Guvernarea AIE, din prost în mai prost. Lupu se distanţează de aliaţii săi

În argumentarea aceastei iniţiative, Lupu a menţionat că salariile demnitarilor sunt de câteva ori mai mari decât salariul mediu pe economie, iar odată cu facilităţile pe care le au la pensionare, primesc pensii care sunt de 8-9 ori mai mari decât pensiile celorlalţi pensionari.
Lupu numără banii aliaţilor săi
Potrivit informaţiilor prezentate de Lupu, şeful statului primeşte un salariu de 9 600 de lei, preşedintele Parlamentului – 8 800 de lei, vicepreşedinţii Legislativului – 8 000 de lei, iar deputaţii – 7 100 de lei, în timp ce salariul mediu pe economie a fost în 2009 de 2 748 de lei. Calcului făcut de Lupu arată că foştii deputaţi şi miniştri au o pensie ce depăşeşte 6 400 de lei, în timp ce două treimi dintre pensionarii de rând au o pensie de 500 – 900 de lei.
Trebuie să constatăm că Lupu are în principiu dreptate atunci când cere ca demnitarilor să li se calculeze pensia în aceleaşi condiţii cu restul populaţiei. Mărimea pensiei nu trebuie stabilită în funcţie de faptul dacă ai fost sau nu demnitar, ci în funcţie de salariul pe care l-ai primit şi, respectiv, de contribuţiile personale la Fondul Social. Aşa ar fi echitabil şi corect.
O iniţiativă populistă
Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că iniţiativa domnului Lupu este una populistă. Întrebarea noastră este de ce nu a înaintat această iniţiativă legislativă atunci când era preşedinte al Parlamentului şi avea sprijinul majorităţii parlamentare comuniste de atunci. Din 2005 până în 2009, Lupu a avut exact 4 ani în care a putut să facă această propunere, şi nu a făcut-o. De ce?
Marian Lupu trişează
Răspunsul este simplu: pe Marian Lupu îl preocupă nu echitatea socială dintre demnitarii pensionaţi şi pensionarii muritori de rând, ci nevoia de a se distanţa de majoritatea parlamentară, care demonstrează o incompetenţă totală în gestionarea treburilor în ţara noastră. Lupu ştie că la următoarele alegeri parlamentare, cel mai probabil anticipate, electoratul va sancţiona componentele AIE pentru că, imediat după instalarea lor la putere, preţurile au sărit drastic în sus, iar veniturile populaţiei, în special salariile bugetarilor, s-au diminuat simţitor. Tot mai multă lume este nemulţumită de guvernarea AIE. Chiar şi cei mai înverşunaţi susţinători ai liberal-democraţilor din alegerile trecute, astăzi, văzând în ce situaţie a adus ţara AIE şi Guvernul Filat, au lăsat-o mai moale.
Marian Lupu, fiind un lup şmecher (lumea spune că idealul său politic este bătrânul comunist Petru Lucinschi), se grăbeşte să se desolidarizeze de guvernarea care a fost instalată şi cu votul său personal şi al deputaţilor PD.
În opinia noastră, Marian Lupu ar fi fost mult mai credibil dacă iniţiativa sa ar fi fost însoţită şi de un pachet de proiecte de lege privind reforma socială şi relansarea economiei. Aşa însă gestul lui Lupu nu este decât un foc de artificii.
O altă iniţiativă a liderului PD, anterioară celei cu pensiile demnitarilor, vine, de asemenea, să se desolidarizeze de componentele liberale din AIE. Marian Lupu a propus ca deputaţii care deţin funcţii în guvern să renunţe la mandatele de parlamentari. Lupu spune că acest pas trebuie făcut pentru ca atât activitatea Legislativului, cât şi cea a Executivului să fie mai eficientă. Lupu are şi de data aceasta dreptate, căci nici Parlamentul şi nici Guvernul nu înregistrează, din păcate, o activitate eficientă (este adevărat că dubla calitate a unor demnitari şi de membri al Guvernului, şi ai Parlamentului nu este singura cauză a ineficienţei celor două instituţii). Dar întrebarea noastră, domnule Lupu, este de ce nu aţi abordat această problemă atunci când aţi venit în Parlament, căci chiar dumneavoastră aţi susţinut iniţiativa legislativă prin care AIE a prelungit, de la o lună la jumătate de an termenul în care intervine incompatibilitatea funcţiei de ministrui cu cea de deputat? Bănuiesc că nu aveţi răspuns la această întrebare.
Premierul Filat se teme să nu fie debarcat de tovarăşii din coaliţia majoritară
Este interesant faptul că dintre toţi liderii AIE doar premierul Filat s-a pronunţat categoric împotriva iniţiativei lui Lupu. Domnul prim-ministru a recunoscut că nu este de acord ca membrii Cabinetului de miniştri să-şi depună mandatele de deputat şi din considerentul că „nu au fost finalizate discuţiile vizavi de evoluţiile ulterioare în Republica Moldova sub aspect politic”. Altfel spus, Vladimir Filat se teme că una dintre componentele AIE, cel mai probabil Partidul Democrat al lui Lupu şi Diacov, ar putea vota cu opoziţia comunistă demiterea Guvernului. În acest caz, Filat s-ar putea pomeni atât în afara Parlamentului, cât şi a Guvernului, o perspectivă deloc promiţătoare pentru PLDM şi Filat.
Ambarcaţiunea AIE ia apă
Concluzia pe care putem să o facem, pornind de la cele două iniţiative ale lui Marian Lupu este că problemele cu care se confruntă majoritatea parlamentară, în special cele de natură economică şi socială, îl determină pe liderul PD să se distanţeze de Filat, Ghimpu şi Urechean. Corabia AIE a început să ia apă şi Lupu vrea să o părăsească înainte ca aceasta să devină o epavă.
Comentarii recente