Nu trebuie să avem aşteptări apocaliptice în legătură cu alegerile din Ucraina
Interviu cu analistul politic Oazu Nantoi, vicepreşedinte al Partidului Democrat
– Cum comentaţi rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care s-a desfăşurat dumică, 17 ianuarie?
– Dacă ne referim la turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, apoi se observă o stare de deziluzie a societăţii ucrainene în legătură cu aşteptările care au apărut cinci ani în urmă, generate de revoluţia oranj. Această deziluzie a fost reflectată în rezultatul electoral obţinut de preşedintele Victor Iuşenko. Totodată au apărut feţe noi în marea politică de la Kiev: domnul Serhii Tihibko, un pământean de-al nostru, care locuia aici pe timpul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, şi domnul Arsenii Iaţiuniuc, pământeanul meu din regiunea Cernăuţi. Dar aceste feţe noi nu au reuşit să răzbată în prim-planul vieţii politice ucrainene şi în turul doi se vor confrunta actualul prim-ministru, doamna Iulia Timoşenko, şi Victor Ianucovici, liderul Partidului Regiunilor. Mai multă lume a împărţit concurenţii de la alegerile prezidenţiale din Ucraina în două tabere: proeuropeni şi în proruşi. Eu sunt de părere că în ultimii ani, în Ucraina apar numai candidaţi proucrainei. Sigur, cu anumite nuanţări, cu diferite interese de grup în spate, dar proucrainei. Şi eu consider că noi putem fi destul de liniştiţi pentru că, dacă Victor Inucovici învinge în alegerile prezidenţiale, atunci Iulia Timoşenko va deţine în continuare controlul în Rada Supremă, având o majoritate de deputaţi şi asta nu va însemna sfârşitul lumii în nici un caz.
Chişinău şi Kievul trebuie să devină parteneri
Eu consider că pentru Republica Moldova este foarte important ca să facă o politică proprie în raport cu Ucraina, să aibă o poziţie clară, ce ar fi auzită la Bruxelles şi să lucreze mai mult pe direcţia Chişinău, Bruxelles, Kiev. Atunci noi vom avea şansa să constituim acel parteneriat mult râvnit cu Kievul, care ne va permite să fim mult mai activi şi mai eficienţi în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean.
– Observăm că nici unul dintre cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte, Ianukovici şi Iuşenko, care au acces în turul doi al alegerilor, nu-şi propun aderarea Ucrainei la NATO. Alţi candidaţi, chiar actualul preşedinte Victor Iuşenko, şi-a propus acest obiectiv, dar el a pierdut alegerile. Abandonarea aspiraţiilor euroatlantice de către Kiev, ar putea să influenţeze cumva, prin ricoşeu şi situaţia e la Chişinău?
– Aveţi dreptate atunci când observaţi această nuanţă. Iuşenko a fost acela care a promovat ideea euroatlantică pentru Ucraina dar şi valorile naţionale, chiar sacrificându-şi şansele de a fi reales. Dar, pe de altă parte, este evident că în societatea ucraineană nu există consens în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la NATO. Observăm că până acum, statele care au aderat la Uniunea Europeană, în special ţările baltice, au mers pe un scenariu foarte simplu: primul pas – aderarea la NATO, al doilea pas – la Uniunea Europeană. Aderarea la NAOTO are avantajul că nu necesită o economie de piaţă competitivă, dar cere funcţionarea statului de drept şi a democraţiei politice, Alianţa Nord Atlantică fiind un fel de anticameră pentru Uniunea Europeană. În cazul Republicii Moldova şi a Ucrainei, consecinţele trecutului sovietic sunt mult mai grave şi atitudinea faţă de NATO, atât în Republica Moldova, cât şi în Ucraina, este mult mai rezervată. De aceea pentru politicienii de tipul doamnei Timoşenko şi, mai ales, a domnului Ianucovici, care încearcă să joace cartea prorusească, sigur că această perspectivă de aderare la NATO nu este una prioritară.
Ianucovici încearcă să fie bun cu toţi
Vreau însă să atrag atenţia la alt detaliu. Acelaşi Ianucovici, dacă în 2004 a candidat promiţând să acorde limbii ruse statutul de a doua limbă de stat în Ucraina, în alegerile din anul acesta el nu a mai făcut această promisiune cu aceeaşi hotărâre. El încearcă să împace varza cu capra şi lupu, ca să nu-i piardă pe alegătorii proruşi, dar nici să nu-i respingă pe ceilalţi.
Eu cred că Ucraina se schimbă, ea merge pe calea consolidării ideii de suveranitate şi noi nu trebuie să avem aşteptări apocaliptice în legătură că rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina.
Comentarii recente