Guvernul Filat nu suflă o vorbă despre cazul de contrabandă cu ţigări de la Albiţa-Leuşeni

Purtătorul de cuvânt IJPF Vaslui, Adrian Corojeanu, a declarat presei că „poliţiştii vasluieni au întocmit şoferului un dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi prezentare de acte nereale la autoritatea vamală”.
Până în acest moment, nici autorităţile vamale din Republica Moldova, nici Guvernul Filat nu au explicat cum a fost posibil ca un ditamai automarfar cu 694 370 de pachete de ţigări de contrabandă şi cu acte false să fie lăsat să treacă fără nici o oprelişte prin vama moldovenească. Mai ales că şoferul camionului nici nu a încercat să ascundă acest lot impresionant de contrabandă. Dacă autorităţile moldovene nu au nici un răspuns la această întrebare, atunci iată cum explică cazul presa de peste Prut. După venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, Guvernul Filat a instalat o nouă conducere la Vamă, în fruntea serviciului Vamal a fost instalat Tudor Baliţchi, fostul director, Viorel Melnic fiind demis. Jurnaliştii de la Bucureşti au amintit că pe la sfârşitul anilor 1990 Tudor Baliţchi a fost implicat în importul de ţigări din Moldova, intrând în atenţia Fiscului şi a Parchetului de la Bucureşti pentru că piaţa românească fusese invadată cu tutun de contrabandă.
Aici merită să amintim o declaraţie a premierului Filat făcută în şedinţa de Guvern din 28 octombrie 2009. Atunci prim-ministru a declarat: “Prea des numele meu este folosit la vamă. În momentul în care cineva se adresează în numele meu (Vladimir Filat), până nu vorbiţi cu mine personal, nu luaţi decizii”.
Cine ştie, poate că automarfarul cu 694 370 de pachete de ţigări de contrabandă a trecut prin punctul de control vamal de la Leuşeni fără ca să fie oprit tocmai pentru că şoferul le-o fi spus vameşilor că trece marfa în numele lui … Vladimir Filat sau dacă nu în numele premierului, atunci poate în numele altui demnitar.
Oricum, declaraţia lui Vladimir filat din 28 octombrie este una fără precedent. Pare a fi incredibil, dar totuşi e adevărat: premierul Filat a recunoscut public, fie şi indirect, că este o persoană pentru care nu există statul de drept, nu există prevederi legale, odată ce a spus că o încărcătură poate trece prin vamă doar în baza unei „discuţii” dintre el şi vameşi: „În momentul în care cineva se adresează în numele meu, până nu vorbiţi cu mine personal, nu luaţi decizii”. În felul acesta, Filat a încurajat comiterea respectivelor infracţiuni în cadrul Serviciului Vamal, doar că a formulat pretenţia (absolut „întemeiată”, căci totuşi este prim-ministru) ca acestea să nu se desfăşoare fără ştirea, fără aprobarea sau poate şi fără participarea sa. Filat nu le-a spus vameşilor: acţionaţi doar în conformitate cu legea şi cu normele regulamentului vamal, fără a admite nici un fel de abateri de la acestea, indiferent ce demnitar stă în spatele unei ilegalităţi sau alteia şi, cu atât mai mult, atunci când infractorii se prevalează de numele meu. Ba dimpotrivă, el s-a arătat gelos pe faptul că asemenea infracţiuni se comit fără ştirea, aprobarea şi, eventual, participarea primului ministru, ba chiar s-a oferit să le fie complice.
Declaraţia premierului din şedinţa de Guvern din 28 octombrie 2009 poate fi calificată drept un îndemn adresat în mod public funcţionarilor vamali de a comite acte de corupţie. Şi ceea ce s-a întâmplat pe 5 martie 2010 la Leuşeni este confirmarea faptului că unii dintre vameşi au dat curs „invitaţiei” premierului. Dacă este aşa, atunci mai rămâne de văzut care este sau urma să fie partea premierului din lotul de ţigări de contrabandă de la Leuşeni. Şi dacă premierul nu ar avea nici o implicare personală, oricum tot lui îi revine toată responsabilitatea.
Vladimir Filat are o bogată experienţă în ceea ce ţine de practicarea contrabandei. Este suficient să ne amintim de operaţiunea „Ţigareta”, despre care la timpul respectiv a scris din abundenţă presa din România. Mai ales că în cadrul operaţiunii „Ţigareta”, ţigările trecute în mod fraudulos peste Prut erau tot de marca „MT”. Acum este cazul să ne reamintim acel episod.
În anul 1998, autorităţile de drept ale României au efectuat verificarea legalităţii activităţii SC „Romold Trading” SRL Iaşi, fondată în anul 1994 de cetăţeanul Republicii Moldova, Filat Vladimir, şi cetăţeanul României, Ciolan Pedro Stefano. Filat Vladimir a activat în calitate de administrator general al societăţii până la 1 iulie 1998, când a demisionat din această funcţie.
Astfel, pe data de 25 decembrie 1996, SC „Romold Trading” SRL a încheiat cu SC „Tutun” SA (Combinatul de tutun din Chişinău) din Republica Moldova contractul nr. 12, valabil până la 31 decembrie 1997, prin care se acorda societăţii române dreptul exclusiv de cumpărare a produselor de tutun fabricate de SC “Tutun” SA cu drept de valorificare pe teritoriul României. În baza acestui contract, la 17 martie 1997, SC „Romold Trading” SRL a obţinut de la Ministerul Finanţelor al României licenţa nr. 21 pentru dreptul de import al produselor de tutungerie.
Pe data de 8 octombrie 1997, între aceleaşi societăţi a fost încheiat contractul internaţional nr. 56 de distribuţie exclusivă pentru un termen de 3 ani, obiect al căruia îl constituia acordarea SC „Romold Trading” SRL a dreptului exclusiv de cumpărare şi desfacere pe teritoriul României a tuturor produselor de tutun fabricate de SC „Tutun” SA. Pentru executarea contractului, SC „Romold Trading” SRL a obţinut de la Ministerul Finanţelor al României licenţa nr. 2, din 30.12.1997, valabilă până la 31.12.1998.
În perioada martie 1997 – ianuarie 1998, SC „Romold Trading” SRL a achiziţionat 22 milioane de timbre pentru marcarea pachetelor de ţigări, care urmau să fie aplicate pe pachetele de ţigări produse de SC „Tutun” SA din Chişinău şi importate în România în baza contractelor sus-menţionate.
Legislaţia română stipulează că nerepatrierea în termenul legal a marcajelor scoase temporar din ţară este sancţionată contravenţional cu amendă de la 10 la 20 milioane lei româneşti. Conform regulii generale, prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 23/1995, marcajele neintroduse în ţară în termenul legal îşi pierd valabilitatea, cu excepţia cazurilor în care autoritatea care a emis licenţa (Ministerul Finanţelor) aprobă utilizarea acestora.
Pe data de 20 aprilie 1998 au fost operate modificări în legislaţia română, în ceea ce priveşte metodologia de aplicare a sistemului de marcare pentru ţigarete, produse din tutun şi băuturi alcoolice. Conform acestor modificări, marcajele (timbrele) eliberate în cursul anilor 1996-1997 agenţilor economici care deţin licenţe de import a ţigaretelor şi produselor de tutun, îşi pierdeau valabilitatea în anul 1998, dacă până la 3 septembrie 1998 nu erau reintroduse în România fie prin importuri efective, fie prin distrugere. La 15 iunie 1998, SC „Romold Trading” SRL avea nerepatriată în România cantitatea de 1.975.400 de timbre-marcaje pentru ţigări.
Astfel, în 1998, în momentul efectuării controlului, organele de urmărire penală române au constatat că, pentru a nu pierde contravaloarea acestor timbre-marcaje şi pentru a nu fi amendaţi pentru nerepatrierea la timp a lor, Filat Vladimir, împreună cu Stan Ionel, director executiv al SC „Romold Trading» SRL, s-au asociat cu Burlacu Cristian, angajat al societăţii, şi tatăl acestuia, Burlacu Gheorghe, adjunctul Vămii Iaşi, pentru a repatria timbrele-marcaje achiziţionate în baza licenţei din 1997.
Burlacu Cristian, la solicitarea lui Stan Ionel, prin avizul din 07.09.1998, a obţinut de la Ministerul Comerţului al României prelungirea până la 31.12.1998 a valabilităţii exportului temporar a 1 975400 timbre-marcaje pentru ţigări, care putea fi acordată numai de autoritatea care a emis licenţa, respectiv Ministerul Finanţelor.
În baza acestui aviz al Ministerului Comerţului, prin scrisoarea nr. 463, din 08.09.1998, Stan Ionel şi Burlacu Cristian, prin intermediul lui Burlacu Gheorghe, adjunct la Vama Iaşi, au solicitat acordul acestui punct vamal pentru a efectua operaţiunea de import.
Întrucât această operaţiune putea fi făcută numai până la 3 septembrie 1998, Burlacu Gheorghe a solicitat de la societate o scrisoare datată cu această zi. Scrisoarea a fost reperfectată de Burlacu Cristian cu ajutorul secretarei firmei, Coguţ Violeta, care a înregistrat-o în registrul de ieşiri al firmei cu data de 03.09.1998, nr. 457.
Burlacu Gheorghe, în baza avizului Ministerului Comerţului şi al scrisorii reperfectate de colaboratorii firmei, care data cu ziua de 03.09.1998, a înregistrat operaţiunea de import în registrul de evidenţă al Vămii Iaşi. Operaţiunea de import menţionată a fost înregistrată în fals cu nr. 7521 din 03.09.1998 în rubrica unde erau înscrise ghilimele, care semnificau operaţiunea firmei indicate şi la nr. 7520.
Pe data de 9 septembrie 1998, Burlacu Gheorghe, semnând în locul şefului Vămii Iaşi, a informat SC „Romold Trading» SRL despre prelungirea termenului de încheiere a operaţiunii de import.
După obţinerea în asemenea mod a acordului Vămii, la 12 septembrie 1998, Burlacu Cristian a efectuat, prin Vama Albiţa, importul a 1 852 400 pachete de ţigări „MT», în valoare de 7 409 600 000 de lei româneşti.
Prin rechizitoriul nr. 1597/P/1998, din 15.02.1999, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Stan Ionel, Burlacu Cristian şi Burlacu Gheorghe, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, complicitate la folosirea de acte falsificate în faţa organelor vamale, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiunile de import-export.
Reieşind din faptul că Filat Vladimir este cetăţean al Republicii Moldova, prin acelaşi rechizitoriu Parchetul de pe lângă tribunalul Iaşi a dispus disjungerea materialelor în privinţa numitului şi transmiterea lor către organele de drept ale Republicii Moldova, cu solicitarea de a prelua urmărirea penală referitor la acţiunile numitului Filat Vladimir de „asociere pentru săvârşire de infracţiuni».
Prin urmare, la 2 aprilie 2008, a fost iniţiată cauza penală nr. 2008978044 pe faptul comiterii de către un grup de persoane a contrabandei în proporţii deosebit de mari şi transportarea mărfurilor fără marcarea cu timbre de modelul stabilit. Urmărirea penală a fost dispusă pentru efectuare Procuraturii Anticorupţie.
La 31 octombrie 2008, la prezenta cauză penală a fost conexată cauza nr. 2008978152, începută la 31 octombrie 2008, în baza elementelor infracţiunilor prevăzute de art. 75, alin. (5) şi art. 164/7, alin. (1) din Codul Penal în privinţa deputatului Vladimir Filat, pe faptul introducerii prin contrabandă, în luna septembrie 1998, pe teritoriul României a 1 852 400 de pachete de ţigări „MT» şi transportarea mărfurilor în proporţii deosebit de mari fără marcarea cu timbre de modelul stabilit.
În cadrul urmăririi penale (cauza penală nr. 2008978044), prin intermediul comisiei rogatorii, au fost solicitate de la partea română informaţii despre soarta cauzei penale investigate de organele de drept române în privinţa complicilor lui Filat Vladimir – Stan Ionel, Burlacu Gheorghe şi Burlacu Cristian.
La 5 noiembrie 2008, Vladimir Filat a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 75, alin. (5) şi art. 164/7, alin. (1), Cod Penal, însă a refuzat să facă declaraţii, folosindu-se de dreptul procesual de a nu da declaraţii.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX
Comentarii recente