Prima pagină > Uncategorized > Întrevederea Filat-Timoşenko, învăluită în mister

Întrevederea Filat-Timoşenko, învăluită în mister

Vladimir Filat şi Iulia Timoşenko

Premierul Vladimir Filat s-a deplasat la 1 februarie 2010 la Kiev unde a semnat cu omologul său ucrainean Iulia Timoşenko un document prin care au operat un şir de modificări la Protocolul privind recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate din 11 august 1994. În comunicatele de presă ale Guvernului, difuzate ca urmare a acestei vizite, nu se specifică care ce modificări au fost operate la respectivul protocol şi dacă nu cumvaacestea vizează şi segmentul de şosea din regiunea satului Palanca, care deja a fost Ucrainei în proprietate.Serviciul de presă al Guvernului a precizat doar că în cadrul ceremoniei de semnare a protocolului, prim-ministrul moldovean a subliniat importanţa actului simbolic de începere a demarcării frontierei de stat pe sectorul central, cu participarea activa a Misiunii EUBAM, fără a preciza când va fi demarcată frontiera în regiunea satului Palanca, unde autorităţile ucrainene tergiversează acest proces din motive care, până în acest moment, nu au fost anunţate oficial.

Filat propagă falsul lansat de ucraineni

Vom preciza că înainte de vizita premierului la Kiev, serviciul de presă al Guvernului anunţa că Filat şi Timoşenko urmau să discute „relaţiile dintre cele două ţări în plan economic şi social, dar şi să finalizeze discuţiile ce ţin de delimitarea frontierei în regiunile Giurgiuleşti şi Novodnestrovsk”. După întoarcerea din această vizită, nici premierul şi nici serviciul de presă al Guvernului nu au mai spus nimic despre modul în care s-au finalizat discuţiile ce ţin de delimitarea frontierei în regiunea satului Giurgiuleşti din raionul Cahul.

Amintim însă că în această chestiune Guvernul Filat a preluat argumentaţia propagandistică a Kievului, care este una absolut falsă, precum că Republica Moldova este obligată să cedeze Ucrainei din teritoriul său naţional în regiunea satului Palanca pentru că Ucraina, la rândul ei, ar fi cedat 430 de metri din malul Dunării la Cahul.

Preşedintele raionului Cahul dezavuează minciuna cu privire la schimbul de teritorii Palanca contra Giurgiuleşti

Toată lumea ştie că Ucraina nu a cedat Republicii Moldova la Giurgiuleşti nici un metru de pământ din teritoriul său naţional o ştie toată lumea. Recent a recunoscut acest lucru şi preşedintele raionului Cahul Gheorghe Vasilachi. Fiind interpelat în această chestiune de fracţiunea Partidului Popular Creştin Democrat din Consiliul raional Cahul, Gheorghe Vasilache a dat următorul răspuns: „Se spune că în anul 1996 prim-ministrul Republicii Moldova Ion ciubuc şi prim-ministrul Ucrainei Postovoitenko s-au întâlnit pe malul râului dunărea pentru a hotărâ chestiunea cu privire la transmiterea porţiunii de mal al râului Dunărea de la Ucraina către Republica Moldova. Serviciul Relaţii Funciare şi Cadastru al Consiliului raional Cahul nu dispune de asemenea documente.

La momentul actual, frontiera de stat în regiunea satului Giurgiuleşti nu s-a modificat din 1985 şi reiese că partea ucraineană n-a transmis nici o porţiune de teren malul râului Dunărea”.

Că premierul Filat a spus un neadevăr atunci când a afirmat că Ucraina ne-ar fi transmis 430 de metri din malul Dunării la Giurgiuleşti o confirmă chiar Acordul de frontieră cu Ucraina şi Protocolul adiţional al acestuia. Protocolul prevede că Republica Moldova cedează în proprietate Ucrainei segmentul de şosea de 7,77 kilometri din regiunea satului Palanca, dar nu spune nimic despre faptul că Ucraina ar ceda măcar un metru de pământ din malul Dunării la Giurgiuleşti. Respectiv, Ucraina nu a cedat nimic Republicii Moldova, altfel această cedare ar fi fost menţionată în protocol.

Întrevederea din 1 februarie 2010 de la Kiev dintre Filat şi Timoşenko rămâne învăluită în mister. Deocamdată nu ştim dacă premierul Filat a făcut noi concesii statutului ucrainean, dăruind Kievului o nouă porţiune din teritoriul naţional al Republicii Moldova: cele 18 hectare de pământ adiacent segmentului de şosea Odesa-Reni, pe care ucrainenii le cer acum cu insistenţă de la moldoveni.

Şi Filat a „beneficiat” din afacerea Palanca?

Oricum afacerea Palanca rămâne pe conştiinţa premierului Filat. Pentru că el a fost printre cei care au iniţiat-o şi susţinut-o în 1999, atunci când a fost semnat protocolul privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a acestui segment de şosea şi apoi în 2001 când acest protocol a fost ratificat. În acea perioadă Filat a deţinut funcţiile de director al Departamentului privatizare şi administrare a proprietăţii de stat, precum şi ministru de stat, şef al cancelariei Guvernului. Şi cedarea teritoriului nostru naţional la Palanca s-a făcut şi cu avizul lui, adică cu aprobarea lui Filat. Nu cunoaştem dacă Filat a fost printre cei care au pus în buzunare comisioanele grase pe care se spune că le-au oferit atunci ucrainenii. Dar insistenţa premierului de a duce până la capăt afacerea Palanca dă de bănuit.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: