Prima pagină > Părerea mea > KGB rediviva! De la KGB la SIS şi de la SIS la KGB

KGB rediviva! De la KGB la SIS şi de la SIS la KGB

Funcţia de director la ziarul FLUX mă obligă să am tot felul de discuţii cu persoane care vin la redacţie şi ţin cu tot dinadinsul să-mi povestească despre problemele lor sau să-mi ceară să le rezolv anumite chestii sau, pur şi simplu, să-mi spună părerea lor într-o problemă sau alta. Trebuie să recunosc că de multe ori aceste discuţii nu-mi produc multă plăcere, mai ales că-mi răpesc mult timp şi deseori se dovedesc a fi absolut inutile, îţi pierzi timpul în nişte discuţii sterile. Dar se întâmplă ca cei care trec pragul redacţiei să fie oameni valoroşi, integri, bine documentaţi şi bine intenţionaţi. Aşa, spre exemplu, cu câteva zile în urmă m-a vizitat un omulean care mi-a povestit ce se întâmplă la SIS. Potrivit acestuia, după ce Alianţa pentru Integrare Europeană l-a numit în funcţia de director pe Gheorghe Mihai, în cadrul acestei structuri au început remanieri importante de cadre. Din spusele informatorului meu, mulţi dintre ofiţerii tineri, care nu au experienţa activităţii în structurile de securitate sovietice, adică în KGB, ofiţeri care au absolvit şcoli în Occident, inclusiv, în România, sunt concediaţi, iar în locul lor sunt angajaţi vechii kaghebişti sovietici. Cel care mi-a servit această informaţie spune că el însuşi face parte din prima categorie. Şi tot el afirmă că noul director SIS îi angajează în special pe foştii săi tovarăşi de KGB.

Nu sunt în măsură să mă pronunţ în acest caz, mai ales că este vorba despre un serviciu special şi secret, din care este greu să obţii informaţii. Admit totuşi că informatorul meu voluntar ar putea avea dreptate sau, cel puţin, în mare parte să aibă dreptate. Deschid pagina de internet a SIS. Dau la căutare biografie lui Gheorghe Mihai şi, surpriză, constat că acesta este un vechi kaghebist. Aşadar, primul lucru care îţi sare în faţă este că „prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.24-XVIII din 25 septembrie 2009, domnul Gheorghe MIHAI a fost numit în funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate” şi că acesta este „colaborator emerit al Serviciului de Informaţii şi Securitate, decorat cu distincţii de stat şi departamentale”. Foarte frumos până aici. Dar ce e mai departe? „Între anii 1975-1977 a îndeplinit serviciul militar în termen. În anul 1978 a fost încadrat în serviciul militar în cadrul organelor securităţii de stat. După absolvirea cursurilor superioare specializate din or. Minsk în anul 1979, a activat în calitate de împuternicit operativ, împuternicit operativ superior în secţia raională Briceni. Între anii 1983 şi 1985 a urmat cursurile de pregătire a cadrelor de conducere la şcoala superioară a Comitetului Securităţii de Stat al fostei URSS din or. Moscova, după care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul organelor securităţii de stat, avansând până la cea de şef de direcţie generală din cadrul aparatului central al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova”.

Deci, directorul SIS a făcut carieră în KGB şi doar printr-un accident istoric a devenit ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, pentru că, dacă URSS nu s-a fi destrămat şi nu ar fi apărut Republica Moldova, Gheorghe Mihai era şi astăzi ofiţer KGB.

Este greu de înţeles de ce noua conducere de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană, a ales să plaseze în fruntea SIS un fost kaghebist pensionat, mai ales că avea posibilitatea să opteze în favoarea unui tânăr, format în cadrul SIS şi şcolit în Occident.

Din alte surse am aflat că, în perioada guvernării lui Voronin, Gheorghe Mihai nu a fost ofiţer activ, ci un cadru pensionat şi că datorită relaţiilor sale s-ar fi ocupat cu „protecţia unor afaceri”. O ocupaţie devenită deja tradiţională pentru foştii kaghebişti.

Am decis să plasez acest text, să relatez despre acest „fapt divers” doar pe blog. Dar le promit cititorilor mei că atunci când voi deţine mai multe informaţii privind remanierile de cadre de la SIS, voi scrie un material mai bine documentat la ziar. Să avem puţintică răbdare, căci s-ar putea ca între-timp să-mi mai treacă pragul vreun doritor să discute cu directorul de la FLUX sau chiar poate un binevoitor care mai ascunde şi o mapă sub braţ. Şi atunci să vedeţi cum toate lucrurile vor deveni clare. Inclusiv şi cele de la SIS.

Publicitate
 1. noiembrie 27, 2009 la 9:05 pm

  A existat şi o scrisoare anonimă, semnată „ofiţeri SIS”, în care se spuneau cam aceleaşi lucruri. Scrisoarea, în română, le-a fost expediată mai multor redacţii de pe o adresă de e-mail cu „ru”.

  Greu le este serviciilor secrete să găsească agenţi buni. 🙂 Uite ce a păţit Mossad-ul cu un ucenic:
  http://www.realitatea.net/un-spion-ucenic-din-cadrul-mossad-a-fost-arestat-de-politia-israeliana_689090.html

 2. adept
  decembrie 17, 2009 la 4:35 pm

  chiar e greu sa comentezi asa ceva – toti au aceiasi origini – profitori.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: