Untilă migrează spre Filat via Petrenco?
Fostul prim-vicepreşedinte al Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă, a fost ales duminică, 25 ianuarie 2010, de către congresul Mişcării Acţiunea Europeană în fruntea acestei formaţiuni extraparlamentare. Fostul preşedinte al MAE, Anatol Petrenco, a cedat funcţia, trecând pe plan secund, fiind unul din cei 11 vicepreşedinţi ai respectivului partid.
Amintim că Untilă, cu un grup de simpatizanţi de-ai săi din AMN, a părăsit formaţiunea lui Serafim Urechean, după ce a eşuase în tentativa de a prelua fotoliul de preşedinte al AMN.
Trebuie să mai amintim că, imediat după ce Untilă s-a despărţit de Urechean, toată lumea ştia deja că „grupul liberal de la AMN”, cum şi-a denumit Untilă părtaşii, va merge la Partidului Liberal Democrat al premierului Vladimir Filat. Surse din cadrul PLDM, dar şi din anturajul lui Veaceslav Untilă susţineau că Filat i-a garantat celor doi deputaţi care l-au părăsit pe Urechean, Untilă şi Iurie Colesnic, secondaţi de fostul ministru al securităţii naţionale, Tudor Botnaru, locuri eligibile în lista electorală a PLDM la viitoarele alegeri parlamentare. Dar, surpriză, aceştia în loc să adere la cel mai numeros partid din cadrul AIE, care deţine posturile cheie din Guvern, s-a dus la MAE, o formaţiune politică extraparlamentară, care are doar şanse ipotetice să treacă pragul parlamentar la viitoarele alegeri. Ce s-a întâmplat, de fapt?
Sursele noastre din Parlament susţin că, cu adevărat, Untilă, Colesnic şi Botnaru au dorit să adere la partidul lui Filat. Doar că imediat cum a aflat de această combinaţie, liderul AMN Urechean l-a ameninţat pe Filat şi pe ceilalţi lideri din alianţă că va părăsi coaliţia de guvernământ, destrămând în felul acesta AIE, dacă Filat acceptă să-l primească pe Untilă şi ai lui.
Bineînţeles, toţi liderii AIE, neavând nici un chef să se pomenească în opoziţie, i-au cerut lui Filat să nu-i ia pe Untilă şi Colesnic în partidul său şi în fracţiunea sa parlamentară. Atunci, spun sursele noastre din Parlament, Filat a recurs la o stratagemă. Prin intermediu lui Valeriu Pasat, alt fost ministru al securităţii şi om de încredere al Moscovei, l-a convins pe Anatol Petrenco să-i cedeze lui Untilă partidul, ca după o perioadă de timp, când va mai trece şi supărarea lui Serafim Urechean, MAI să adere la PLDM sau, cel puţin, să se alăture PLDM.
Nu putem pune mâna în foc că acest scenariu va fi urmat cu exactitate de Filat, Pasat, Untilă şi Petrenco, deşi, trebuie să recunoaştem, el este unul foarte plauzibil. Astăzi Vladimir Filat s-ar putea să nu aibă mare nevoie de grupul lui Untilă şi de MAE. Dar la alegerile parlamentare anticipate, atunci când contradicţiile şi rivalităţile din sânul AIE se vor accentua şi vor trece în confruntări electorale deschise, când pentru Filat va conta fiecare vot pentru a obţine măcar cu câteva mandate în plus faţă de aliaţii săi din AIE, atunci aderarea MAE la PLDM va fi de real folos. Mai ales că Untilă promite în continuare să rupă hălci importante din structurile AMN, care, asemenea liderului ei, s-a moleşit, căzând într-o stare de letargie.
Declinul AMN se va accentua şi mai mult după plecarea grupului Untilă-Colesnic-Botnaru la MAE. Reformele pe care încearcă să le facă Serafim Urechean în sânul formaţiunii, cum ar fi, spre exemplu, promovarea tinerilor, nu vor da nici un rezultat. Mai ales că Urechean se pare că a renunţat la o idee de-a sa mai veche de-al plasa în fruntea formaţiunii, adică în fotoliul său, pe Victor Osipov, care deţine funcţia de vicepremier. Lumea zice că baronii din cadrul partidului se opun. Nu vor să se lase conduşi de un tânăr care nu are nici avere şi nici burtă ca ale lor. Pe de alte parte, funcţia de vicepremier pentru problema transnistreană nu i-a adus lui Osipov, cel puţin deocamdată, o vizibilitate mai mare şi un surplus important de imagine. Vedetele actualei guvernări continuă să fie premierul Vladimir Filat (care, ca să fie şi mai atrăgător, şi-a plantat pleşul cu câteva sute de fire de păr, extrase din ceafa sa), ministrul de Externe, Iurie Leancă, cel al Justiţiei, Alexandru Tănase, şi bineînţeles, deliciul publicului nostru dornic de amuzament politic, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu. Ceilalţi guvernanţi, inclusiv Osipov şi Urechean, se află într-un con de umbră, chiar şi Marian Lupu care este un om mare, la propriu vorbind, dar nu deţine nici o funcţie importantă în stat.
Dacă divorţul lui Untilă de Urechean este de natură să înrăutăţească situaţia din AMN, atunci asta nu înseamnă că mariajul lui Untilă cu Petrenco va da neapărat rezultate. Untilă este mai bun în decât Petrenco, dar, probabil, nu într-atât de bun încât să aducă MAE în Parlament. Aşa că aderarea la PLDM este practic singura şansă a celor doi de a se menţine pe valurile tumultoase ale politicii moldoveneşti.
Comentarii recente