Prima pagină > Ştire > Iurie Roşca: Sper că parlamentul nu va ratifica documentul privind cedarea teritoriului de la Palanca

Iurie Roşca: Sper că parlamentul nu va ratifica documentul privind cedarea teritoriului de la Palanca

Liderul creştin-democrat Iurie Roşca consideră că decizia privind cedarea teritoriului naţional de la Palanca mai poate fi revizuită legal, dacă parlamentarii moldoveni vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor ratifica documentele semnate între guvernele de la Chişinău şi Kiev. Iurie Roşca a menţionat că actualele autorităţi de la Chişinău, care au un caracter provizoriu, nu au dreptul moral să pecetluiască un act care va fi „ireversibil pentru vecie”.

Iată ce a declarat Iurie Roşca, în cadrul unei conferinţe de presă, referitor la intenţia autorităţilor de la Chişinău de transmite în proprietate Ucrainei teritoriul din regiunea satului Palanca, care aparţine de drept Republicii Moldova:

„Mă tem că situaţia poate degrada într-un mod extrem de periculos. Eu mă mir de altceva: de unanimitatea în tăcere printre cei care exercită astăzi puterea în Republica Moldova. Cunoaştem personajele care au slobozit câteva opinii mai mult sau mai puţin întemeiate asupra cauzelor semnării acestor documente –domnul Vladimir Filat, domnul Andrei Popov, domnul Iurie Leancă –, cu diverse prilejuri. Ceilalţi tac. Noi cunoaştem că procedura este una foarte clară în asemenea situaţii de acorduri bilaterale. După parafare, trebuie să urmeze semnarea, iar după semnare – ratificarea. Deci, sunteţi în drept să-l întrebaţi pe Mihai Ghimpu, care este într-o dublă postură sau impostură, nu ştiu, dacă se simte confortabil (dânsul reprezentând un partid cu o platformă naţionalistă, ca să spun aşa) ca părtaş al acestei cedări teritoriale.

Eu mă simt extrem de neconfortabil dintr-un singur punct de vedere: am foarte mulţi prieteni la Kiev, oameni politici serioşi pe care îi respect şi cu care avem o cooperare veche şi eficientă. În momentul de faţă, noi trebuie să ne justificăm de ce nu suntem de acord cu ceea ce a semnat guvernarea de la Chişinău cu autorităţile de la Kiev. Suntem puşi într-o situaţie jenantă.

Aţi văzut şi această penibilă încercare de a da nişte pomeni locuitorilor satului Palanca, ba terenuri suplimentare, ba iazuri etc. Asta n-are absolut nimic în comun cu caracterul inalienabil al teritoriului naţional al Republicii Moldova. Poziţia noastră rămâne clară şi fermă şi sper ca, cel puţin în ultimul moment, cei care, la ora actuală, exercită puterea în Republica Moldova să înţeleagă că ar face extrem de bine dacă nu ar ajunge la ratificarea acestor documente.

Vreau să vă amintesc de o situaţie similară care s-a produs în anul 1991 în raporturile dintre România şi URSS. Domnul ministru de Externe al României la acea oră, Adrian Năstase, a parafat un tratat bilateral, domnul Ion Iliescu, preşedinte la acea dată, a semnat, dar parlamentul României nu a mai ajuns să ratifice tratatul respectiv în formula pe care au acceptat-o cei doi conducători de prim-rang ai statului român. Printre altele, acel document prevedea, de pildă, că România nu putea să facă parte din blocuri militare care ar contraveni uneia dintre părţi. Este un exemplu. Un alt exemplu care ţine de Republica Moldova: un tratat parafat de miniştrii de externe Petre Roman şi Nicolae Tăbăcaru în anul 2000 n-a mai ajuns să fie semnat şi nici ratificat de parlamentul Republicii Moldova. Deci, nu este încă ireversibilă această situaţie. Ea este reversibilă sub aspect juridic, sub aspect legal, Constituţia şi legislaţia ţării permite, şi practica internaţională de asemenea.

Trebuie să ne gândim şi la alt aspect extrem de delicat: caracterul provizoriu al actualei puteri. Noi nu contestăm legalitatea actualei puteri, dar contestăm faptul că puterea actuală care, poate, are un mandat de câteva luni, vrea să pecetluiască un act care va fi pentru vecie şi ireversibil. Asta mi se pare extrem de grav. De altfel, cred că suntem cu toţii extrem de intrigaţi de această situaţie când nimeni nu ştie când oare vor fi alegeri în Republica Moldova. Mi-a plăcut cum a spus domnul Marian Lupu într-o recentă intervenţie în faţa presei că, până la sfârşitul săptămânii, opinia publică va afla cam când vor avea loc alegeri.

Caracterul democratic al unui stat are două elemente fundamentale care trebuia avute în vedere: într-o democraţie puterea are un mandat clar limitat în timp. Şi al doilea element fundamental este caracterul transparent al actului guvernării. Iată că ambele elemente şchiopătează la ora actuală destul de grav în Republica Moldova”, a conchis preşedintele PPCD, Iurie Roşca.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: