Prima pagină > Părerea mea > Justiţia, la cheremul puterii politice

Justiţia, la cheremul puterii politice

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu, a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute (13 februarie 2010), o declaraţie care a provocat reacţii aprinse în presă, dar şi în rândul clasei politice. Preşedintele CSJ a făcut următoarea afirmaţie: „Un rol diabolic şi distructiv în această afacere îl joacă mass-media care, fiind prin definiţie dulăi de pază ai societăţii se transformă uneori – să-mi fie de scuzare – în câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”.Bineînţeles, Ion Muruianu a adus o insultă publică, total deplasată şi nedreaptă întregii bresle gazetăreşti. Nu că Muroianu nu ar avea dreptul să spună în mod public ceea ce crede el despre mass-media sau că  jurnaliştii ar fi cheie de biserică. Ba chiar ar fi multe de reproşat unor confraţi de-ai noştri sau poate chiar întregii bresle gazetăreşti, dar asta nu înseamnă că preşedintele CSJ poate să-i eticheteze pe jurnalişti, pe toţi jurnaliştii, „câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate”. Această afirmaţie este descalificantă pentru o persoană care deţine funcţia de preşedinte al celei mai înalte instanţe judecătoreşti din stat. Din păcate.

Muruianu este judecătorul care a nedreptăţit de mai multe ori publicaţia FLUX, dându-le câştig de cauză, în procesul de judecată contra noastră, guvernanţilor. Am mers împotriva „justiţiei la telefon” până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde am câştigat, atingând un record de dosare câştigate de vreo publicaţie periodică din Republica Moldova. Cu toate acestea, nu-i purtăm pică, pentru acest fapt, judecătorului Muruianu. Problema este de altă natură. Ea priveşte independenţa justiţiei, libertatea de expresie, controlul asupra justiţiei şi asupra presei, deontologia profesională, deopotrivă, a jurnaliştilor şi a judecătorilor.

Nu cred că declaraţia lui Muruianu a surprins pe foarte multă lume, pentru că ea vine doar la câteva zile după ce o altă persoană publică, chiar prima persoană în stat, preşedintele Legislativului Mihai Ghimpu, care deţine şi interimatul funcţiei de şef al ţării, şi-a permis o insultă la fel de revoltătoare la adresa puterii judecătoreşti, afirmând că înaltul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) ar fi o instituţie coruptă şi mafiotă şi că judecătorii sunt legaţi între ei, creând o „caracatiţă” greu de influenţat.

Declaraţia lui Muruianu a provocat protestul unui grup de jurnalişti, care i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, cerând demiterea lui Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Semnatarii acestei declaraţii sunt: Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, cavaler al „Ordinului Republicii”; Constantin Tănase, directorul Cotidianului naţional Timpul, cavaler al „Ordinului Republicii”; Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului „Panorama”, cavaler al „Ordinului Republicii”; Val Butnaru, director general „Jurnal Trust Media”, cavaler al „Ordinului Republicii”; Anatolie Golea, director general al Companiei „Analitic Media grup” – TV 7, cavaler al „Ordinului Republicii”; Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului de investigaţii „Ziarul de gardă”; Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chişinău al postului de radio „Europa liberă, cavaler al „Ordinului Republicii”; Constantin Marin, preşedintele Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului „Teleradio-Moldova”; Alexandru Dorogan, directorul general al postului „Radio Moldova”; Dumitru Ciorici, manager media portalul de ştiri Unimedia; Nicolae Dabija, directorul săptămânalului „Literatura şi arta” şi Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”.

Aceştia, semnatari ai scrisorii deschise, constată că Ion Muruianu şi-a permis un atac murdar, în stil şi limbaj stalinist, la adresa presei şi a jurnaliştilor şi îi cer majorităţii parlamentare să-l demită pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

La prima vedere, s-ar părea că totul este ok. Însă, doar la prima vedere, pentru că, dacă Muruianu va fi demis, nimic esenţial nu se va schimba în fapt. Pur şi simplu, o persoană instalată de fosta guvernare în fruntea CSJ şi obedientă comuniştilor va fi înlocuită cu alta (deocamdată nu cunoaştem cine ar putea fi), care va servi actuala guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană. Se vor schimba doar oamenii, vor fi puşi alţii care îi vor servii pe noii stăpâni, dar practicile vor rămâne aceleaşi, la fel de abuzive şi ilegale, iar justiţia se va face în continuare la telefon. Această „schimbare” este în interesul actualilor guvernanţi, nu însă şi a cetăţeanului, care va rămâne în continuare ostaticul unei Justiţii corupte şi abuzive. Şi această stare de fapt se va menţine atât timp cât organele Procuraturii şi ale Justiţiei se vor afla sub papucul puterii politice şi nu vor deveni cu adevărat independente.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: