Prima pagină > Eveniment > Vladimir Filat a discutat cu Iulia Timoşenko despre „ce au convenit în cadrul întrevederii trecute”

Vladimir Filat a discutat cu Iulia Timoşenko despre „ce au convenit în cadrul întrevederii trecute”

Prim-ministrul Vladimir Filat a avut miercuri o întrevedere cu Iulia Timoşenko, Prim-ministru al Ucrainei, cu care a discutat despre relaţiile dintre cele două state, transmite serviciului de presă al Guvernului. Sursa oficială a Executivului nu a menţionat însă dacă în cadrul întrevederii s-a discutat despre intenţia Chişinăului de a ceda Ucrainei teritoriul Republicii Moldova din preajma tronsonului de 7,7 km de drum în regiunea satului Palanca, raionul Ştefan Vodă.Întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în cadrul unei vizite a premierului Vladimir Filat la Bonn, Germania, unde participă la lucrările Congresului Partidului Popular European.

Potrivit sursei citate, cei doi premieri au discutat despre implementarea acţiunilor asupra cărora au convenit în timpul precedentei întrevederi, ce a avut loc la Ialta la data de 20 noiembrie, anul curent. Vlad Filat şi Iulia Timoşenko au convenit atunci asupra excluderii barierelor din calea comerţului şi a liberei circulaţii a cetăţenilor, asupra reluării activităţii comisiei interguvernamentale mixte etc.

Precizăm în context că, în cadrul ultimelor două întrevederi dintre cei doi oficiali, subiectul principal al discuţiilor a fost cel privind cedarea de către Republica Moldova în favoarea Ucrainei a unui teritoriu de circa 18 hectare în zona satului Palanca, raionul Ştefan Vodă, pe care trece tronsonul de drum Odesa-Reni. Intenţia autorităţilor moldovene a stârnit nemulţumirea locuitorilor din Palanca şi administraţiei din Ştefan Vodă, care au anunţat că se vor opune prin orice mijloace cedării teritoriului naţional.

Amintim, totodată, că în cadrul unei întrevederi recente a premierului cu locuitorii satului Palanca, Filat le-a adus la cunoştinţă că decizia de a ceda aceste terenuri a fost deja luată, făcând referire la Tratatul de frontieră cu Ucraina semnat în 1999 de către preşedinţii Lucinschi şi Kucima şi ratificat de Parlamentul moldovean în 2001.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: