Prima pagină > Politica > Ex-directorul SIS pretinde că a fost arestat pentru refuzul de a fabrica dosare la indicaţia lui Voronin

Ex-directorul SIS pretinde că a fost arestat pentru refuzul de a fabrica dosare la indicaţia lui Voronin

Fostul director al Serviciului de Informaţi şi Securitate, Valeriu Pasat, îi acuză pe foştii demnitari comunişti de fabricarea dosarului său din martie 2005 privind comercializarea a 21 de avioane de tip MiG-29. Pasat susţine că Vladimir Voronin şi fostul ministru de Externe, Andrei Stratan, ar fi făcut presiuni asupra ambasadorilor acreditaţi în ţările din Occident şi CSI ca aceştia să convingă conducerea statelor în care erau creditaţi de faptul că Pasat este singurul vinovat de vânzarea ilicită a celor 21 de avioane.

„Am un document care demonstrează cum s-a lucrat până acum. Nici nu mi-a intrat sentinţa în vigoare şi viceprim-ministrul, ministrul de Externe de atunci, Andrei Stratan, semnează un document strict secret adresat şefilor misiunilor diplomatice din Occident şi din CSI prin care le dă indicaţii personal să ajungă până la primele persoane din statul în care sunt acreditaţi ca să spună că ceea ce face conducerea de la Chişinău este corect şi să le demonstreze că Pasat a vândut ilegal avioanele. În acel document se vorbeşte despre faptul că Federaţia Rusă este de vină, că au pus la cale o lovitură de stat. De asemenea, indiferent de decizia judecătorilor, care spuneau că în acţiunile din martie 2005 nu sunt implicate forţe din Federaţia Rusă, Stratan a nu a ţinut cont de acest lucru şi a mers mai departe. Mă miră faptul că Andrei Stratan a mers recent la Moscova şi a încercat să-i convingă pe ruşi că intenţionează să creeze un partid pro-rusesc pentru următoarele alegeri”, a declarat Valeriu Pasat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Voronin a vândut instalaţii care trebuiau să ajungă în Cecenia

Fostul director al SIS a declarat că a fost arestat la indicaţia lui Voronin, deoarece, odată cu venirea PCRM la guvernare în 2001, Pasat a refuzat să fabrice dosare penale la comanda lui Voronin. „Am refuzat să adun „compromate” pe cei din PCRM, pe cei care l-au adus la putere pe Voronin, pentru că aceşti oameni urmau să fie şantajaţi în cei opt ani de guvernare. În acelaşi timp, cel care a venit la putere în 2001 cu lozinci proruseşti şi cu o nostalgie faţă de perioada sovietică a fost acea persoană care, începând cu iulie 2001, a încercat să vândă din arsenalul armatei naţionale un lot de armament pentru doborârea aparatelor de zbor, care trebuiau să ajungă în Cecenia. Toate aceste vânzări au avut loc fără hotărâri de Guvern ca şi în cazul vânzărilor avioanelor MiG”, a declarat Pasat.

Pasat le mulţumeşte lui Alexandru Tănase şi Janetei Hanganu

Valeriu Pasat mai susţine că atunci când a fost eliberat la indicaţia lui Vladimir Voronin i s-a pus două condiţii: de a părăsi imediat ţara şi de a se dezice de cetăţenia Republicii Moldova. „Niciodată nu am avut o altă cetăţenie. Îi mulţumesc celor care au mers alături de mine şi au crezut în nevinovăţia mea şi anume avocaţii mei, Janeta Hanganu şi Alexandru Tănase. Am fost achitat în luna iunie când la putere erau tot aceiaşi oameni. AIE are un scop – de a elibera mii de oameni care au avut de suferit în urma fostului regim”, a mai declarat Pasat.

Fostul ministru la Apărării regretă faptul că unii colaboratori ai SIS şi Ministerului Apărării şi unii diplomaţi au căzut pradă fabricii de minciuni a guvernării comuniste. „Voronin i-a folosit pe toţi demnitarii de stat în scopuri meschine. Chiar azi dimineaţă am fost vizitat de doi procurori, care îşi cereau scuze pentru faptul că au fost nevoiţi să spună minciuni în dosarul meu”, a mai menţionat Valeriu Pasat, care a declarat că pe viitor preconizează să înfiinţeze o fundaţie de promovarea a culturii şi istoriei în Republica Moldova.

Pasat pretinde că nu s-a întâlnit niciodată cu Karamalak

Întrebat de jurnalişti în ce relaţii se află cu unul dintre capii lumii interlope, hoţul în lege Grigore Karamalak, alias „Bulgaru”, Pasat a declarat că nu are nicio legătură cu această persoană. „Nu m-am întâlnit niciodată cu această persoană, iar ceea ce s-a scris în presă sunt doar zvonuri”, a precizat Pasat.

AIE are scopul deosebit de a-l reabilita pe Pasat şi nu va schimba situaţia economică

În altă ordine de idei, Valeiu Pasat a ţinut să precizeze că „AIE are un deosebit scop de a reabilita mii de oameni care au suferit în urma acestui regim. Mari schimbări economice nu vor putea fi realizate în ţară pentru că aşa este situaţia internaţională pe plan economic extern, mă refer la criză. Dar sarcina de-ai reabilita pe toţi este o sarcină deosebită a aceste alianţe”.

Victor TĂNASE, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: