Prima pagină > Uncategorized > Dinu Turcanu: Duşul rece va spulbera atmosfera de psihoză dinaintea ultimelor alegeri parlamentare

Dinu Turcanu: Duşul rece va spulbera atmosfera de psihoză dinaintea ultimelor alegeri parlamentare

Cel mai tanar secretar general PPCD regreta reanimarea dosarelor liderului formatiunii, explica de ce intre compromis si efect sinergetic, crestin democratii opteaza pentru sinergie si spune pana unde au ajuns magnificii si de ce ei nu pot fi opriti.

– Cel de-al XII –lea Congres al PPCD nu a adus schimbari importante in organigrama formatiunii, chiar daca pentru prima data de la independenta partidul nu a reusit sa treaca pragul electoral. De ce?

– Prin deciziile celui de-al XII – lea Congres al PPCD au fost operate două modificări importante. Prima vizeză lărgirea fomatului de conducere. Congresul a hotărât lărgirea echipei de vicepreşedinţi de la 2 la 8. Aşadar, cinci din opt vicepreşedinţi sunt exponenţii Noii Generaţii, dar şi Secretarul General, eu însumi adică, tot din generaţia tânără sunt. Iar asta înseamnă o relaţie de complementaritate între generaţii în sânul partidului, care va avea un efect sinergetic. Ştiţi care e diferenţa între un compromis şi un efect sinergetic. Compromis: 1+1= 0,5. Sinergie: 1+1=3, 4 sau mai mult.Astfel, PPCD este partidul cu cea mai tânără conducere şi are drept preocupare continuă formarea unei noi elite politice aflate în serviciul interesului naţional al Republicii Moldova.

– Exista o noua oferta electorala PPCD sau la viitoarele alegeri veti veni cu acelasi mesaj si cu aceiasi “magnifici”?

PPCD este partidul cu cea mai vastă experinţă de pe scena politică a Republicii Moldova, având o memorie instituţională pe care nici un alt partid nu o are. Pornind de aici, în programul partidului şi în ofertele electorale întotdeauna s-au regăsit cele mai importante probleme şi soluţii concrete pentru o mai bună dezvoltare a Republicii Moldova. În ultima campanie elctorală oferta PPCD-ului a fost RENOVAREA MOLDOVEI cu ajutorul exponenţilor Noii Generaţii suparanumiţi de publicul larg CEI 7 MAGNIFICI.

Evenimentele recente din viaţa publică a Republicii Molodva ne confirmă că ţara noastră are nevoie de o înnoire reală şi urgentă a clasei politice. Convingerea noastră este că numai o nouă elită politică care s-a maturizat odată cu Republica Moldova poate să raspundă provocărilor timpului. Vă dau un mic, dar important exemplu: Preşedintele şi prim-ministrul Republicii Moldova nu au elementare cunoştinţe de limba engleză. Eu, ca cetăţean al acestei ţări, mă simt jenat de faptul că la toate reuniunile interanţionale exponenţii de prim rang ai ţării arată ca pe timpurile sovietice, cu o duzină de traducători în jurul lor de parcă am trăi în anii 70.

– Cum arata alegatorul PPCD?

– Alegătorul PPCD este unul care îşi vede viitorul în Republica Moldova, care vrea să pună umărul la constructia unui stat cu o democraţie funcţională şi o economie prosperă. Totodată alegătorul nostru are convingeri proeuropene , o morală creştină şi este un bun familist.

– Anumiti analisti au presupus ca electoraul crestin-democrat a migrat spre PL si partial spre PLDM. Veti incerca sa-l recastigati sau veti miza pe un alt public?

– Situaţia politică şi economică actuală, dar mai ales aşteptările mari pe care le au cetaţenii de la actuala guvernare nu confirmă încrederea pe care le-au acordat-o. Duşul rece pe care îl primesc acum cetaţenii va spulbera atmosfera de psihoză generală dinaintea ultimelor alegeri parlamentare din aprilie şi iulie 2009. Mesajul pozitiv, constructiv, invitarea la dialog politic în interesul naţional al Republicii Moldova şi pentru depaşirea crizei în care ne aflăm vor reveni în prim planul agendei alegătorului. Această agendă a fost şi va fi promovată în continuare de PPCD.

– La moment prezenta formatiunii in spatiul mediatic este modesta, nu credeti ?

– Noua elită de jurnalişti este calitativ mult mai bună decât cadrele vechi formate pe timpul soveticilor. Cultura politică, profesionalismul şi respectarea normelor deontologice este în plină ascensiune calitativă. Situatia este exact ca şi în spaţiul politic, economic sau administrativ. Sigur că, odată cu neaccederea în parlament a formaţiunii noastre, vizibilitatea a scăzut, dar nu asta este problema de bază. Cum spuneam mai sus profesionalismul celor care practică meseria de jurnalist este decisiv atunci când aceştia fac, bunăoară, o ştire. Există cazuri regretabile când o ştire este tendenţios deplasată în defavoarea unuia sau altuia dintre partide. În limbajul comun aceasta se cheamă manipulare. Soluţia ar fi liberalizarea pieţei media astfel încât să existe cât mai multe instituţii de presă fără afilieri poltice ascunse şi fără politici editoriale care simulează independenţa, dar de fapt se specializează în manipularea opiniei publice.

– De ce credeti ca dezvaluirile facute de PPCD in multe cazuri de presupusa coruptie nu au avut un impact important asupra alegatorului?

– Cazurile de corupţie pe care PPCD le-a făcut publice nu au urmărit neapărat un scor electoral. Scopul a fost ca odată făcute publice aceste cazuri, justiţia să fie cea care să dea verdictul. Dar aşa cum justiţia este încă deficitară la capitolul independenţă şi nu întotdeauna imună la ofertele financiare generose, cazurile de condamnare practic au lipsit. Dar sperăm că odată cu reformarea sistemului judecătoresc situaţia se va schimba în bine. Este de reţinut faptul că ţara noastră se află sub monitorizarea atentă a Consiliului Europei şi situaţia actuală din justiţie este cel mai important argument folosit de Consiliul Europei atunci când este vorba de scoaterea ţării noastre de sub monitorizare. Prima condiţie pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este scoaterea ei de sub monitorizarea Consiliului Europei.

– Iurie Rosca a spus ca cea mai importantă realizare a PPCD este NOUA GENERAŢIE, totusi sefii formatiunii raman neschimbati déjà de multi ani. De ce?

– Atenţie! Aveţi în faţă persoana nr. 2 în ierarhia de partid a PPCD, asta e rolul Secretarului General. Plus cinci vicepreşedinţi din opt, plus preşedinţii tineri ai organizaţiilor teritoriale din Bălţi şi Chişinău, plus prezenţa masivă în calitate de vicepreşedinţi şi membri ai organelor colective de conducere în practic toate filialele terotiriale, plus siritul prietenesc, de strânsă şi frucutuoasă colaborare între generaţii este dovada unei vigurozităţi aparte a PPCD. Aşadar, tinereţea plină de elan şi de cunoştinţe profesionale acumulate în instituţiile străine şi naţionale de elită plus maturitatea intelectuală şi experienţa generaţiei care a fondat partidul nostru şi care încă e în folarea vârstei reprezintă o îmbinarea reuşită pentru PPCD.

– Dosarele reanimate ale liderului PPCD Iurie Rosca sunt in masura sa dezavantajeze partidul intr-o viitoare campanie electorala?

– Este un gest regretabil, de data asta al actualei guvernări, care va fi iarăşi calificat ca unul nedemocratic, încălcând principiile fundamentale ale depturilor omului. Aceste abuzuzri au fost deja condamnate repetat de instituţiile europene, care au criticat aspru fostul regim comunist. E păcat că noua guvernare, care se proclamă una liberală şi democratică, calcă pe aceeaşi greblă pe care a călcat deja Voronin în 2002. De fapt avem de a face cu un gest stângaci al actualei puteri de a se răfui cu liderii noştri. Nu cred însă că asta ne va afecta electoral. Oamenii înţeleg foarte bine cine şi de ce trage sforile contra PPCD.

Ion Toma

Sursa: AllMoldova

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: