Există şi o altă Rusie, care trebuie descoperită
Vinerea trecută, pe 20 noiembrie, la Chişinău s-a aflat cunoscutul jurnalist rus, scriitorul, publicistul şi redactorul-şef al Agenţiei informativ-analitice de investigaţii jurnalistice, Andrei Konstantinov (Sankt-Petersburg).
Andrei Konstantinov, cunoscut în tagma profesională drept unul dintre campionii jurnalismului la extrem, are o bună faimă şi în rândurile publicului telespectator din Republica Moldova, datorită faptului că a semnat scenariile mai multor filme din genul detectiv, care au fost difuzate la postul rus public de televiziune. Totodată, Konstantinov este cunoscut la Chişinău şi ca autorul cărţilor „Avocatul”, „Jurnalistul”, „Scriitorul”, „Petersburgul interlop”, „Lumea interlopă din Rusia” şi alte titluri, apărute în Federaţia Rusă, cu un tiraj cumulat de peste 20 de milioane de exemplare. Un succes la care autorii moldoveni nu pot nici măcar să viseze.Ar mai fi de spus că Andrei Konstantinov şi-a început cariera în calitate de translator militar. El şi-a găsit însă adevărata vocaţie în practicarea jurnalismului la extrem. A înfiinţat secţia de investigaţii criminalistice în cadrul redacţiei ziarului „Smena”, în perioada 1994-1996, a fost corespondent al ziarului „Komsomolskaia pravda” pentru Sankt-Petersburg şi nord-vestul Rusiei. Din februarie 1998 până în prezent, conduce, în calitate de director general şi redactor-şef, Agenţia informativ-analitică de investigaţii jurnalistice.
Acestea sunt doar câteva repere din biografia lui Konstantinov. Vroiam să spun însă, altceva. Prin voia întâmplării, am participat şi eu la seara de creaţie pe care a avut-o Konstantinov la Chişinău, care a fost organizată de Clubul „Format A-3”. M-au invitat nişte colege de la „Komsomolskaia pravda”, care m-au întrebat dacă nu mi se pare straniu faptul că jurnaliştii de limba română şi cei de limba rusă de la Chişinău aproape că nu comunică între ei, mai că nici nu se cunosc reciproc, chiar dacă fac parte din aceeaşi breaslă, iar în multe cazuri au fost chiar colegi de facultate (aici este necesară o precizare: nu toţi jurnaliştii moldoveni care scriu în ruseşte sunt ruşi, mulţi dintre ei sunt români, aşa cum nu toţi jurnaliştii de limba română sunt neapărat români). Le-am dat dreptate celor de la „Komsomolskaia pravda” şi am zis că voi merge să mă întreţin cu colegii mei vorbitori de rusă la seara de creaţie a lui Konstantinov, mai ales că acesta este un mare profesionist.
Andrei Konstantinov este, cu adevărat, o personalitate strălucită, un intelectual rafinat, dar, totodată, un om modest, prietenos şi sincer. Pe parcursul discuţiei au fost abordate mai multe teme ce ţin de relaţia dintre jurnalişti, pe de o parte, şi politicieni, oligarhi, bandiţi, guvernanţi, oameni de afaceri, pe de altă parte. M-am plâns şi eu pe guvernanţii şi oligarhii moldoveni care, umăr la umăr cu anumite elemente criminale, ne tot fac şicane nouă, celor de la FLUX. La un moment dat, o puştoaică de la un post de televiziune i-a cerut lui Konstantinov să dea o apreciere evenimentelor din 7 aprilie 2009. Eram aproape sigur că jurnalistul din Sankt-Petersburg, fiind un tip galant, nu va dezamăgi aşteptările audienţei rusofone şi va condamna şi el, fie într-o formă mai alegorică, „tentativele Bucureştiului de a alipi Republica Moldova la România”. Am fost însă surprins să-l aud pe Konstantinov spunând că, deşi deţine unele informaţii privind evenimentele de la 7 aprilie 2009 de la Chişinău, el nu este persoana indicată să se pronunţe pe acest caz, deoarece se află la o distanţă prea mare de realităţile moldoveneşti şi că lucrul acesta îl pot face cu mult mai mult succes observatorii şi analiştii de la Chişinău.
Atunci mi-am zis că Rusia nu se reduce doar la numele unora ca Zatulin, Ziuganov, Jirinovski, Kozak, Lavrov, Medvedev, Putin, pe care ne-am obişnuit să-i tot auzim dojenind Republica Moldova care, iată, nu-i mai iubeşte ca altădată pe ruşi. În acel moment, am înţeles că există şi o altă Rusie, care trebuie descoperită.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX
Comentarii recente