Prima pagină > Părerea mea > Tirajul FLUX a crescut cu 38 la sută

Tirajul FLUX a crescut cu 38 la sută

ziarul FLUX

Spre bucuria noastră şi a prietenilor noştri şi, bănuiesc, spre dezamăgirea neprietenilor noştri, în luna ianuarie 2010 numărul abonaţilor la ziarul FLUX a crescut cu 38 la sută. Proporţional s-a majorat şi tirajul. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că de vreo trei ani încoace concurenţii şi oponenţii noştri, ziarişti şi politicieni, ne-au tot „prorocit” că vom rămâne fără tiraj. Sentimentele noastre de bucurie şi de mândrie sunt alimentate şi de faptul că FLUX a înregistrat, la începutul acestui an, o creştere semnificativă de tiraj fiind una dintre puţinele, dacă nu chiar singura publicaţie periodică care nu este subvenţionată din afară, toate veniturile noastre fiind asigurate din abonamente şi din modestele încasări din publicitate. Ca şi toţi cetăţenii de bună credinţă, nutrim speranţa că, în 2010, lucrurile vor merge mai bine în Republica Moldova, că efectele crizei economice se vor diminua şi că vom avea parte de pace şi linişte în ţară, că nu vom fi încercaţi de o nouă criză politică care, în mod inevitabil, afectează bruma de economie din cel mai sărac stat al Europei. Sperăm că agenţilor economici le vor merge mai bine afacerile în acest an, inclusiv partenerilor ziarului nostru, ca aceştia să-şi refacă bugetele de publicitate şi să reia colaborarea cu publicaţia noastră.

Totodată, le mulţumim cititorilor noştri care s-au abonat la FLUX, în pofida faptului că veniturile lor sunt în continuă scădere, iar preţurile – în continuă creştere. Ne dorim, şi această dorinţă a noastră este firească, nu egoistă, ca în 2010 lucrurile să revină la normalitate, astfel ca să nu mai existe nici o persoană care să poată spune că vrea să se aboneze la FLUX, dar nu o poate face pentru că nu dispune de nici o sursă de venit. Şi astfel de persoane sunt multe, inimaginabil de multe în Republica Moldova.

Ziarul FLUX a întrat în anul 2010 fiind hăituit prin judecăţi de către unii reprezentaţi ai puterii. Nu am spus de către putere, cine de unii reprezentaţi ai ei pentru că iată avem două procese în care doi deputaţi AMN, Ion Pleşca şi Veaceslav Platon, ne pretind sume astronomice pentru că le-am fi lezat onoarea şi demnitatea. Ion Pleşca ne pretinde 100 000 de lei pentru simplu fapt că am publicat în paginile FLUX opinia unei persoane terţe despre afacerile lui. Şi pentru că Ion Pleşca este ditamai preşedinte al Comisiei Juridice a Parlamentului, bineînţeles că noi, nişte simpli gazetari care ne permitem să exprimăm opinii critice despre reprezentaţii puterii, am pierdut procesul în prima instanţă. Noi am scris în mai multe rânduri despre modul abuziv în care s-a desfăşurat acest proces, care, iată, vine să confirme că în Republica Moldova revine delictul de opinie (dacă în general o fi plecat vreodată), că libertatea de expresie şi independenţa presei nu sunt decât vorbe goale, dar vehiculate din abundenţă în limbajul propagandistic al guvernaţilor, care, probabil, speră să înşele, în felul acesta, vigilenţa occidentalilor şi să obţină OK-iul lor în negocierea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

După cum am afirmat mai sus, cel de-al doilea reprezentat al coaliţiei de guvernământ care ne târăşte prin judecăţi este deputatul amenist Veaceslav Platon, membru al Comisiei parlamentare pentru (ironia sorţii!) drepturile omului, care ne pretinde jumătate de milion de lei şi care, culmea!, a cerut instanţei, în vederea asigurării acţiunii, să pună sechestru pe toate bunurile publicaţiei FLUX chiar înaintea judecării cazului în prima instanţă. Dacă Justiţia va satisface cererea lui, asta va implica îngheţarea conturilor bancare ale ziarului FLUX şi paralizarea activităţii lui. Şi această cerere vine din partea unei persoane care a fost declarată persona non grata în Ucraina pentru fraudele economice în care a fost implicat acolo, adică din partea unui personaj certat cu legea care, iată, în Republica Moldova este deputat.

Noi înţelegem care este calculul celor porniţi atât de furios împotriva noastră. Prin voia întâmplării sau a providenţei, FLUX-ul a ajuns să fie practic singurul ziar de limba română important care nu este înregimentat în cohorta lustruitorilor de imagine a puterii. De aici şi dorinţa unora de a ne pune căluşul în gură.

Aici se impune o precizare. Noi nu nutrim nici un fel de resentimente faţă de actuala guvernare. Şi nu ne propunem să criticăm în mod gratuit guvernanţii pentru că anume ei au ajuns la putere, dar nu alţii, pe care noi îi consideram mai potriviţi pentru a scoate Republica Moldova din colapsul în care se află. Ba dimpotrivă, vom reflecta în paginile ziarului FLUX în mod obiectiv şi corect toate succesele pe care le va înregistra actuala coaliţie de guvernământ. Vom fi bucuroşi să putem scrie, spre exemplu, despre succesele Guvernului Filat în cadrul negocierilor privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre majorarea salariilor, pensiilor şi burselor, despre eventualele succese în domeniul economic, în dezvoltarea infrastructurii satelor şi oraşelor şi multe, multe altele. Orice succes, orice îmbunătăţire a situaţiei omului de rând va constitui un prilej de bucurie pentru noi. Dar, totodată, vom critica la fel de obiectiv şi corect orice gafă a puterii, orice acţiune îndreptată împotriva interesului naţional, aşa cum este intenţia guvernanţilor de a ceda străinilor teritoriul naţional la Palanca sau despre aventura privind adoptarea în pripă a unei noi Constituţii doar de dragul menţinerii unor demnitari în posturi, mai ales că mulţi dintre ei deţin câte două fotolii moi: de parlamentar şi de membru al Guvernului, de preşedinte al Legislativului şi de şef interimar al statului. Aceasta este politica noastră editorială, să spunem adevărul gol-goluţ, indiferent de faptul dacă acesta convine sau nu guvernării, dacă este de bine sau de rău pentru guvernanţi. Dacă până în prezent am scris mai mult de rău, nu e vina noastră, ci a guvernanţilor, pentru că de bine nu am prea avut ce scrie. Acesta este crezul nostru jurnalistic. Şi suntem siguri că ne aflăm pe calea cea dreaptă. Prin asta se explică şi această creştere impresionantă, de tocmai 38 la sută, a tirajului ziarului FLUX.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: