Prima pagină > Interviu > Mihai Ghimpu: Moldova are nevoie de stabilitate, reforme şi condiţii bune de viaţă

Mihai Ghimpu: Moldova are nevoie de stabilitate, reforme şi condiţii bune de viaţă

Interviu cu preşedintele interimar al ţării, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, realizat de redactorii biroului de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă”
Alexandru Canţâr, Valentina Ursu

Europa Liberă: – Lumea, în general, nu prea pricepe dedesubturi juridice. În schimb vrea un răspuns foarte clar – vor fi alegeri parlamentare anticipate sau ba? Aveţi un răspuns acum, după ce au fost prezentate şi câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia?

Mihai Ghimpu: – Eu tot timpul am spus că nu vor fi alegeri anticipate şi vă spun şi acuma.

– Nu vor fi?

– Nu vor fi. Că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de reforme şi de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă.

– Reiese, din ceea ce spuneţi, domnule preşedinte, că dintre ceea ce recomandă experţii europeni în inginerii constituţionale şi modul, în care vedeţi Dvs. perspectivele, e o diferenţă foarte mare. Poziţia dumneavoastră este împărtăşită şi de ceilalţi trei parteneri de coaliţie?

– Nu. Noi încă n-am discutat, aşa cum am convenit atunci, după discuţia cu Comisia de la Veneţia. Vreau să vă spun că acesta a fost doar un dialog. Noi n-am prezentat avizul Comisiei de la Veneţia, adică proiectul, ca ei să ne dea avizul. Nu putem acuma să spunem că acesta e punctul. Punctul lor de vedere este la ceea ce noi am discutat. Noi putem să lărgim subiectul, să venim cu alt proiect. Avem posibilitatea. Totul depinde de noi.

– Domnule Ghimpu, membrii Comisiei constituţionale, create chiar de dumneavoastră, par că înclină mai mult spre ceea ce spuneţi şi dumneavoastră – o modificare a mai multor articole ale Legii fundamentale şi, poate, în consecinţă, evitarea, aşa cum aţi declarat şi în această dimineaţă, a acestor alegeri parlamentare anticipate. Dar, pentru dumneavoastră ce vor trage mai mult la cântar – concluziile acestei Comisii sau ale celei conduse de domnul Gianni Buquicchio?

– Tot împreună vom analiza. Vom vedea împreună totul. Pentru mine este foarte important ca pasul care o să-l facem să fie legal şi democratic. Asta este cel mai important. Fiindcă dacă noi deviem de la lege, nu e bine. Sau de la principiile democratice. În rest, suntem mulţi oameni, părerile sunt diferite. La urma urmei, ceea ce a spus preşedintele, încă nu este punctul de vedere al Comisiei. Comisia trebuie să se întrunească.

– Dar se zice, că în caz că ignoraţi aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia, drumul Republicii Moldova pe calea integrării europene ar putea fi mai cu mult mai spinos.

– Mai cu mulţi ghimpi. Nu am de gând să ignor, dar nici n-am de gând să…

– Înţelegem, da.

– N-am de gând să fac aşa cum crede cineva că ar fi numai aşa. Eu am spus şi la discuţie.
Atuncea, spuneţi-mi vă rog: în faţa dumneavoastră stau, cum a zis dl preşedinte, spuma societăţii Republicii Moldova – doctor habilitat în drept constituţional, decan de facultate, şefi de catedra, foşti membri ai Curţii Constituţionale – ce, ăştia, vasăzică, nu pricep nimic în materia aceasta, sau ce?

– Înţelegem, dar, domnule preşedinte, în ce măsură sunteţi dispus să luaţi în calcul şi poziţia Partidului Comuniştilor, despre care, iată, domnul Buquicchio a spus, a fost citat cel puţin, spunând că ar deveni mai flexibil?

– Cum să vă spun eu? Poziţia comuniştilor o s-o luăm [în calcul – n.n.] atuncea, când am să văd interesul lor faţă de cetăţenii din Republica Moldova şi faţă de democraţie, şi faţă de valorile democratice, pe care au venit şi le-au compromis.

– Domnule Ghimpu, dar aşa cum stau lucrurile acum, când Partidul Comuniştilor, poate într-un fel să-şi slăbească poziţia, după cum spun unii experţi. Credeţi că actuala opoziţie parlamentară are vreo şansă să revină la putere la nişte noi alegeri parlamentare?

– Nu să revină la putere. Nimeni nu pune la îndoială. Că noi avem frică, că noi vom pierde alegerile. Noi venim din nou la putere, dar nu-i problema care şi cum vine. Problema e ce facem noi cu această societate, care numai o să audă imediat că sunt alegeri anticipate şi totul de acum începe să lunece în toate direcţiile. Într-o situaţie de criză, iarăşi o campanie electorală de un an de zile pentru alegeri.

– Domnule preşedinte, dar poate cetăţenii, în acest caz, ar dori să mai facă o dată alegere, de data asta între fondatorii Alianţei pentru Integrare Europeană? Pe unii poate să-i miluiască, pe alţii, eventual, să-i mai mâhnească, sau să-i îndemne la mai multă gimnastică în opoziţia extraparlamentară? De ce să nu le oferim această şansă?

– Cetăţenii, 70 de procente, deja şi-au spus punctul de vedere – sunt împotriva alegerilor anticipate, dacă luăm ultimul rezultat al sondajelor. Dar, cum să vă spun eu – noi trebuie să calculăm toţi împreună, de ce avem nevoie cel mai mult acuma. Fiindcă, în primul rând, cum am spus, alegerile nu salvează situaţia. Noi putem să venim după alegeri cu aceleaşi rezultate, pe care le avem azi, modificate plus-minus. Şi iarăşi să nu putem alege preşedintele. Că o să voteze preşedintele comuniştii, redacţia nouă a articolului 78, eu pun la îndoială. Că eu n-am să votez cum vor ei şi ei n-au să voteze cum vreau eu. Aceasta-i politica.

– Dar este adevărat că ei condiţionează că în aşa caz, ar cere funcţia de speaker?

– Ei de la bun început au cerut funcţia de speaker. Voronin visează să împlinească 70 de ani în calitatea de preşedinte al Parlamentului.

– Domnule Ghimpu, dar ţinând cont de realităţile create, care credeţi că mai sunt şansele domnului Marian Lupu să ajungă în fotoliul de şef al statului? Sau credeţi că în această privinţă au apărut posibilităţi de competiţie între actorii politici din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană?

– Nu cred că au apărut. Sunt şanse să devină preşedinte. Eu cred că domnul Lupu anul acesta o să devină preşedinte. Aceasta este părerea mea şi cine n-o respectă, atunci înseamnă că este împotriva mea. Noi trebuie să ţinem cont de toate condiţiile, care au fost la începutul creării Alianţei pentru Integrare Europeană. Cine încalcă acele principii, acea înţelegere, înseamnă că nu este pentru viitorul acestui stat, pentru bunăstarea cetăţenilor şi pentru integrarea europeană.

– Dar va fi ales cu votul cetăţenilor, cu votul deputaţilor din Parlament?

– Asta rămâne să decidem. Important e că trebuie să fie ales.

– Dar spre care variantă tindeţi?

– O să vedem. Nu pot să vă spun acuma, poate să fie şi una şi alta. Depinde de situaţie.

– Dar să ne explicaţi un pic?

– Vreau să vă spun care-i problema aici. Noi trebuie să mai analizăm, doar cunoaşteţi că lumea, cetăţenii vor să revenim la alegerea preşedintelui prin votul lor.

– Prin vot direct.

– Prin vot direct, da. Şi eu cred că aici merită să medităm, să vedem.

– Să puneţi în practică acest exerciţiu?

– Da, el a fost, există în alte state şi eu cred că aici este un plus în problema aceasta.

– Şi va fi el singurul candidat sau ar mai putea să apară… ?

– Eu nu ştiu câţi vor fi. Eu am să susţin candidatura lui Lupu.

– Domnule preşedinte, să schimbăm puţin tema. Trimişii Alianţei în Guvern au ajuns, se pare, să se suspecteze reciproc, la nivel de aluzii, cel puţin, că nu şi-ar face datoria. Sau, şi mai rău, că ar lua sub aripi ocrotitoare nişte aşa-numiţi monopolişti, favorizaţi anterior de fosta guvernare. Există motive serioase, într-adevăr, să se creadă aşa ceva, sau e vorba doar de nişte certuri, să zic, de familie?

– Noi suntem diferiţi. Ştiţi cum e la noi, dacă cuiva ceva nu-i place, imediat, relaţii cu cutare sau cutare. Până ce eu nu am informaţie serioasă în aceste probleme. Când o să apară, noi o să discutăm imediat în cadrul formatului patru, dacă pot să mă exprim aşa.

– Din câte ştiu, ieri aţi fost în teritoriu, v-aţi deplasat în nordul Republicii Moldova. Domnule Ghimpu, se poate observa că în teritoriu mai mulţi funcţionari, loiali anterior fostei guvernări comuniste, sar acum cu hărnicie în barca liberal-democraţilor. Ca rezultat, mulţi dintre cei, care au votat cu partidele Alianţei, par să-şi piardă, într-un fel, încrederea în ceea ce ei sugerează că ar fi o reală schimbare. Sunteţi preocupat de acest fenomen? Moldova-i mică, specialişti puţini, dar care deseori fac jocul celor de la putere.

– Este adevărat. Pe mine mă preocupă situaţia în Partidul Liberal. Aşa ceva nu am şi mă strădui ca să fiu corect faţă de alegători. Există problema, e adevărat. Există, dar fiecare să răspundă pentru ceea ce face.

– Dar cum poate să răspundă fiecare în felul său?

– Alegătorii doar văd, cunosc. O să vină ziua, când ei o să ne pună verdictul. O să ne amintească ce am spus, ce am făcut.

– Domnule Ghimpu, în societate totuşi se discută destul de mult, de altfel, despre convingerile dumneavoastră unioniste. Sunteţi, de fapt, primul şef de stat, chiar dacă interimar, cu declarate convingeri unioniste. Mulţi cetăţeni moldoveni se decid, însă, dacă să fie sau nu unionişti şi în funcţie de modul în care văd clasa politică românească. Clasa politică, care ar putea avea, sau nu, în viitor o anumită influenţă asupra oamenilor din Republica Moldova. Convingerile dumneavoastră unioniste includ şi simpatia sau, mă rog, antipatia faţă de elitele politice de la Bucureşti?

– Nu are nimic una cu alta. Eu la Bucureşti, ca şi la noi, susţin politicienii. Eu mă conduc de legile Domnului. Dumnezeu a dat un popor, cu o limbă, cu o istorie, care şi-a creat-o şi i-a dat să locuiască, să aibă, cum se spune, să locuiască sub o singură lege şi sub un singur rege.

– Dar cine credeţi că s-a bucurat mai mult, după ce au tirajat mai toate ziarele că Mihai Ghimpu nu mai vrea unirea? Sau că unirea nu va mai putea avea loc în timpul apropiat?

– Eu am spus că programul Alianţei nu prevede unirea, dar cine poate să spună ce o să fie mâine, ia spuneţi-mi, vă rog?

– Nimeni.

– A putut cineva să prevadă ieri ce o să se întâmple în Chile? Sau pe insula din Portugalia?

– Da, e adevărat.

– Sunt probleme care timpul le rezolvă şi societatea. Dacă o să vină oamenii şi o să vrea această unire, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton.

– Domnul preşedinte, e ceva timp de când Alianţa se află la Guvernare. Iată, comunicând cu oamenii, simţiţi că s-a schimbat ceva în viaţa lor, spre bine, spre rău? Care-i dispoziţia oamenilor? Sau deocamdată rămâneţi la ideea, că a trecut prea puţin timp de când s-a coagulat această Alianţă şi e premeditat să vorbim despre nişte realizări de moment?

– Sigur că prea puţin. În primul rând puţin, din considerentul că este diferenţă între guvernarea actuală şi guvernarea precedentă, ca între cer şi pământ. Nu-i uşor să demolezi acest mecanism, pe care l-au introdus ei. Plus sărăcia aceasta financiară, în care ne-am trezit. Oamenii, sunt care înţeleg, sunt care nu înţeleg. Eu mă bucur că cei care au votat pentru schimbare aşteaptă şi cred în noi şi este foarte important să nu piardă încrederea în noi. În rest, eu cred că noi o să realizăm ceea ce ne-am asumat.

– Şi ultima întrebare, domnule Ghimpu. După „primăvara moldovenească”, cum au fost denumite evenimentele din primăvara anului trecut, ce primăvară vă doriţi acum? E un început de anotimp astăzi!

– O primăvară europeană, liniştită, caldă, cu zâmbete, mulţumiţi oamenii de viaţă. Asta-mi doresc eu. Un mărţişor fiecăruia astăzi.

– Mulţumim foarte mult. Amintim că în Moldova mărţişoare se dăruiesc, totuşi, şi bărbaţilor, şi bărbaţii dăruiesc mărţişoare.

– Am auzit acuma dimineaţă că şi în Bulgaria. Da, la noi, da e adevărat. Oricum e frumos un mărţişor astăzi.

Sursa: Europalibera.org, 01.03.2010

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: