Prima pagină > Uncategorized > (VIDEO) Locuitorii satului Palanca: Filat s-a întors cu spatele la noi

(VIDEO) Locuitorii satului Palanca: Filat s-a întors cu spatele la noi

Filat nu a făcut nimic

„Nu s-a schimbat nimic după vizita lui Vladimir Filat. A rămas totul ca înainte: la piaţă nu putem activa. Grănicerii noştri nu ne permit. Guvernanţii au promis că vor rezolva aceste probleme, dar nu e nici o schimbare. Cum a fost, aşa a şi rămas”.

Nu s-a schimbat nimic

„Nu s-a schimbat nimic. Absolut nimic”.

Nimic în folosul oamenilor

„Din decembrie până acum nu s-a văzut nici o schimbare. Nimic în folosul oamenilor”.

Nu avem cu ce ne creşte copiii

Nu s-a schimbat nimic. A fost organizată o adunare în sat la care au participat şi reprezentanţii Guvernului. Dar a fost numai făţărnicie. Au venit, au plecat, dar noi am rămas cu problemele noastre. Ei pentru oameni nu fac nimic. Ne-au promis că vom putea merge la Odesa, să ne vindem produsele agricole, dar nu se opreşte nici un autobuz ca să ne ia. Locuri de muncă nu avem în sat. Pentru pălănceni este tare greu de trăit. Vara, ca să te duci la scăldat, trebuie să iei permis de la grăniceri, altfel nu poţi merge la baltă. Noi nu avem de lucru, nu avem bani, dar avem copii de crescut şi de învăţat. Şi copiii noştri au dreptul să înveţe. Suntem tineri şi stăm aici la traseu ca să ne vindem produsele agricole, ca să câştigăm un bănuţ, ca să existăm cumva. Toţi s-au întors cu spatele la noi. Unde se duce această ţară? Unde ajungem? O să ajungem să murim de foame şi nimeni n-o să se uite la noi”.

Umblăm ca nişte boschetari

„Suntem îmbrăcaţi ca nişte boschetari. Ieşim aşa la piaţă ca să ne facem de o bucată de pâine. La noi a fost Filat, a râs şi a plecat din sala în care ne-am adunat. Şi nu a rezolvat nici o problemă. Noi murim de foame. Copiii noştri sunt viitorul nostru. Dar noi nu avem bani ca să le oferim posibilitatea să facă studii”.

Nu avem acces la terenurile agricole„

Oamenii cultivă produse agricole, dar nu au unde să le comercializeze, pentru că au închis drumul spre Odesa. Acum nu avem acces nici la terenurile noastre de după traseu. Barierele la posturile de grăniceri sunt ridicate abia la ora 8.00 dimineaţa şi se închid la 20.00 seara. În zilele de vară ţăranii merg la câmp la ora 4 sau 5 dimineaţa, când este răcoare, la ora 8 ei deja se întorc de la muncă. Dar noi suntem impuşi să mergem la munca câmpului abia la ora 8, când soarele este încins, iar termometrele înregistrează 30-40 de grade de căldură. Tot aşa şi seara, la ora 20.00 trebuie să ne întoarcem de la muncă pentru că grănicerii închid bariera, dar vara se munceşte seara, nu în amiaza mare, când soarele este insuportabil. Şi dacă barierele sunt închise, atunci trebuie să intrăm în sat prin postul vamal, dar vara acolo sunt rânduri foarte mari. Trebuie să stai ore în şir la coadă, pentru că lumea merge la odihnă la Marea Neagră şi sunt foarte mulţi trecători prin vamă”.

La baltă, cu permise de la grăniceri

„Ca să mergi la terenul tău, trebuie să ai permis. Închipuiţi-vă că un om bătrân, care vrea să-şi aducă lemne din pădure sau stuf din baltă, pentru că lumea îngheaţă de frig acum iarna, trebuie să meargă la postul de grăniceri care este tocmai în satul vecin, Tudora, şi să-şi facă permis. Permisele să acordă în mod nominal, deci trebuie ca fiecare locuitor al satului să meargă la Tudora”.

Când s-a dat traseul, am fost minţiţi

„Oamenii sunt revoltaţi. Vă amintim că atunci când s-a dat traseul, în anul 1999, în timpul guvernării lui Braghiş şi Lucinschi, oamenii din Palanca şi din satele vecine s-au ridicat, au ieşit cu tehnica agricolă şi au blocat autostrada Odesa-Reni. Atunci au venit reprezentanţii guvernării de la Chişinău şi ne-au spus că nu ne vor fi încălcate drepturile, că o să avem trecere liberă. Ne-au minţit că traseul le-ar fi fost dat ucrainenilor în schimbul accesului la Dunăre şi la Marea Neagră la Giurgiuleşti. Şi ni s-a spus că asta e bine pentru ţara noastră”.

Trăim ca în Fâşia Gaza„

Suntem ca în Fâşia Gaza. Ca să mergem la terenurile noastre trebuie să avem o mulţime de documente. Un lucru nu-l pot înţelege: de ce grănicerii se află pe teritoriul satului, că ei sunt grănicerii noştri şi trebuie să stea la hotar. Ca să te duci la toaletă, trebuie să treci postul de grăniceri. Ca să te duci la pescuit, pe moşia satului, trebuie să ai şi permis, şi buletin. La ce ne trebuie nouă aceşti grăniceri? Pe cine păzesc ei? Noi nu avem nevoie de astfel de grăniceri! Este graniţa, unde trebuie să stea grănicerii, dar nu în sat la noi”.

Poliţia ucraineană face legea în ţară la noi

„O familie de cetăţeni moldoveni venea cu un autoturism din Ucraina. A trecut vama ucraineană şi s-a oprit aproape de vama noastră, pe teritoriul naţional al Republicii Moldova, ca oamenii să mănânce ceva. Imediat a venit maşina poliţiei ucrainene. Alături, doar la câţiva paşi, stăteau grănicerii moldoveni înarmaţi. Poliţia ucraineană i-a somat pe cetăţenii noştri să-şi strângă masa şi să plece, să nu stea pe traseu, care este pământul nostru. Acum eu îi întreb pe grănicerii noştri: de ce nu aţi apărat interesele cetăţenilor Republicii Moldova? Ei erau cetăţeni moldoveni şi stăteau pe teritoriul naţional al Republicii Moldova. De când poliţia ucraineană face legea pe teritoriul nostru naţional, iar grănicerii noştri le permit să facă asemenea ilegalităţi?”
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: