Prima pagină > Analiză > În Republica Moldova se instaurează un nou tip de dictatură

În Republica Moldova se instaurează un nou tip de dictatură

Teoretic, jurnaliştii selectează evenimentele în funcţie de importanţa fiecărui subiect. Să fie chiar aşa? Să vedem ce subiecte „importante” au fost prezentate publicului zilele acestea: „Două fete au dansat pe mormântul bunicii”, „Mihai Ghimpu şi-a uitat mobilul la hotel”, „Documente secrete ale lui Voronin”, „Cruci mistice la Drochia” etc.

Se creează senzaţia că a demarat un adevărat proces de debilizare în masă a populaţiei. Instituţiile mass-media sunt pline de „gunoaie informaţionale”, nimicuri cu ajutorul cărora se încearcă distragerea publicului de la evenimente care ar trebui să fie centrale în mod normal. Sunt create nişte probleme imaginare, absurde, ce sunt prezentate publicului drept cele mai „stringente”: „Cine va câştiga Eurovisionul anul acesta?”, „Ce soartă va împărtăşi Pavel Turcu?”, „Câţi bani a plătit Voronin artiştilor pentru concerte?”, „Cine sunt fetele care au dansat pe mormântul bunicuţei?”. Publicului i se livrează prostii tot mai noi şi mai noi. Vă puteţi convinge de acest lucru analizând titlurile celor mai importante organe mass-media (PROTV, Unimedia, JurnalTV etc.).

Prin amalgamul de imagini, care bombardează creierul omului, se încearcă izolarea individului de lumea exterioară, înstrăinarea lui de toate procesele politice şi sociale reale din ţară. În locul acestor realităţi se instaurează o adevărată dictatură a aşa-zişilor formatori de opinie.

Astăzi, în Capitală au avut loc aproximativ trei acţiuni de protest: pensionarii au cerut dreptate socială în centrul oraşului; un grup de tineri au protestat împotriva lichidării unor organe de presă şi un alt grup şi-a manifestat nemulţumirea faţă de cedarea teritoriului naţional statului vecin. Nici unul din aceste evenimente nu a ajuns în vizorul presei, pentru că „mass-media independentă” a considerat că acestea „nu sunt importante”. În realitate, patronii acestor instituţii mass-media, şi care controlează piaţa audiovizuală, au decis, pur şi simplu, că aceste lucruri nu trebuie să fie văzute de publicul din Moldova.

Este îngrijorător ceea ce se întâmplă în ultimul timp. Încă niciodată presa din Republica Moldova nu a fost supusă unui asemenea control aşa cum este supusă acum. Există o tendinţă de instaurare a unui monopol în întreg spaţiul mediatic. Dacă în trecut un partid, prin intermediul unor instituţii de stat, încerca să preseze unele organe de presă, astăzi tot ce înseamnă instituţie mass-media se află sub controlul absolut al unor grupuri de interese care au preluat prin minciună şi teroare puterea în stat.

Din păcate, dictatura care se instaurează în Republica Moldova este cu mult mai groaznică decât dictatura comunistă, pentru că dictatura mass-media încearcă să se infiltreze în minţile noastre, transformându-ne în „masă electorală”.

VASILE BÂNCEANU

Sursa: Tricolorul, numărul 1787, din 03/09/2010

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: