Prima pagină > Ştire > Guvernul vrea să reetatizeze „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”

Guvernul vrea să reetatizeze „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”

Fostele oficioase „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, a cărei deetatizare o ceruse Consiliul Europei, riscă să redevină organe de presă ale Guvernului, după ce premierul Filat a dat indicaţii să fie efectuat un control riguros privind modul în care cele două foste ziare guvernamentale au fost deetatizate. Director publicaţiei „Moldova Suverană”, Ion Berlinschi, consideră, la rândul său, că Guvernul încearcă astfel să „închidă gura” unor ziare care nu împărtăşesc poziţia actualelor autorităţi de la Chişinău, şi ameninţă că se va adresa la CEDO.

Subiectul privind cele două foste ziare guvernamentale a fost pus în discuţie în cadrul ultimei şedinţe de Guvern, în cadrul căreia ministrul de stat Victor Bodiu a anunţat că întreprinderile „Nezavisimaia Moldova” şi „Moldova Suverană” nu au fost privatizate, dar se află în proces de lichidare care însă nu este finalizat. Potrivit lui Bodiu, atunci când a fost dispusă lichidarea întreprinderilor, Camera Înregistrării de Stat a înregistrat noi întreprinderi, cu aceiaşi fondatori, iar întreprinderile purtau acelaşi nume, ceea ce este absolut ilegal.

Premierul Vladimir Filat le-a cerut reprezentanţilor Guvernului să acumuleze şi alte informaţii în acest sens, solicitând, totodată, implicarea în acest caz a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi a Procuraturii Generale. „Dacă este un bun al statului înstrăinat, trebuie să-l întoarcem”, a spus prim-ministrul Filat.

Reprezentanţii Executivului au abordat această chestiune după ce ziarul „Timpul”, care promovează intens Partidul Liberal Democrat, condus de premierul Filat, a publicat o scrisoare a unui grup de foşti colaboratori ai ziarului „Moldova Suverană”, care i-au cerut Guvernului şi organelor competente să se pronunţe în problema legalităţii înstrăinării celui mai vechi cotidian din Republica Moldova. „Credem că organele competente, inclusiv guvernul, unul dintre cofondatori, trebuie să cerceteze legalitatea înstrăinării ziarului, să stabilească ce s-a făcut cu patrimoniul redacţiei şi să găsească o modalitate de distribuire a acţiunilor întreprinderii foştilor angajaţi cu o vechime de muncă de cel puţin 10 ani”, se arată în petiţia publicată în Timpul.

Solicitat de FLUX, directorul cotidianului „Moldova Suverană”, Ion Berlinschi, a fost de părere că intenţia de a reetatiza cele două ziare, reprezintă de fapt o tentativă de a „închide gura” instituţiilor de presă incomode puterii şi înregimentarea acestora în rândul mass-media proguvernamentale. „Noi le suntem, într-o anumită măsură, incomozi. Suntem o gazetuţă ca oricare alta din Republica Moldova. Problema este că apar articole după articole incomode pentru actuala putere”, a spus Berlinchi, precizând că ziarul „Moldova Suverană”, în calitatea sa de ziar guvernamental, a fost lichidat la insistenţa lui Iurie Roşca, preşedintele PPCD şi ex-vicepreşedinte al parlamentului, care, la rândul său, a ţinut cont de recomandările Consiliului Europei.
„Problema este foarte simplă. Ziarul a fost lichidat prin Hotărâre de Guvern. După aceea, pentru a onora abonamentele în faţa cititorilor, ziarul a continuat să apară în redacţie nouă, formată din oamenii rămaşi după lichidare, care erau deja pensionaţi. Pentru acest lucru, Guvernul a alocat, în urma unei hotărâri, 310 mii lei pentru concedierea lor. Cei care au semnat scrisoarea din „Timpul” au primit câte 18-22 mii de lei şi au fost pensionaţi, iar restul care au rămas au continuat să editeze ziarul „Moldova Suverană”, reorganizat în SRL”, a precizat Ion Berlinschi. Referitor la acest subiect, acesta a mai afirmat că scandalul din jurul celor două ziare a apărut după ce „Moldova Suverană” a publicat o investigaţie despre Banca de Economii unde sunt vizate persoane care au semnat petiţia publicată în „Timpul”, printre care Viorel Ţopa şi Victor Ţopa, „care se află direct în barca lui Filat”. „Asta i-a deranjat foarte mult şi au început să ne facă tot felul de înţepături”, a afirmat Berlinschi.

În ceea ce priveşte problemele semnalate de ministrul de stat Victor Bodiu, directorul publicaţiei a declarat că, în momentul de faţă, „Moldova Suverană” se mai află încă în proces de lichidare şi figurează în registrul Guvernului, deoarece a avut o serie de litigii nefinalizate care sunt pe cale să fie încheiate.

„Veniturile noastre sunt doar din vânzări şi anunţuri, însă suntem în minus. N-am plătit chiria pentru ultimele trei luni ale anului trecut, pentru că nu avem bani, nu suntem finanţaţi de nicăieri. În campania electorală am mai primit câte ceva din partea unor partide. Iată asta e situaţia, dacă vreţi să mă credeţi pe cuvânt”, a specificat Berlinschi.

Întrebat ce acţiuni intenţionează să întreprindă, el a precizat că se vor adresa în instanţa de judecată şi, în caz că nu li se va face dreptate, vor apela la CEDO. „Premierul Filat, care e şi lider de partid, trâmbiţează în dreapta şi în stânga că este devotat principiilor democratice europene. Este pervers să reetatizezi nişte ziare, or, reetatizarea presei este contrară oricăror principii democratice. Cum poate acest ziar să-i aparţină Guvernului, după ce a fost lichidat prin hotărâre de Guvern? Îl vom acţiona în instanţă şi pe Bodiu pentru declaraţii iresponsabile. O să mergem până la CEDO, o să facem spectacol, o să ne creştem popularitatea”, ne-a asigurat Ion Berlinschi.

Ziarele „Nezavisimaia Moldova” şi „Moldova Suverană” au fost deetatizate la 18 mai şi, respectiv, 1 iunie 2005. Atunci, Guvernul a renunţat la calitatea sa de editor al celor două ziare. Încetarea editării ziarelor „Moldova Suverana” şi „Nezavisimaia Moldova” de către Guvern a fost cerută de Partidul Popular Creştin Democrat, şi avea la bază un set de cerinţe impuse de Consiliul Europei privind democratizarea presei în Republica Moldova.

Amintim în context că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a cerut Republicii Moldova să deetatizeze nu doar oficioasele guvernamentale, ci şi presa scrisă şi audiovizuală care are ca fondatori organele descentaralizate ale puterii de stat (consilii raionale, municipale sau primării). Până în acest moment, Republica Moldova a neglijat această exigenţă a Consiliului Europei şi nici nu a întreprins măsuri concrete în vederea onorării ei.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: