Premierul moldovean Vladimir Filat, „îmbarcat” pe avioanele personale ale miliardarului român Dinu Patriciu?

Gurile rele din Chişinău susţin că celui de-al treilea preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, i-au trebuit trei ani pentru a trece de pe avioanele cu care călătoresc muritorii de rând pe avioane clasa business. Iată însă că lui Vladimir Filat i-au trebuit doar trei luni pentru aşa ceva! Mă rog, tineretul de azi îşi trăieşte viaţa într-un ritm mai alert. E nevoie de probe? Să apelăm pentru asta la sursele noastre anonime, în schimb destul de bine informate, de la Belgrad şi Kiev.
În legătură cu această situaţie se impune absolut logic o întrebare retorică: cine achită preţul călătoriilor charter ale lui Vladimir Filat, ale familiei acestuia şi ale amicului său, ministrul de Stat Victor, Bodiu, cu familia? Bugetul de stat, adică noi, contribuabilii, sau „investitorii” privaţi? Sau poate acelaşi binecunoscut miliardar român Dinu Patriciu? Şi cât de mare ar fi „recunoştinţa” domnului Filat pentru asemenea cadouri?
Între altele, predilecţia şi pasiunea premierului moldovean pentru avioanele cu reacţie clasa business poate deveni un factor de risc politic. Sau o ameninţare pentru cariera de om de stat a domnului Filat. Vitezele mari la altitudini între 9 şi 10 kilometri deja le-au distrus, la timpul respectiv, cariera politică a trei oameni destul de influenţi şi deloc proşti din una din marile ţări ale lumii. Dar despre acest destul de regretabil precedent vom mai vorbi. Deocamdată însă ne vom referi la strânsa prietenie ca între bărbaţi şi oameni de afaceri, prietenie încă destul de neînţeleasă pentru majoritatea concetăţenilor noştri, dintre premierul moldovean Vladimir Filat şi miliardarul român Dinu Patriciu.
Relaţiile dintre aceste cinstite feţe se dovedesc a fi atât de apropiate, încât magnatul român i-a pus toamna trecută la dispoziţie prietenului său de la Chişinău chiar avionul personal cu reacţie „JET”, atunci când domnul Filat a avut nevoie să se deplaseze la reuniunea şefilor de guvern din CSI.
Pentru Vladimir Filat această vizită în cunoscutul oraş de pe litoralul Mării Negre a fost, în mod principial, una importantă. Dânsul trebuia să apară în faţa ochilor colegilor săi din republicile postsovietice, să facă cunoştinţă cu ei şi să convină asupra planurilor şi contactelor de viitor. Dar toate acestea au fost secundare. Scopul principal al premierului moldovean la Ialta l-a constituit întâlnirea cu idolul său politic, şeful guvernului rus, Vladimir Putin. (Un alt idol politic al lui Vladimir Filat, potrivit propriilor sale afirmaţii, este fostul preşedinte american Bill Clinton – nota autorului.) Filat a făcut tot posibilul pentru a-i lăsa lui Putin o impresie maxim de favorabilă. Se pune în mod firesc întrebarea: pentru ce ar fi avut nevoie de una ca asta? Vladimir Filat a depus străduinţă pentru Moldova, pentru cetăţenii ei, pentru Partidul său Liberal Democrat sau – să am iertare, domnule premier, pentru rostirea acestor gânduri rebele – pentru prietenul său din România, miliardarul Dinu Patriciu?
Prietenia cu Dinu Patriciu şi tot mai pronunţatul nărav al lui Filat de a se deplasa prin lumea mare cu avioane confortabile cu reacţie clasa business pot conduce la concluzia că între acestea şi mult trâmbiţata şi mult aşteptata vizită ba oficială, ba de lucru a premierului moldovean la Moscova există o legătură. Domnului Filat i s-a şi făcut o asemenea aluzie. Acesta însă, nu a înţeles aluzia. Ori s-a făcut a nu o înţelege. „Aluzia” însă are un nume concret şi o funcţie concretă – Igor Şuvalov, prim-vicepreşedinte al guvernului Federaţiei Ruse. Acest înalt funcţionar de la Moscova îşi anunţase vizita la Chişinău până la finele lunii ianuarie 2010. Apoi, vizita lui a fost contramandată. Când o va întreprinde şi dacă o va mai întreprinde domnul Şuvalov, nu se ştie.
La drept vorbind, de ce ar avea nevoie domnul Patriciu de domnul Putin prin intermediul domnului Filat? Despre asta însă, puţin mai jos. De la Moscova a parvenit o informaţie neoficială, dar cât se poate de incitantă. Unul dintre managerii de frunte ai lui Dinu Patriciu, fostul prim-ministru moldovean Ion Sturza, a întreprins o vizită în capitala Rusiei cu o misiune dintre cele mai importante, încercând să se facă luntre şi punte pentru a-i convinge pe partenerii săi de la Moscova de importanţa strategică a întâlnirii lui Filat cu Putin. Chipurile, Filat îşi anunţase deja pe larg în Moldova vizita sa la Moscova. Că, de! cuvântul nu-i pasăre şi, o dată zburat din gură, nu se mai întoarce…
Să revenim însă la interesul miliardarului român pentru primul ministru rus. Faptul că Dinu Patriciu este dacă nu cel mai bogat, atunci unul dintre cei mai înstăriţi oligarhi din ţara vecină, este incontestabil. Spaţiul României este deja strâmt pentru el. Domnul Patriciu doreşte să devină, nici mai mult, nici mai puţin, o figură influentă de calibru regional. Şi să-şi extindă influenţa în Balcani. La maximum. El este deosebit de interesat de actualele şi viitoarele proiecte ale „Gazprom”-ului în regiune. Acest dulce cuvânt „Gazoductul”!… În plus, cred că domnul Patriciu nu s-ar da în lături să primească niscaiva contracte bune de antrepriză în cadrul ambiţiosului proiect de proporţii „Soci-2014”, lansat de Putin. Asemenea dorinţe ale miliardarului român nu constituie o crimă. Chiar aşa, că doar nu o să-şi ţină omul miliardele de dolari sau de euro în conturile sale bancare. Banii trebuie să facă bani. Nimic nu s-a schimbat esenţial de la „Capitalul” şi bătrânii Marx şi Engels încoace…
Patriciu şi-a fixat scopurile şi sarcinile. Acestea sunt grandioase, pe termen lung şi multivalente. Iar în realizarea lor trebuie să-l ajute prietenul său de la Chişinău, primul ministru moldovean Vladimir Filat. Bineînţeles, prin intermediul primului ministru al Rusiei, Vladimir Putin, fără de care în această mare ţară, după cum se ştie, nu se ia nici o decizie. O fi având nevoie Putin însuşi de aşa ceva, îl va primi el oare pe Filat la Moscova sau va mai îngădui şi cum se va încheia toată această istorie neplăcută cu alegerile parlamentare anticipate din Moldova? Vom vedea. Iar domnul Filat, oricum ai da, şi-a asigurat cel puţin o pistă de aterizare de rezervă. Pentru cazul demisiei din funcţia de premier. Căci sorocul premierilor în ţărişoara noastră minune este scurt. Destinul de premier al lui Vasile Tarlev a fost mai degrabă o excepţie. Unde mai pui că Vladimir Filat nu este un Vasile Tarlev! Cine poate şti ce va fi şi cum va fi după alegerile parlamentare din Moldova? Dar dacă se va întâmpla să avem o „răsturnare de palat” până la potenţialele alegeri în Legislativ? Să zicem, dacă ar cădea la înţelegere PCRM şi PDM? Nici AMN nu ar fi împotrivă să i se alăture. Sau poate credeţi dumneavoastră că Serafim Urechean îi poate ierta lui Vladimir Filat rebeliunea lui Veaceslav Untilă? Şi atunci de ce actualul nostru premier să nu aibă grijă din timp de o pistă de aterizare de rezervă pentru el? Să devină, bunăoară, noul manager de frunte al miliardarului român Dinu Patriciu? Doar Ion Sturza a putut să devină. Iar cu asta precedentul a fost deja creat…
Şi în încheiere, despre pasiunea lui Vladimir Filat pentru confortabilele avioane cu reacţie clasa business. Avioane străine, nu ale sale. Consilierii lui locali şi români, îmi pare mie, nu se cam prea au de bine cu istoria. Ori nu realizează până la capăt ce fac. Altminteri şi-ar fi amintit ce final a avut zgomotoasa altădată istorie a dragostei pentru avioane scumpe a trei oameni destul de influenţi şi deloc proşti. Sunt sigur că dumneavoastră vă amintiţi de ea.
…Se întâmpla acum câţiva ani. Erau alegerile pentru Duma de stat din Rusia. Anatoli Ciubais, Boris Nemţov şi Irina Hakamada, stând în salonul comod şi confortabil al unui avion clasa business, străbat necuprinsul cerului Rusiei. Stau ei şi caută un răspuns la eternele întrebări ale ruşilor „Ce-i de făcut?” şi „Cine-i de vină?”. Iar poporul, ca să vezi! aşa şi nu a mai înţeles ce ditamai furtună intelectuală se producea în capetele celor trei iluminaţi ai democraţiei ruse. Ciubais, Nemţov şi Hakamada au pierdut zgomotos acele alegeri în Parlamentul Rusiei. Ca să vezi, frate, ce mai e şi cu slăbiciunea asta pentru avioane scumpe cu reacţie clasa business. Sau poate moldovenii gândesc altfel?…
Artur Efremov
material publicat în ziarul FLUX
Comentarii recente