Prima pagină > Ştire > Slujbă de comemorarea la cimitirul eroilor de la Ţiganca, oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu mitropolitul Petru Păduraru

Slujbă de comemorarea la cimitirul eroilor de la Ţiganca, oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu mitropolitul Petru Păduraru

Traian Băsescu

Preşedintele României Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au depus, în prima jumătate a zilei de joi, 28 ianuarie 2010, coroane de flori la mormintele eroilor români înhumaţi la cimitirul din comuna Ţiganca, raionul Cantemir. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basrabiei, în frunte cu ÎPS Petru Păduraru, au oficiat un serviciu divin de pomenire ale ostaşilor români, între care şi basarabeni, care în 1941 au căzut în luptele duse în împrejurimile comunei Palanca pentru eliberarea Basarabie de sub ocupaţia sovietică.

După slujba de pomenire, preşedintele Traina Băsescu a discutat cu preoţii Mitropoliei Basarabiei şi i-a întrebat care sunt problemele cu care se confruntă. Traian Băsescu i-a mai întrebat pe preoţi dacă au cetăţenie română şi i-a asigurat că îi vor ajuta să o obţină dacă o vor solicita. ÎPS Petru Păduraru i-a mulţumit preşedintelui României pentru atenţia pe care o manifestă faţă de românii din Republica Moldova şi şi-a exprimat încrederea că Mitropolia Basarabiei se va bucura şi în continuare de sprijinul statului român.Preşedintele României a fost întâmpinat cu flori de către administraţia satului Ţiganca în frunte cu primarul localităţii Petru Gandrabur, care i-a decernat lui Băsescu titlul de cetăţean de onoare al comunei Ţiganca. Primarul l-a asigurat pe Băsescu că oricând este binevenit să revină la Ţiganca.

La slujba de pomenire de la cimitirul comunei Ţiganca s-au adunat câteva mii de oameni din această localitate şi din împrejurimi care au venit să-l vadă şi să-l salute pe Traian Băsaescu. Acesta a discutat, a dat mâna cu ei şi a oferit autografe. În momentul de faţă cortegiul prezidenţial se îndreaptă spre oraşul Cahul unde delegaţiile română şi moldoveană vor vizita Universitatea Bogdan Petriceicu Haşdeu din Cahul, după care vor vizita sediul viitorului consulat român de la Cahul.

Vom reveni cu alte detalii.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
 1. Dascălu D. Paul
  februarie 5, 2010 la 12:23 pm

  Gestul domnului Traian Băsescu, preşedintele României, de a depune coroane de flori împreună cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, este deosebit de apreciat de români şi de moldovenii ai căror înaintaşi au luptat şi s-au jertfit pentru eliberarea Moldovei ocupate de Uniunea Sovietică.Preşedintele Traian Băsescu a crescut foarte mult în ochii şi inimele românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi ai românilor de pretudindeni. De ce nu au făcut astfel de gesturi şi preşedinţii anteriori atât ai României cât şi ai Republicii Moldova?Tatăl meu Dumitru Dascălu a avut un frate Ion I. Dascălu ce a murit pe frontul de eliberare a Moldovei, dar nu ştiu exact în ce localitate, poate chiar la Ţiganca.
  Dumnezeu să-l ierte! A murit pentru patrie ,căci avea cu ce trăi în localitatea Răducăneni ,judeţul Iaşi. Patria i-a rămas recunoscătoare cu un mare nimic.

 2. Dascălu D. Paul
  februarie 5, 2010 la 12:29 pm

  Completare: este vorba de gestul de a depune coroane de flori la mormintele eroilor români de la cimitirul Ţiganca, din comuna Ţiganca, raionul Cantemir ,din Republica Moldova. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei adormiţi!Veşnica lor pomenire!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: