Prima pagină > Părerea mea > Puterea încearcă din nou să închidă ziarul FLUX. Deputatul alianţei de guvernământ Veaceslav Platon cere sechestrarea conturilor FLUX

Puterea încearcă din nou să închidă ziarul FLUX. Deputatul alianţei de guvernământ Veaceslav Platon cere sechestrarea conturilor FLUX

Vineri, 18 decembrie, Judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău ne-a anunţat că deputatul Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Platon, cel care ne-a dat în judecată la 10 noiembrie 2009 pe motiv că ziarul FLUX i-ar fi lezat „onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională”, pretinzându-ne pentru asta despăgubiri în sumă de 100 000 de lei, a înaintat instanţei o nouă cerere de chemare în judecată. Platon a anunţat că măreşte de cinci ori, de la 100 000 de lei la 500 000 de lei, cuantumul pretenţiilor lui pecuniare faţă de ziarul FLUX.Mai mult ca atât, Platon solicită instanţei „să pună sechestru pe mijloacele băneşti ale pârâtului”, adică ale ziarului FLUX, „aflate pe conturile bancare, precum şi pe bunurile acestuia în valoarea acţiunii modificate” înainte ca instanţa să se pronunţe printr-o decizie asupra acestui caz. Deci, fără ca măcar să existe o decizie judecătorească prin care ziarul nostru să fie condamnat, Platon cere să ni se aplice un sechestru de jumătate de milion de lei! Prin cererea sa, deputatul alianţei de guvernământ urmăreşte închiderea ziarului FLUX, pentru că el ştie că aplicarea unui sechestru în sumă de jumătate de milion de lei va paralizia activitatea ziarului şi, în consecinţă, ar conduce la falimentul acestuia.

Platon a solicitat aplicarea sechestrului pentru că acest afacerist cunoaşte foarte bine că în instanţă nu are cum să obţină câştig de cauză împotriva ziarului FLUX şi decizia judecătorească finală va fi oricum favorabilă nouă. De aceea, el a decis să meargă pe altă cale: să obţină îngheţarea conturilor noastre, făcând uz, probabil, de statutul său de deputat al coaliţiei de guvernământ, de relaţiile pe care le are în mediul judecătorilor şi de sforile pe care le poate trage în culoarele puterii.

Mai precizăm o dată că ceea ce a scris FLUX despre afacerile în care a fost implicat acest deputat nu sunt luate din pod, ci au la bază un lung şir de documente ale organelor de anchetă din Republica Moldova şi, mai ales, din Ucraina, unde acesta a fost declarat persona non grata pentru activitatea sa infracţională. De menţionat că aproape toate acuzaţiile care i-au fost aduse lui Platon ţin de falimentarea şi preluarea la preţuri de nimic a unor mari întreprinderi. În ţările în care Justiţia funcţionează, cei care sunt găsiţi vinovaţi de asemenea crime fac ani grei de puşcărie. Nu este şi cazul Republicii Moldova, unde infractorii şi criminalii devin deputaţi şi chiar ajung să conducă ţara. Probabil că Platon a decis să-şi pună în aplicare talentele sale în vederea falimentării ziarului FLUX.

Nu încape îndoială că acţiunea lui Platon prin care atentează la existenţa publicaţiei FLUX nu constituie doar un gest izolat al unui politician supărat pe un ziar, ci trădează dorinţa mai multora din cadrul puterii de a se răfui cu publicaţia noastră. Dacă Platon nu ar fi fost încurajat şi de alţi aliaţi din AIE, acesta nu ar fi manifestat atât de multă obrăznicie încât să solicite punerea sub sechestru a mijloacelor băneşti aflate pe conturile FLUX. Poate chiar cineva dintre guvernanţi chiar i-a asigurat succesul acestei operaţii, încurajându-l să meargă pe această cale.

Gestul lui Platon trădează planul guvernării liberal-democrate de a se răfui cu ziarul FLUX

Felul în care Justiţia va judeca acest caz, dacă va da sau nu curs cererii lui Platon în cazul FLUX, ne vom putea da seama pe cât de independentă este aceasta sub regimul Ghimpu-Filat şi dacă nu cumva ea este la fel de neindependentă sau poate chiar mai aservită puterii politice decât în timpul celor 8 ani ai regimului Voronin. Acum vom vedea şi pe cât de democratică este guvernarea AIE, pe cât de tolerantă este aceasta cu presa pe care nu o controlează, care nu-i ciuguleşte din palmă, adică cu presa independentă şi dacă, în general, aceasta acceptă pluralismul de opinii şi critica, ca elemente indispensabile unei societăţi democrate. Altfel, vom putea constata că în Republica Moldova s-a instituit un regim autoritar, cu persoane care se pretind lideri politici, dar care, de fapt, provin din rândurile gangsterilor de altă dată, deveniţi între timp oligarhi influenţi, cu milioane şi miliarde de euro pe conturi, şi pentru care libertatea de opinie, independenţa mass-media nu sunt decât vorbe goale, numai bune de prostit electoratul.

Putem afirma fără nici o exagerare că modul în care va fi judecat în instanţă cazul nostru cu Platon va constitui un indice clar privind aderenţa AIE la valorile democrate şi europene, astfel cum Cazul Palanca constituie astăzi un test privind ataşamentul acestei guvernări la valorile naţionale. Din păcate, AIE nu pune prea mare preţ pe pământul ţării noastre. Teamă ni-i că la fel de lipsite de valoare sunt pentru alianţa de guvernământ şi valorile democratice şi europene la care ne-am referit mai sus.

Doar cititorii s-au solidarizat cu ziarul FLUX

FLUX-ul scrie deja de câteva luni despre atacurile venite din partea puterii şi despre încercările acesteia de a închide această publicaţie indezirabilă pentru AIE. Am făcut apel către organizaţiile de media, către alte publicaţii să se solidarizeze cu noi, să ia atitudine faţă de abuzurile puterii, crezând că viziunile diferite pe care le avem nu constituie un motiv ca cei care sunt concurenţii, dar şi colegii noştri să dorească ruinarea ziarului nostru. Din păcate, trebuie să constatăm că nimeni nu s-a solidarizat cu noi, nimeni nu a rostit sau scris măcar un cuvânt în apărarea noastră. Excepţie au făcut doar cititorii, abonându-se la FLUX. Astfel, deşi campania de abonare încă nu s-a încheiat, deja pentru anul 2010 avem mai multe abonamente decât pe 2009. Noi îi asigurăm pe cititorii noştri că, indiferent de acţiunile represive pe care le va întreprinde puterea împotriva noastră, noi vom face totul pentru a asigura apariţia publicaţiei noastre şi în anul viitor.

Facem apel aici către toţi oamenii de bună-credinţă, către toţi cei care înţeleg că o societate democrată poate exista având o presă cu adevărat liberă, să se aboneze la FLUX şi să-i îndemne şi pe colegii lor de serviciu, rudele şi prietenii lor să facă acelaşi lucru. Guvernarea, fie ea comunistă sau liberal-democrată, poate impune presa pe care o plăteşte să-i cânte în strună, poate impune cenzura în presa finanţată de stat, dar nu vă poate interzice să vă abonaţi la FLUX, să citiţi ziarul FLUX ca să aflaţi adevărul.

Citiţi ziarul FLUX pentru a afla despre ceea ce alte ziare nu scriu, despre ceea ce alţii tac.

Un Crăciun fericit şi multă sănătate tuturor celor care ne citesc. Doamne ajută în anul 2010!

Sergiu PRAPORŞCIC, director FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: