Prima pagină > Uncategorized > Creştin-democraţii din Ucraina, Georgia, Armenia, Letonia, Estonia şi Belarus cer autorităţilor moldovene să înceteze persecuţiile împotriva lui Iurie Roşca

Creştin-democraţii din Ucraina, Georgia, Armenia, Letonia, Estonia şi Belarus cer autorităţilor moldovene să înceteze persecuţiile împotriva lui Iurie Roşca

DECLARAŢIA
Asociaţiei Creştin Democraţilor din Europa de Răsărit

În numele partidelor Creştin Democrate din Ucraina, Georgia, Armenia, Letonia, Estonia şi Belarus, ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de situaţia colegilor noştri din Republica Moldova şi a liderului Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca.

Recent, noile partide liberal-democrate, care au ajuns la putere în 2009 după o perioadă lungă de guvernare comunistă, au declanşat un val mare de persecuţii împotriva reprezentanţilor PPCD. Liderul Creştin Democraţilor din Moldova, Iurie Roşca, bine cunoscut în arealul post sovietic ca un luptător pentru libertate, care a fost timp de mai mult de douăzeci de ani unul dintre cei mai puternici militanţi pentru drepturile omului, democraţie şi reforme radicale, este hărţuit de Procuratură. Procurorii i-au redeschis două dosare penale, bazate pe nişte acuzaţii false, potrivit cărora în 2002 liderul PPCD ar fi avut incidente cu poliţiştii în timpul protestelor antiguvernamentale, desfăşurate împotriva abuzurilor şi practicilor antidemocratice ale regimului comunist de atunci.

La data de 16 februarie Iurie Roşca a fost citat de Procuratura Chişinău unde a fost informat că este suspectat de comiterea unui atac grav împotriva unui ofiţer de poliţie, el riscând o condamnare de cinci ani privaţiune de libertate. Un alt caz iniţiat de autorităţile Moldovei este similar şi a fost instrumentat de asemenea în 2002 de către regimul comunist, care încercat să îl încarcereze pe Iurie Roşca, liderul opoziţiei democrate.
În acea perioadă, datorită intervenţiilor ferme ale Consiliului Europei şi ale Parlamentului European, regimul comunist a fost forţat să renunţe la persecuţii şi să stopeze toată cazurile penale împotriva liderilor opoziţiei.

Astfel, urmând recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, autorităţile comuniste şi-au onorat în 2003 angajamentele internaţionale acceptând dialogul cu opoziţia şi stopând toate persecuţiile de ordin penal.

Este foarte ciudat faptul că actuala alianţă de guvernare a Moldovei, care pretinde a fi liberală şi democratică, încearcă să reia persecuţiile penale, prin procedee ilegale, utilizate de comunişti acum opt ani.

Este bine cunoscut faptul că motivul real al unor demnitari importanţi din Moldova în încercarea de a-l intimida pe Iurie Roşca îl constituie dezvăluirile publice făcute de el asupra unor grave cazuri de corupţie din ultimele două decenii, în care au fost implicaţi oameni care ocupă în prezent poziţii-cheie în ierarhia statală.

De fapt, din 1995, când Republica Moldova a devenit condiţionat membru al Consiliului Europei, aceasta nu şi-a onorat angajamentele de a schimba statutul Procuraturii şi de a ajusta legislaţia naţională la normele şi standardele europene. Dimpotrivă, această instituţie este utilizată până astăzi, ca şi în perioada sovietică, ca un instrument de persecuţie a liderilor politici incomozi guvernării.

În numele Asociaţiei Creştin Democraţilor din Europa de Răsărit, facem apel către autorităţile Moldovei să oprească toate tentativele de a-l persecuta pe Iurie Roşca şi colegii săi.
Facem apel către Consiliul Europei, OSCE, Parlamentul European şi Comisia Europeană să-şi exercite întreaga autoritate internaţională şi să convingă guvernarea din Republica Moldova să manifeste un respect necondiţionat pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, precum şi faţă de obligaţiile internaţionale ale ţării.

Khosrov Harutyunyan, preşedinte al Asociaţiei Creştin Democraţilor din Europa de Răsărit, preşedinte al Uniunii Creştin Democrate din Armenia, fost prim-ministru al Armeniei şi fost preşedinte al Legislativului armean

1 martie 2010

Partidele-membre ale Asociaţiei Crieştin-Democraţilor din Europa de Est:
Partidul Crestin Democratilor din Belarus
Uniunea Crestin-Democrată din Armenia
Uniunea Crestin-Democrată din Ucraina
Uniunea Creştin-Democrată din Letonia
Partidul Crestin-Democrat din Estonia
Partidul Popular Creştin Democrat din Moldova

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: