Prima pagină > Uncategorized > (VIDEO) Iurie Roşca: O nouă încercare de a reduce PPCD la tăcere

(VIDEO) Iurie Roşca: O nouă încercare de a reduce PPCD la tăcere

Fragment din conferinţa de presă ţinut de liderul creştin-democrat Iurie Roşca, marţi, 16 februarie 2010, la sediul central al PPCD din Chişinău (II)

Aş vrea de asemenea să vă aduc la cunoştinţă că această nouă încercare de a reduce la tăcere PPCD este, de fapt, o răzbunare politică ieftină şi trebuie să recunosc că, de fapt, mă şi mir că mânia a orbit inteligenţa, atât cât există, a arcului guvernamental, crezându-se că poate fi atins acest scop cu nişte dosare scoase de la naftalină, uitate până şi de ultima guvernare comunistă, blamate de către Parlamentul European în două Rezoluţii succesive, nu doar de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. O guvernare care pretinde a fi europeană, o guvernare care pune problema reformei constituţionale, nu suflă o vorbă despre nevoia reformării Procuraturii Generale. Verticala puterii funcţionează nu doar în cazul procurorului general, ci şi în cazul tuturor procurorilor care activează în această instituţie. Orice procuror de rând, dacă nu se supune ordinelor Procurorului general sau subordonaţilor acestuia, riscă să rămână fără serviciu.

Verticala puterii funcţionează nu doar la Procuratură

Eu regret foarte mult că actuala guvernare consideră că se poate opera cu astfel de instrumente penale împotriva reprezentaţilor unui partid politic incomod. Cauza acestor persecuţii a fost expusă de mine în această sală şi în sala Parlamentului de multe zeci de ori. Aşa s-a întâmplat că atât Iurie Roşca, cât şi alţi colegi de-ai lui, de multe zeci de ori, au ieşit în faţa opiniei publice în ultimii 20 de ani cu demascarea unor diverse cazuri de corupţie, trafic de influenţă, contrabandă, deturnarea banilor publici, privatizare ilegală, cazuri care vizau în modul cel mai direct, fie actuali demnitari de rang înalt, fie clientela, fie persoane foarte apropiate actualilor guvernanţi. Eu regret că nici un dosar nu a ajuns să fie finalizat printr-o decizie judecătorească serioasă, obiectivă, care ar fi pedepsit nelegiuirile respective. Dar explicaţia pe care eu o văd şi care, din păcate, nu este caracteristică doar Republicii Moldova este una simplă: nu nevinovăţia acestor oameni i-a lăsat în libertate şi le-a permis să revină în funcţii foarte importante în stat, ci slăbiciunea instituţiilor statului de drept. Procuratura Generală şi, din păcate, judecătoriile noastre, au două probleme foarte grave: 1. răspund în mod tradiţional, regretabil, degradant, docil şi obidient la indicaţiile politice; 2. sunt foarte sensibile la argumente de ordin pecuniar. Atunci când se pune o sumă de bani în joc, când se oferă mită, persoanele respective devin foarte cooperante cu cei care le satisfac pretenţiile pecuniare. Iată de ce nici un caz zgomotos legat de corupţie nu a avut finalitate în Republica Moldova. În bătălia dintre guvernarea Voronin şi opoziţia Urechean a câştigat corupţia. Ce a fost mai tare: indicaţiile de sus sau banul care se dădea pe sub masă? Bineînţeles că banul a fost mai puternic.

Legea este aplicată în funcţie de cine se află în vârfurile ierarhiei statale

Revenind la Procuratura Generală, este momentul să ne amintim de faptul că Parlamentul European, Consiliul Europei, OSCE, Departamentul de Stat al SUA, instituţii internaţionale, în general partenerii noştri occidentali au risipit extrem de multe complimente la adresa actualei noastre guvernări. Trebuie să recunoaştem că simplul contrast cu fosta guvernare o avantajează: au plecat comuniştii răi şi au venit democraţii buni. Dacă sunt buni, trebuie ca şi practicile, şi normele, şi legislaţia să fie adaptate la rigorile europene, astfel încât să ne convingem şi noi că trăim într-un stat de drept, nu într-un stat în care legea este aplicată în funcţie de cine se află în vârfurile ierarhiei statale.

Un detaliu care arată caracterul ridicol, de marionetă al demnitarilor de la Procuratură şi Interne

Aş vrea de asemenea să vă atrag atenţia că simpaticul Procuror general, Valeriu Zubco, care a devenit un fel de vedetă a mass-media în ultimele luni şi care mai mult se ocupă de PR decât de activităţi procedurale, a avut câteva ieşiri cel puţin ciudate la prima vedere. Dânsul şi-a cerut scuze în repetate rânduri în faţa unor persoane care au figurat în diverse dosare. Câteva dintre aceste dosare m-au vizat pe mine. Acum vreau să-i adresez public o întrebare domnului Valeriu Zubco: dacă dosarele instrumentate împotriva mea se vor spulbera ca un balon de săpun, domnul procuror general îşi va prezenta scuzele şi în faţa lui Iurie Roşca? Sau, dacă Iurie Roşca nu este parlamentar şi nu face parte din arcul guvernamental, aceste scuze se vor lăsa aşteptate? Vreau să vă atrag atenţia că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova un Procuror general aduce scuze publice cuiva care a fost vizat într-un dosar penal. Întâmplarea face că unele dintre aceste dosare m-au vizat pe mine. Unul ţine de tentativa de asasinat din 2005 şi altul de tentativa de asasinat din 2008. Voi avea şi alte ocazii să vă povestesc mai multe detalii picante despre modul în care au fost gestionate acele dosare de-a lungul timpului şi de ce procedurile au fost blocate, de ce dosarele respective nu au avut nici o şansă de a fi finalizate şi, mai ales, de ce Procurorul general în exerciţiu aduce scuze publice unor persoane ca Serafim Urechean, Ion Pleşca sau Valeriu Pasat. De altfel, şi actualul ministru de Interne, domnul pensionar Catan, a avut un comportament similar, cerându-şi scuze cu diverse ocazii în faţa unor persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni. În general, aceasta este o practică nou, căci Procuratura sau alte organe de anchetă nu aduc astfel de scuze dacă nu a abuzat, ci a instrumentat un caz care nu a avut finalitate juridică. Este un detaliu important pentru că asta arată caracterul ridicol, de marionetă al acestor demnitari. Mie, ca persoană care din 1993 şi până în prezent a călcat de foarte multe ori pragul Procuraturii Generale, de fiecare dată pe motive politice, de regulă legate de demonstraţiile şi mitingurile care nu erau autorizate cu regularitate de către cei care ocupau funcţii de răspundere în primărie, îmi era milă, sincer să vă spun, de procurorii respectivi. Ei sunt oameni cu carte, care cunosc procedura, înţeleg că această tentativă este lipsită de sorţi de izbândă. Şi atunci mă întreb, de ce insistă?

Masca de onorabilitate pe care şi-au pretins-o actualii guvernanţi se va spulbera

Nu am nici un motiv să le reproşez procurorilor lipsa de corectitudine procedurală: toate drepturile mi-au fost aduse la cunoştinţă, am depus autografele de rigoare pe toate hârtiile care mi s-au cerut. Dar situaţia mi se pare absolut nouă: eu pot să afirm fără nici o exagerare că începând cu ziua de astăzi onorabilitatea, pe care şi-au pretins-o ca mască în faţa opiniei publice, dar şi în faţa instituţiilor internaţionale actualii guvernanţi, se va spulbera destul de repede. Şi vă rog să mă credeţi că vom avea şi noi în acest sens o mică contribuţie.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: