Prima pagină > Uncategorized > Schimb de generaţii la creştin-democraţi: Ghenadie Vaculovschi îl succede pe Alexandru Corduneanu la preşedinţia filialei PPCD din Chişinău

Schimb de generaţii la creştin-democraţi: Ghenadie Vaculovschi îl succede pe Alexandru Corduneanu la preşedinţia filialei PPCD din Chişinău

Ghenadie Vaculovschi

Conferinţa filialei Chişinău a Partidului Popular Creştin Democrat, care s-a desfăşurat duminică, 24 ianuarie 2009, l-a ales prin vot pe Ghenadie Vaculovschi în funcţia de preşedinte al acestei structuri de partid. Ghenadie Vaculovschi a fost propus în această funcţia de fostul lider al filialei, Alexandru Corduneanu, care va deţine în continuare doar funcţia de preşedinte al fracţiunii PPCD din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Cei peste 200 de delegaţi la conferinţă au votat în unanimitate pentru candidatura lui Ghenadie Vaculovschi.

În luările de cuvânt, delegaţii la conferinţa filialei municipale a PPCD au remarcat că alegerea unui tânăr, a lui Ghenadie Vaculovschi, în această funcţie face parte din politica promovată în mod consecvent pe parcursul de creştin-democraţi de promovare a tinerilor în politică şi în conducerea PPCD.

Delegaţii filialei municipale PPCD au mai ales şi un nou secretar general, Tatiana Decuseară, precum şi 5 vicepreşedinţi: Alexandru Repida, Ion Gabura, Valentina Şerpu, Călin Cotruţă şi Andrei Şeremet.

Ghenadie Vaculovschi: Am venit în politică pentru a apăra valorile creştine

Generaţia mea nu a venit în politică cu scopul de a face carieră politică. În anul 2002, când am ieşit cu colegii mei de facultate în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să participăm la protestele anticomuniste, organizate de creştin-democraţi, nu ne gândeam să ne includem în activitatea Partidului Popular Creştin Democrat pentru a ocupa funcţii în cadrul acestei formaţiuni. Iată însă că a trecut timpul şi noi treptat, treptat am început să participăm la acţiunile creştin-democraţilor. Atunci fiecare dintre noi, adică cei din generaţia mea, am înţeles că ne revin şi anumite responsabilităţi. Şi noi ne asumăm aceste responsabilităţi graţie faptului că am înţeles mai mult decât au înţeles alţii din generaţia noastră. De aici vine şi motivaţia de a ne implica în activitatea PPCD. Noi am venit în politică pentru a apăra valori.

Avem obligaţia să contribuim la realizarea finalităţii pentru care Dumnezeu a creat omul

Vreau să spun un lucru care ar putea să sune cam dur, dar care este adevărat. De multe ori adevărul doare, nu este pe placul tuturor. Dar nu putem nici să-l ascundem pentru că peste ani acesta se va întoarce tot împotriva noastră. Există moda vremii. Şi iată că, să mă scuzaţi de expresie, cirezile democratice merg după moda vremii. Important este ca noi, cei întruniţi într-o organizaţie politică de elită, să nu lăsăm schilodită personalitatea de moda vremii, să nu ne lăsăm încovoiată coloana vertebrală de această modă a vremii. Important este ca moda vremii să nu ne impună să facem fapte care ulterior să ne compromită în faţa propriei noastre conştiinţe. Este important să ştim cum utilizăm instrumentele democratice, cum activăm în politică în condiţii de democraţie încât să servim, în primul rând, cauza cea mai importantă: să contribuim la realizarea finalităţii pentru care Dumnezeu a creat omul. Acesta este cel mai important lucru. După aceasta, bineînţeles, că contează foarte mult şi valorile democratice, libertăţile fundamentale. Cu părere de rău, forte mulţi în Republica Moldova fac politică doar bazându-se pe conjuncturi de moment şi reieşind din felul în care sunt cotate anumite persoane. Noi nu procedăm aşa pentru că acest mode de percepere şi de abordare a fenomenului politic este unul efemer şi este lipsit de durabilitate, nu creează nimic care dăinuie. Ceea ce face PPCD trebuie să fie un proiect politic care va dăinui indiferent dacă acum suntem prezenţi sau nu în Parlament, indiferent dacă după următoarele alegeri vom fi o fracţiune parlamentară care participă la guvernare sau de opoziţie. Este important să ştim cum facem ca prin capacităţile noastre intelectuale şi prin inspiraţiile spirituale să influenţăm deciziile luate la cel mai înalt nivel în condiţii de democraţie.

Republica Moldova – o ţară de succes

Stimaţi prieteni, nu spun aceste lucruri pentru a critica pe cineva. Nu acesta este scopul nostru. Eu fac doar anumite constatări ca să ştim în ce condiţii ne deplasăm noi pe eşichierul politic. Fiecare localitate din Republica Moldova este un element al proiectului pe care noi l-am numit „Republica Moldova – ţară de succes”. Chişinăului îi revine cea mai importantă sarcină în acest proiect. Filialei municipale Chişinău a PPCD îi revine, de asemenea, o răspundere foarte mare în vederea formulării în teze foarte clare, pe înţelesul cetăţenilor, a ideii despre municipiul Chişinău, cum trebuie să fie administrat acest oraş, cum se încadrează Chişinăul în peisajul regional, cum se raportează Chişinăul la alte oraşe din Republica Moldova, dar şi din statele vecine. De asemenea ne interesează cum arată aspectul estetic al centrului urbanistic al municipiului Chişinău, unde avem zone industriale şi unde avem zone comerciale, cum soluţionăm problema spaţiului locativ. Toate aceste lucruri nu ţin doar de anumite decizii pur tehnice. Ele vizează chestiuni mult mai fundamentale care afectează comunitatea şi pe fiecare locuitor al municipiului Chişinău în parte. În funcţie de felul în care rezolvăm problema locativă, spre exemplu, o să avem o societate liberală, socialistă sau creştin-democrată. Acest lucru nu-l conştientizează cei care sunt acum la guvernare. Important este ca noi să ştim cum creăm un curent de opinie pe care îl urmează concetăţenii noştri din municipiul Chişinău şi să-i convingem să urmeze un curent de opinie care este sănătos şi care li se potriveşte şi nu unul impus de exterior care ne este impropriu.

Generaţia mea îşi asumă plenar responsabilităţile care îi revin

Vreau să vă asigur că eu şi toţi cei din generaţia mea ne asumăm plenar calitatea de membri ai PPCD, ne asumăm responsabilităţile care ne revin. Ne angajăm să realizăm proiectele partidului nostru politic, bazate de valorile creştine, în condiţiile democratice.

Radu Buşilă: Chişinăuienii sunt tot mai nemulţumiţi

Situaţia social-economică în municipiul Chişinău este una foarte complicată. Primăria, cum a fost, aşa şi a rămas o structură hipercentralizată, birocratizată şi netransparentă. Politica autorităţilor municipale se bazează doar pe creşterea iraţională a preţurilor la serviciile monopol, fără a se ţine cont de posibilităţile reale de achitare a acestora de către populaţie. Tarifele la apă şi transport au crescut neîntemeiat. În primul rând, întreprinderile municipale „Apă Canal Chişinău” şi Regia Transport Electric au prezentat primarului Dorin Chirtoacă bugete umflate, cu cheltuieli nejustificate. În al doilea rând, autorităţile municipale nu au găsit altă soluţie decât să contracteze credite de la FMI, care, ca orişicare altă bancă, a solicitat garanţii că banii împrumutaţi vor fi înapoiaţi. Adică, în mod indirect, FMI a cerut creşterea preţurilor la respectivele servicii. Contractarea la infinit a creditelor nu este o soluţie, mai ales că ele conţin şi dobânzi care trebuie returnate la scadenţă. Sunt gata să pun pariu că dacă se obţin aceste credite, exact în ajunul alegerilor, ne vom pomeni cu câteva autobuse şi troleibuze noi în oraş, iar pe câteva străzi vor fi renovate reţele de apeduct şi de canalizare.

Nici un proiect viabil şi serios pentru locuitorii capitalei

Din păcate, primăria nu a realizat nici un proiect viabil şi serios pentru locuitorii capitalei. În Chişinău, nici măcar zăpada nu este curăţată nu doar de pe străzi şi trotuare, dar nici din faţa Primăriei. Acţiunile PR desfăşurate în faţa camerelor de luat vederi de către Primăriei de ajutorare a unor familii nevoiaşe nu mai prind la public. Oamenii vor rezultate concrete, un trai mai bun. Mă tem că Dorin Chirtoacă va ajunge în ajunul viitoarelor alegeri locale mai rău decât comuniştii la alegerile din 2007. Chişinăuienii sunt tot mai nemulţumiţi.

Primăriile de sectoare

Pentru municipiul Chişinău este absolut obligatoriu realizarea reformei administrative: implementarea sistemului de administrare pe sectoare, în care vor exista primării de sector, constituite pe baza preturilor existente, şi consilii de sector, în care vor activa 23-27 de consilieri. Trecerea la acest mecanism este necesar pentru că astfel poate fi lichidat actualul sistem birocratic şi corupt, instaurat la Primăria capitalei. El va permite descentralizarea administraţiei şi presupune canalizarea resurselor bugetare municipale spre sectoare şi gestionarea lor de către consiliile de sectoare respective, în administrarea primăriei generale rămânând doar întreprinderile municipale. Astfel, cei care muncesc şi acumulează bani în buget vor avea posibilitatea să le cheltuiască la ei în sector, iar cei care nu muncesc vor trebuie să se despartă de funcţiile pe care le deţin. Oamenii vor şti că există un primar de sector care îşi va face timp şi pentru problemele lor, un primar care se va ocupa de administrarea treburilor în sector, nu de politică. Acest primar de sector va cunoaşte în detalii toate problemele sectorului, începând de la stâlpi, felinare, apeduct, canalizare, parcări auto, construcţii neautorizate. Funcţia de primar general al municipiului Chişinău va deveni una mai puţin importantă din punct de vedere politic.

Funcţionarii municipali trebuie puşi la muncă

Nu vreau să ofensez pe nimeni, însă la Primăria Chişinău s-au cuibărit prea multe persoane care deja, la propriu, stau pe două scaune şi singura lor activitate este să extorcheze bani de la populaţie pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construcţie, includerea pe ordinea de zi a chestiunilor ce ţin de arendarea şi privatizarea terenurilor. În Primăria municipiului Chişinău trebuie să rămână doar primarul general, consiliul municipal paznicul, şoferul, secretara şi florile. Ceilalţi toţi trebuie trimişi în sectoare şi puşi la muncă.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: