justiţiei pentru nelegiuirile pe care le-au comis atunci când deţineau funcţii de răspundere.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: