Prima pagină > Eveniment > Palanca, o lecţie de patriotism pentru premierul Filat

Palanca, o lecţie de patriotism pentru premierul Filat

FLUX a spus adevărul despre faptul că actualele autorităţi ale Republicii Moldova sunt dispuse să ducă la bun sfârşit opera începută de Lucinschi şi continuată de Voronin de rupere din teritoriului nostru naţional a circa o mie de hectare în regiunea satului Palanca, precum şi despre revolta locuitorilor din această comună. Aceste adevăruri l-au determinat pe premierul Vladimir Filat să efectueze duminica trecută o vizită de lucru în localitatea din extrema de sud-est a Republicii Moldova. Vladimir Filat a spus-o pe şleau că a fost deranjat de cele scrise în presă. Adică de ceea ce am scris noi, pentru că presa guvernamentală şi proguvernamentală a evitat acest subiect sau a relatat denaturând faptele şi de aşa manieră încât înstrăinarea unei părţi a teritoriului naţional să fie percepută de către publicul larg drept un act de patriotism. Iată ce a spus Vladimir Filat (sic!): „Şi sincer să vă spun, am fost un pic deranjat atunci când am văzut în presă sau când am auzit că oamenii din Palanca se răscoală pentru că li se cedează pământul. Toate aceste porniri, toate aceste discuţii, nu au la bază absolut nimic real, nu au nici un motiv”.Premierul s-a contrazis

Dar nu au trecut decât câteva minute că premierul s-a şi contrazis, spre dezamăgirea pălăncenilor, care într-un moment şi-au făcut iluzia că au găsit în persoana lui Filat un apărător al intereselor lor de proprietari agricoli şi al celor naţionale ale Republicii Moldova. Vladimir Filat a declarat cât se poate de clar că autorităţile moldovene vor semna Acordul de transmitere a celor 18 hectare de pământ adiacente segmentului de autostradă Odesea-Reni, care trece prin moşia satului Palanca şi prin teritoriul naţional al Republicii Moldova. Filat a mai spus că la 14 decembrie 2009, la Odesa va avea loc şedinţa mixtă moldo-ucraineană în chestiunea demarcării frontierei, la care va fi abordată şi această problemă. Dincolo de expresiile patriotarde şi bombastice despre grija pe care le-o poartă actuala guvernare cetăţenilor moldoveni, sigura promisiune pe care a putut să o facă prim-ministru celor de la Palanca a fost că Guvernul va încerca să obţină de la ucraineni dreptul pentru locuitorii comunei de a traversa într-un anumit regim acest segment de autostradă. Altfel spus, pământul va fi cedat, dar pălăncenii vor putea să treacă din când în când pe pământul lor, care, de fapt, le va aparţine ucrainenilor: „Acum ceea ce ţine de situaţia de la Palanca, de această porţiune de drum. Avem aceste documente internaţionale care obligă Republica Moldova. Nu vreau să fac trimitere la cei care au semnat, cei care au ratificat în Parlament şi cei care au pus în aplicare acest acord. Şi sarcina noastră, a celor de la Guvern, din Consiliul Raional Ştefan Vodă şi de la nivel local, este ca să găsim acele condiţii necesare de a fi impuse în modul în care urmează să administrăm pământurile la care s-a făcut referinţă şi modul în care pălăncenii au acces la aceste pământuri. Documentele semnate la 10 iulie 2001, spune foarte simplu şi clar pentru toată lumea că partea ucraineană nu va efectua pe sectoarele de autostradă stabilite pentru traversare construcţii tehnice şi de altă natură, garduri, canale, etc. care împiedică deplasarea liberă pe acestea sau creează alte restricţii. Pornind de la aceste angajamente, noi urmează în continuare, în procesul de negocieri, să stabilim acele condiţii pentru cei din Palanca ca să aibă acces la pământurile lor fără restricţii şi liber. Noi nu vom semna acordul de transmitere până în momentul în care nu vom fi în consens cu comunitatea localităţii în care trăiţi dumneavoastră. Însă asta înseamnă că până la acel moment trebuie să ne mişcăm repede, noi trebuie să fim foarte pragmatici, foarte realişti în ceea ce putem obţine ca să putem găsi acel compromis necesar ca toate părţile să fie împăcate şi, în primul rând, cei care locuiesc în Palanca”.

Filat, solidar cu Lucinschi şi Voronin în afacerea Palanca

Astfel, Vladimir Filat recunoaşte public că, pe de o parte, Protocolul adiţional la Tratatul de frontieră aduce atingere suveranităţii de stat şi intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi că, pe de altă parte, între el, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin nu există nici o diferenţă de abordare a chestiunii.

Filat pretinde că Ucraina ne-a cedat pământuri

Încercând să-i convingă pe pălănceni că ar trebui, chipurile, să se împace cu gândul că traseul şi terenurile adiacente vor fi transmise pentru vecie în stăpânire ucraineană, Vladimir Filat a recurs la argumentaţia Kievului, pretinzând că Ucraina ar fi cedat în schimb şi ea ceva teritorii către Republica Moldova. Premierul s-a referit la Giurgiuleşti, Basarabeasca şi barajul Hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Doar că Filat nu a precizat că, de fapt, terenurile pe care Kievul pretinde că le-ar fi cedat nouă sunt tot ale Republicii Moldova şi că nu există nici un document care să fi formalizat această cedare. El aşa şi nu a explicat de ce transferul teritoriului din preajma comunei Palanca de la Republica Moldova către Ucraina este fixat în Protocolul adiţional la Acordul de frontieră moldo-ucrainean, dar pretinsa cedare de teritoriu făcută de ucraineni la Giurgiuleşti, Basarabeasca şi Novodnestrovsk nu este stipulată de către Tratatul de frontieră, în Protocolul adiţional sau în alt act oficial bilateral. Iată cum a lăudat premierul mărinimia ucrainenilor care ne „cedează” cu toată bunăvoinţa din teritoriul lor naţional. Dacă ar fi să urmăm matematica premierului Filat ar reieşi că Ucraina ne-a „oferit” mult mai mult pământ decât ne-a luat.

„Asta a fost înţelegerea de pachet. Drumul, pe de o parte, pe de altă parte, 157 de hectare la Basarabeasca şi 430 de metri liniari, inclusiv ceea ce ţine de luciu de apă, în localitatea Giurgiuleşti. Aceasta este înţelegerea care a fost semnată, ulterior ratificată şi care a intrat în vigoare. Aceste înţelegeri urmează să fie acum administrate. Ceea ce a fost semnat trebuie să fie respectat, de o parte şi de alta”.

Ce s-a întâmplat cu proprietăţile moldoveneşti din Ucraina?

Vladimir Filat trişează atunci când afirmă că ar fi existat o înţelegere la pachet privind un schimb de teritorii dintre Ucraina şi Republica Moldova. Înţelegerile la o şuetă sau la o beţie dintre ex-preşedinţii Luchinschi şi Kucima nu pot înlocui Acordurile interstatale. De fapt, s-a dat din teritoriul naţional al Republicii Moldova în urma unei mici şi murdare „înţelegeri” pe care a avut-o regimul antinaţional Lucinschi cu Kievul şi pe care a acceptat-o apoi şi regimul Voronin, iar acum o acceptă şi guvernarea lui Vladimir Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Marian Lupu. Toată lumea trebuie să ştie însă că, spre exemplu, la Giurgiuleşti Republica Moldova a deţinut peste 1,5 km din malul fluviului Dunărea, iar astăzi nu are decât 430 de metri. Sau ce dovezi are Vladimir Filat că Republica Moldova a preluat teritorii la Basarabeasca? De ce nu ne-ar spune domnul Filat ce s-a întâmplat cu proprietăţile moldoveneşti din Ucraina, cu sanatoriile şi staţiunile balneare din regiunea Odesa sau cu calea ferată moldovenească de până în staţia Reni şi gara feroviară Reni ca atare, care au fost întotdeauna, inclusiv în perioada sovietică, parte integrantă a Căilor ferate din Basarabia, respectiv din RSS Moldova?

Vladimir Filat a încercat să-i convingă pe pălănceni să cedeze pământurile

Vladimir Filat a încercat să-i convingă pe pălănceni că trebuie să cedeze pământurile lor ucrainenilor pentru ca aceştia din urmă să fie indulgenţi cu autorităţile moldovene şi să accepte delimitarea şi demarcarea frontierei pe segmentul transnistrean. Adică Vladimir Filat ne îndeamnă să dăm vrabia din mână pe cioara din par. Alte comentarii sunt de prisos.

Ministrul de Externe Leancă recunoaşte şantajul ucrainean

O explicaţie mai mult decât stranie privind cedarea respectivelor terenuri a înaintat ministrul de Externe Iurie Leancă, care l-a însoţit pe Vladimir Filat la Palanca. Iurie Leancă a fost viceministru de Externe când s-a negociat şi a fost semnat Tratatul de frontieră şi Protocolul adiţional de către regimul Lucinschi şi prim-viceministru de Externe când aceste documente au fost ratificate de comunişti. El a lăsat să se înţeleagă că dacă Republica Moldova nu cedează aceste teritorii Ucrainei, atunci Kievul le va impune din nou cetăţenilor moldoveni obligativitatea de a face dovada că deţin 1 200 de euro la trecerea hotarului cu statul vecin. „Domnul prim-ministru a menţionat decizia pe care a luat-o prin luna iulie Kievul prin care a modificat regimul de trecere a frontierei pentru cetăţenii Republicii Moldova. Dacă ar fi intrat în vigoare acea decizie, dumneavoastră, ca să traversaţi frontiere cu Ucraina, trebuia să faceţi dovada că aveţi 1 200 de euro, care este o sumă fabuloasă pentru cetăţeanul din Republica Moldova. Şi dacă nu ar fi intervenit pe 10 sau 12 august domnul Filat, care încă nu era prim-ministru, ci doar preşedinte al PLDM, atunci pe 24 august ar fi intrat în vigoare acea decizie. Deci nu e doar problema cum se deplasează oamenii pe segmentul respectiv de autostradă şi cum vreţi dumneavoastră să aveţi acces la acest drum, ci aţi fi avut probleme majore în a ajunge, în general, în regiunea Odesa. Şi nu doar dumneavoastră – toţi cetăţenii Republicii Moldova. De ce menţionez acest lucru? Pentru că avem nevoie de o relaţie foarte bună cu Ucraina”.

Pământul sau 1 200 de euro

Deci, din spusele lui Iurie Leancă, Kievul a şantajat noua guvernare de la Chişinău cu obligativitatea celor 1 200 euro la trecerea hotarului, iar Chişinăul îi şantajează cu aceiaşi 1 200 de euro pe cetăţenii Republicii Moldova care se opun cedării teritoriului nostru naţional! S-ar putea ca mâine ucrainenii să ceară întreg raionul Ştefan Vodă şi atunci probabil Chişinăul va accepta, întrucât sărmanii de cetăţeni moldoveni nu au 1 200 de euro pentru a putea traversa hotarele Ucrainei. Mai mult, Vladimir Filat şi Iurie Leancă au recunoscut public în faţa pălăncenilor că autorităţile de la Kiev i-au cerut Guvernului Filat, chiar a doua zi după instalarea acestuia, să i se dea Ucrainei cele 18 hectare care flanchează segmentul de autostradă Odesa-Reni.

Tensiune maximă la întâlnirea premierului cu pălăncenii

Am urmărit cu mare atenţie modul în care presa a relatat despre această deplasare a premierului la Palanca. Am rămas profund dezgustat de faptul că unii jurnalişti (adevărat că nu chiar toţi) din presa guvernamentală şi proguvernamentală au prezent evenimentul mai ca pe o întâlnire de suflet a pălăncenilor cu premierul Filat, în timp ce, de fapt, acesta mai că nu a fost luat în furci de săteni, atunci când au înţeles că Guvernul le va ceda pământurile. Iată ce a declarat Ion Voloh, fostul primar al satului Palanca şi alţi consăteni de-ai săi:

„Când a fost ratificat tratatul şi protocolul adiţional, lucrul acesta nu a fost transparent. Oamenii nu cunosc, dacă traseul a fost vândut, atunci cu câţi bani şi cine a luat banii? Dacă a fost dat în arendă, pe câţi bani şi pe ce termen? Dacă a fost dăruit, de ce a fost dăruit? Dacă a fost schimbat cu alt teritoriu, apoi unde a fost schimbat? Deci o lipsă totală de transparenţă”.

Trăim pe malul Nistrului şi duminica nu putem să ieşim măcar la pescuit

„Dacă spuneţi că sunteţi pentru săteni, să nu fim şi noi obijduiţi, să avem şi noi cumva de trăit omeneşte, să-mi spuneţi vă rog, dacă daţi pământul şi de o parte, şi de alta a drumului, unde vom ieşi noi? Nu vom putea ţine nici măcar o vacă. Noi nu avem dreptul nicăieri. Cei din Parlament au salarii mari, se odihnesc la mare, dar noi trăim pe malul Nistrului şi duminica nu putem să ieşim măcar la pescuit. La Nistru – grăniceri în stânga şi în dreapta. Ia să-mi spuneţi dumneavoastră: unde o să ajungem noi dacă ne daţi pământul? Cu ce o să rămânem noi? Ţinem câte o vacă pentru a supravieţui. Cu pensia noastră noi nu putem trăi”.

Grănicerii nu trebuie să stea la mine în harman

„Eu sunt proprietar. Am pământ la graniţă. Au venit aici de la Guvern ca să dăm graniţa ucrainenilor. Am întrebat cât costă un ar de pământ, nici până astăzi nu ştim cât costă un ar, cât costă un hectar. Cine o să-mi plătească pentru acest pământ? Mi-au spus: mata fă cum vrei, dar noi graniţa o dăm. Eu locuiesc la 200 de metri de la traseu şi am nepot pe care îl scap, fuge, se duce să se scalde la canal. Eu nu am dreptul să trec peste drum să văd să nu se întâmple ceva cu el. Cum să trăim noi mai departe dacă dăm pământul aşa conform Protocolului. Noi ne înecăm din cauza gazelor de eşapament de la traseu. Iată Protocolul nu prevede nimic în acest sens. Grănicerii noştri nu trebuie să stea la mine în harman (grădină – n.n.). Ei trebuie să stea la graniţă”.

Poliţia ucraineană îşi face mendrele pe teritoriul Republicii Moldova

Apropo, de posturile de grăniceri care stau pe moşia satului în loc să stea la hotar. Plimbându-se cu tot alaiul de-a lungul acestui segment de şosea, Vladimir Filat a putut să se convingă de două lucruri: grănicerii moldoveni nu stau la hotar, ci în interiorul satului, astfel că pălăncenii trebuie să-şi ai paşaportul atunci când se duc la prăşit, iar poliţia de frontieră a Ucrainei îşi face mendrele pe acest traseu, adică pe teritoriul naţional al Republicii Moldova şi chiar îşi permite să aresteze cetăţeni moldoveni şi să-i transporte în interiorul Ucrainei pentru a-i amenda sau judeca.

O rusoaică încearcă să-l convingă pe premierul Filat să nu cedeze pământul ţării

Făcând o privire retrospectivă, am putea pune că pălăncenii i-au dat lui Vladimir Filat o lecţie de patriotism. Unii dintre ei erau ruşi de origine, dar care, fiind cetăţeni ai Republicii Moldova şi înţelegând ce înseamnă interesul naţional al statului în care trăiesc, au încercat să-i explice premierului de ce nu trebuie cedat pământul. Spre exemplu, această rusoaică i-a adus aminte liderului PLDM că Ucraina nu cedează nimic din ceea ce a moştenit de la URSS, cum ar fi conductele de gaze naturale ce tranzitează teritoriul ucrainean şi pe care Kievul scoate bani grei. De ce atunci, se întreabă rusoaica din Palanca, Republica Moldova nu profită de faptul că pe teritoriul ei trece o autostradă, care îi aparţine de drept, şi pe care ar putea să o utilizeze în scopul dezvoltării economice a regiunii? – întrebare la care Vladimir Filat nu a putut formula un răspuns.

Dacă aţi dat pământul nostru Ucrainei, atunci daţi-ne şi pe noi ucrainenilor

Un pălăncean disperat a strigat în sală: „Dacă aţi dat pământul nostru Ucrainei, atunci daţi-ne şi pe noi ucrainenilor”. Nici premierul Filat, nici ministrul de Externe Leancă nu au găsit de cuviinţă să-i răspundă cumva acestuia, s-au făcut că nu aud. Să presupunem că e un punct de vedere pe care îl agreează?

Premierul i-a îmbrăţişat frăţeşte pe toţi, chiar şi pe cei ale căror pământuri mâine o să le dea ucrainenilor

După încheierea vizitei, Vladimir Filat le-a strâns mâinile şi i-a îmbrăţişat pe toţi cei care l-au însoţit în această deplasare: reprezentaţii administraţiei publice locale şi raionale, jurnalişti, reprezentaţi ai Serviciului de Grăniceri, ai Serviciului Vamal, ai poliţiei, funcţionari de la Guvern. I-a îmbrăţişat frăţeşte chiar şi pe cei ale căror pământuri mâine o să le dea ucrainenilor. Excepţie au făcut doar câţiva jurnalişti, printre care şi umila mea persoană. Premierul s-a blocat când ne-a văzut şi, probabil, ce şi-o fi zis în mintea lui: ăştia sunt nepatrioţii care vor să dinamizeze relaţia Guvernului nostru de dulce prietenie cu mărinimoşii şi darnicii noştri vecini din Est.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: