Guvernul ezită să facă public protocolul Filat-Timoşenko

Amintim că, la Kiev, Vladimir Filat şi Iulia Timoşenko au convenit asupra unor modificări la Protocolul privind recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate dintre Republica Moldova şi Ucraina, intrat în vigoare la 11 august 1994. După revenirea premierului de la Kiev, nici Filat şi nici serviciul de presă al Guvernului nu au precizat ce prevede documentul parafat la Kiev, care, pentru a intra în vigoare şi a deveni parte integrantă a Protocolului moldo-ucrainean privind recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, urmează să fie semnat de către şefii statelor celor două ţări şi apoi să fie ratificat de către parlamentele de la Chişinău şi Kiev. Înainte ca premierul moldovean să plece la Kiev, serviciul de presă al Guvernului a anunţat că Filat şi Timoşenko urmau să discute „relaţiile dintre cele două ţări în plan economic şi social, dar şi să finalizeze discuţiile ce ţin de delimitarea frontierei în regiunile Giurgiuleşti şi Novodnestrovsk”. Imediat după această vizită, pe grupurile de socializare de pe internet a fost comentată intens vizita lui Filat la Kiev, pretinzându-se că premierul, prin documentul semnat, a satisfăcut pretenţiile ucrainenilor, cedându-le suprafeţe importante de teren la Novodnestrovsk şi Palanca. Aceste supoziţii sunt în continuare alimentate şi de faptul că Guvernul refuză, contrar prevederilor legale, să facă public documentul Filat-Timoşenko, semnat la 1 februarie 2009.
Faptul că Guvernul a cedat ucrainenilor proprietăţi importante, posibil chiar o parte din teritoriul naţional al Republicii Moldova, l-a confirmat în mod indirect şi ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov, în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a confirmat că autorităţile moldovene au satisfăcut pretenţiile ucrainenilor pe care aceştia le aveau faţă de Palanca şi Novodnestrovsk pentru ca, la rândul său, Kievul să recunoască proprietăţile Republicii Moldova din Ucraina, fiind vorba de câteva sute de foste staţiuni balneare, care, între timp, au falimentat şi au fost privatizate de către administraţia locală din Ucraina. Totodată, Popov a lăsat să se înţeleagă că autorităţile moldovene au făcut concesii Kievului ca acesta, într-un final, să accepte demarcarea hotarului moldo-ucrainean în sudul Republicii Moldova.
Preşedintele AJCD, Radu Buşilă, a declarat pentru FLUX că i-a solicitat Guvernului să facă public documentul semnat de Filat la Kiev pentru că acesta prezintă interes pentru opinia publică din Republica Moldova şi nu poate constitui sub nici o formă un secret. Radu Buşilă a invocat Legea cu privire la Accesul la informaţie: „Am adresat această petiţie premierului Filat din motivul că, până în prezent, proiectul protocolului respectiv nu a fost făcut public, el nu poate fi găsit nici pe un site oficial al instituţiilor statului: Guvern, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi a Integrării Europene etc. Sperăm că Executivul, Cancelaria Guvernului va manifesta operativitate şi receptivitate şi ne va oferi respectivul document. Demersul nostru se bazează pe principiul transparenţei actului decizional şi pe prevederile Legii cu privire la petiţionare, potrivit căreia autorităţile sunt obligate să ne dea un răspuns în maxim 30 de zile. Sperăm ca să obţinem respectivul document întru-un termen cât mai restrâns”, a declarat Radu Buşilă.
Comentarii recente