Locuitorii din Palanca cer autorităţilor de la Chişinău să le apere interesele legitime
Locuitorii satului Palanca s-au adresat cu un apel preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi premierului Vladimir Filat în care îşi exprimă indignarea faţă de modul în care autorităţile gestionează problema celor 7,77 km de autostradă ucraineană care traversează Republica Moldova, precum şi faţă de intenţia de a ceda Ucrainei teritoriul naţional din preajma acestui traseu. În apelul semnat de peste 1 000 de persoane se menţionează că, în situaţia în care această problemă va fi soluţionată în detrimentul intereselor cetăţenilor Republicii Moldova, locuitorii satului vor recurge la „diverse metode” pentru a-şi apăra drepturile legitime. Vă prezentăm mai jos textul integral al apelului sus-menţionat:
Domului Mihai Ghimpu,Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Preşedinte interimar al Republicii Moldova;
Domnului Vladimir Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova
A P E L
Noi, locuitorii şi băştinaşii satului Palanca, raionul Ştefan Vodă suntem profund indignaţi de modul de abordare, cât şi de intenţia unor demnitari de a transmite în proprietatea Republicii Ucraina sectorul de teren prin care trece segmentul de autostradă R33 Odesa-Reni, km 51+200 – km 51+970 în regiunea localităţii Palanca.
Reamintim că cedarea părţii carosabile a sectorului de drum cu lungimea de 7,77 km în anul 2003 le-a creat mari dificultăţi locuitorilor satului şi agenţilor economici, şi anume în administrarea şi gestionarea terenurilor proprietate privată şi proprietate publică (total 926 ha) aferente autostrăzii. Noi suntem mult îngrijoraţi de faptul că nu vom avea acces la aceste terenuri şi suntem categoric împotriva transmiterii în proprietatea Ucrainei a terenului prin care trece segmentul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii noastre. Experienţa ultimilor ani de după cedarea părţii carosabile denotă că acest fapt a adus prejudicii localităţii. Potenţialii investitori nu riscă să investească în activităţi economice în localitate.
Vă informăm că terenurile aferente traseului Odesa-Reni în apropierea satului Palanca sunt: teren arabil (Abdiv) – 71,3 ha, pădurea satului – 65 ha, păşuni ameliorate – 195 ha, combinatul piscicol – 449 ha, stufăriş – 110 ha, păduri cu tufari – 36 ha. Apare întrebarea:ce facem cu vitele, care astăzi sunt o sursă considerabilă şi reală de venit, în cazul când rămânem fără imaşuri? Ce facem cu partea de locuitori care folosesc ca sursă de încălzire lemnul şi stuful? Ce facem cu cele 71,3 ha de teren arabil cu o fertilitate înaltă?
Întrebarea primordială este despre oportunitatea transmiterii în proprietatea Ucrainei a sectorului de teren prin care trece autostrada, în condiţiile când, având în proprietate partea carosabilă a autostrăzii, partea ucraineană are acces nelimitat pe traseu. Având în proprietate traseul, partea ucraineană încalcă de nenumărate ori prevederile Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei cu privire la regimul de utilizare a sectorului de autostradă ucraineană Odesa-Reni, care trece pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trecea acesta şi anume:
– apariţia situaţiilor de accidente rutiere însoţite de jertfe umane, din motivul neasigurării securităţii traficului: nu au fost marcate treceri pentru pietoni, instalate indicatoare etc;
– pe sectorul de autostradă se efectuează şi alte tipuri de control în afară de controlul respectării regulilor de circulaţie;
– desfăşurarea activităţii economice în zona aferentă traseului se află sub permanentul control al autorităţilor ucrainene, ceea ce contravine prevederilor Acordului.
Este imprevizibil impactul cedării terenului asupra activităţii în continuare a localităţii, asupra relaţiilor de bună vecinătate cu partea ucraineană.
„Palanca” înseamnă „cetate”, cetate întemeiată de Alexandru cel Bun cu scopul de a apăra hotarele ţării. Nu ne transformaţi astăzi într-o cetate asediată de vecinii noştri ucraineni. Viitorul nostru devine unul al unui stat uitat de toţi, pustiu, fără perspective şi fără tineri. Ne întrebăm dacă doriţi un astfel de viitor pentru satele dumneavoastră de baştină şi pentru ţara pe care o conduceţi, dacă asta este politica socială pe care o promovaţi.
Apreciem aceste acţiuni ca pe o încălcare gravă a Constituţiei Republicii Moldova (art. 3, pct. 1) care spune că „teritoriul Republicii Moldova este inalienabil” şi care, potrivit legii sau voinţei părţilor nu poate fi înstrăinat. Se încalcă şi Legea nr. 595 din 24.09.199 privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova (art. 11, alin. 3) care spune că „nu se admite ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea la un tratat internaţional care limitează caracterul suveran, independent şi unitar al statului (…) în particular prin cedare sau schimb de teritoriu (…) decât după examinarea problemei în cadrul unui referendum republican”.
Lipseşte transparenţa în elucidarea negocierilor moldo-ucrainene. Insistăm să nu se încalce prevederile Constituţiei şi legislaţiei în vigoare şi să nu se ignoreze interesele noastre, precum şi ale statului.
Locuitorii satului Palanca, în cazul transmiterii terenului, îşi rezervă dreptul de a folosi diferite metode, inclusiv prin implicarea organismelor internaţionale, pentru a-şi apăra dreptul la proprietate şi interesele vitale ce vor fi lezate în urma realizării Tratatului din 18 august 1999.
Sperăm şi mizăm pe o decizie corectă ce ar apăra, dar nu ar leza drepturile şi interesele locuitorilor Republicii Moldova.
Ne adresăm tuturor locuitorilor Ţării şi aşteptăm susţinerea dumneavoastră întru păstrarea integrităţii teritoriale şi stricta respectare a legii.
Semnează locuitorii şi băştinaşii satului Palanca, raionul Ştefan Vodă.
În total – 1170 de semnături
Palanca, 27 noiembrie 2009
Legături
FLUX
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Comentarii recente