Prima pagină > Părerea mea > Vladimir Filat cu vorba s-a scăpat

Vladimir Filat cu vorba s-a scăpat

Vineri, premierul Filat a spart tăcerea în privinţa dosarelor penale instrumentate de Procuratură împotriva liderului creştin-democrat Iurie Roşca. Prin atitudinea pe care a luat-o, el a confirmat, fără să conştientizeze, bănuiala, care şi aşa era clară, că Procuratura a reluat dosarele penale iniţiate încă în 2002 de comunişti la indicaţiile puterii, inclusiv ale premierului Filat.

Solicitat să comenteze repunerea pe rol ale celor două dosare penale, Vladimir Filat a declarat: „Dacă cineva are probleme cu Justiţia, să şi le clarifice conform procedurilor stabilite de lege”. La prima vedere, reacţia premierului este una corectă pentru că, bineînţeles, toate litigiile de acest fel, într-un stat democratic, „sunt clarificate conform procedurilor stabilite de lege”. Dar numai la prima vedere, numai în aparenţă Filat a dat dovadă de corectitudine. De fapt, el a procedat ca un fariseu pentru că Procuratura a reluat aceste două dosare contrar procedurilor stabilite de lege, la care face trimitere Filat. Dacă Procuratura ar fi procedat conform procedurilor stabilite de lege, atunci nu avea cum să-l ancheteze în calitate de bănuit pe Iurie Roşca. În cazul de faţă, Filat a recurs la un sofism, iar sofismul, după cum se ştie, este apanajul mincinosului.

Declaraţia lui Filat este fariseică şi pentru că astăzi Justiţia, dar mai ales Procuratura, se află la cheremul puterii. Liderii AIE folosesc Procuratura şi Justiţia ca instrumente de denigrare, de reducere la tăcere, de anihilare a oponenţilor politici. Alta ar fi situaţia dacă, spre exemplu, autorităţile ar fi demarat reforma Procuraturii şi această instituţie ar fi scoasă din subordinea puterii politice. Dar Guvernul Filat şi întreaga guvernare AIE nici nu se gândeşte să lanseze o astfel de iniţiativă legislativă. Ei o folosesc ca bâtă politică împotriva celor indezirabili. Gestul lui Filat nu poate fi calificat altfel decât unul ipocrit. Cum poţi să faci trimitere la „procedurile stabilite de lege”, dacă ştii foarte bine că anume tu eşti cel care dirijează instituţiile care aplică aceste proceduri.

Probabil că guvernanţii nici n-au observat cum au preluat rând pe rând toate practicile şi metodele ilegale, autoritare şi abuzive cunoscute şi în trecut. Lor li se pare că electoratul trăieşte în continuare starea de beatitudine, de bucurie nemărginită de după alegerile din 29 iulie 2009. Ei cred că electoratul îi iubeşte în continuare, deşi ei guvernează mult mai abuziv decât au guvernat comuniştii. O iluzie, care nu va dura prea mult. Până la alegerile parlamentare anticipate.

Sergiu PRAPORŞCI, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: