Prima pagină > Părerea mea > De ce l-a salutat Băsescu în engleză pe premierul Moldovei?

De ce l-a salutat Băsescu în engleză pe premierul Moldovei?

Pe 27 ianuarie, în prima zi a vizitei oficiale efectuată în Republica Moldova, Traian Băsescu s-a întâlnit printre alţii şi cu premierul Vladimir Filat. Asistenţa a rămas foarte uimită când preşedintele român l-a salutat în engleză pe premierul moldav. Vladimir Filat i-a răspuns la salut în română, lui Traian Băsescu.

Cunoscătorii ştiu că Băsescu nu face nimic întâmplător şi, că prin acest “dezacord lingvistic” i-a transmis lui Filat un anumit mesaj. Dacă vorbea rusa, probabil că l-ar fi salutat pe Filat în ruseşte. Semnificaţia mesajului este: “Nu eşti de-al nostru. Eşti un stranier”. Vladimir Filat a făcut armata la trupele de grăniceri ale fostei URSS, în oraşul Sevastopol din Peninsula Crimeea, în perioada 1988-1989. Arma grănicerilor era integrată în componenţa KGB.

Conform opiniei lui Iurie Roşca, fost viceprim-ministru în cabinetul Zenaidei Greceanîi şi actual lider al Partidului Popular Creştin Democrat, Filat a fost racolat de KGB în tipul executării stagiului militar: “Tânărul Filat a fost trimis la o şcoală a KGB, aflată în preajma Moscovei, care pregătea agenţi secreţi şi selecta cadre pentru instituţiile de învăţământ superior ale principalului serviciu secret al URSS. (…) Aflarea în Armata Sovietică între 5 mai 1987 şi 15 august 1989 reprezintă în mod cert o etapă fundamentală care a determinat traiectoria ulterioară a vieţii lui Filat”, a declarat Iurie Roşca.

Filat a studiat după 1989 dreptul la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi. În timpul studenţiei, pe numele său vor fi deschise mai multe dosare pentru contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală, în cazul “Ţigareta-Moldova”. La dosar vor fi ataşate stenogramele convorbirilor telefonice interceptate de SRI, conform mandatului 00492/1998 al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. Filat făcea se pare, obiectul supravegherii Diviziunii Contraspionaj a SRI, din momentul intrării pe teritoriul României, pentru suspiciunea că ar putea fi agent KGB. De fapt, monitorizarea sa de către SRI a dus la descoperirea legăturilor sale cu crima organizată. Când Băsescu l-a salutat în engleză pe 27 ianuarie, i-a transmis semnalul că ştie ce hram poartă.

Cornel Ivanciuc, 15 februarie 2010

Publicitate
 1. HARGAN
  martie 9, 2010 la 4:33 pm

  aha,si daca nu Filat prim-ministru,atunci cine ?
  Nu discreditati imaginea astui om.Unele lucruri e bine sa fie date uitarii daca aduc un bine societatii
  Mai buna candidatura pentru functia de prim-ministru nu exista shi nu va exista urmtorii ani in Republica Moldova !
  Iar Basescu daca vrea cu adevarat bine Basarabiei,trebuie sa mai inchida ochii pealocuri si sa nu faca aluzii ,caci si el e fost sustinator a Comunistilor !

 2. martie 9, 2010 la 8:14 pm

  Dar ce să fi păţit Cornel Ivanciuc de a început să-l intereseze Republica Moldova şi premierul ei? 🙂 S-a închis „Gardianul” şi i-au apărut noi interese? 🙂

  Ivanciuc scria în iunie 2009, în „Gardianul”, aşa: „Nu simt nimic pentru acest stat mutant (…) În topul ţărilor pe care n-aş vrea să le vizitez, Moldova ocupă prima poziţie. Laos, Etiopia, Bolivia, Ghana sau Bhutan mă interesează de o mie de ori mai mult.”

  Site-ul „Gardianului” nu mai există, dar am găsit acest link: http://www.realitatea.net/cornel-ivanciuc–nu-ma-intereseaza-republica-moldova_530827.html

 3. martie 9, 2010 la 8:21 pm

  Băsescu a vorbit în engleză, pentru a arăta că este la curent cu declaraţia lui Filat despre limba română din cadrul summit-ului ICE.
  „Fiindcă ne aflăm aici, la Bucureşti, permiteţi-mi să vorbesc în limba mea maternă, româna”, subliniase Filat.

  Acest amănunt i-a scăpat lui Ivanciuc sau a neglijat detaliul cu bună ştiinţă.

  🙂 Banc postat de un vizitator al blogului meu:

  Băsescu îl întreabă pe Filat: “Şi în ce limbă vorbiţi Dvstră, dle Prim-ministru?”
  Filat: “În română.”
  Băsescu, de parcă n-ar fi auzit: “În ce limbă vorbiţi?”
  Filat: „În română!”
  Băsescu din nou: „În ce limbă vorbiţi?!”
  Filat, scos din sărite: „Dle Preşedinte, da’ nu înţelegeţi că în română?! Nu auziţi?”
  La care Băsescu: „Ba da, aud, dar nu m-aş mai sătura să tot ascult acest răspuns”.

  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/11/banc-cu-vlad-filat-si-traian-basescu.html

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: