Prima pagină > Analiză > România liberă: Cine sunt miliardarii din spatele relatiei Romania-Moldova?

România liberă: Cine sunt miliardarii din spatele relatiei Romania-Moldova?

Fostul premier Ion Sturza, omul lui Dinu Patriciu

Un alt personaj-cheie in economia Republicii Moldova este fostul premier Ion Sturza. Descendent al unei familii care a dat Moldovei mai multi domnitori, Ion Sturza a facut o avere impresionanta ca urmare a relatiilor pe care le-a cultivat in spatiul fostei URSS. Omul de afaceri a pastrat puternice conexiuni in mediul politic de azi de la Chisinau. El a fost asociat cu magnatul roman Dinu Patriciu in holdingul Rompetrol, unde a detinut functia de vicepresedinte.

De asemenea, Ion Sturza a fost seful si prietenul actualului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat. De altfel, Vlad Filat este finul lui Ion Sturza. Prieten cu fostul presedinte al Moldovei Petru Lucinschi, Ion Sturza a condus Guvernul Republicii Moldova in anul 1999, iar cabinetul condus de el a fost apreciat drept unul dintre cele mai reformatoare si performante din scurta istorie a republicii de peste Prut.

Ulterior, el a condus mai multe companii din domeniul alimentar

In anul 2002, Ion Sturza a preluat conducerea filialei moldovenesti a Rompetrol, iar din anul 2006 a fost numit in consiliul de administratie al grupului Rompetrol. Din pozitia de vicepresedinte, el a intermediat tranzactia prin care grupul kazah KazMunaiGaz, agreat de Kremlin, a preluat controlul asupra Rompetrol. In anul 2009, Ion Sturza a plecat de la conducerea Rompetrol impreuna cu fondatorul grupului, prietenul sau Dinu Patriciu. Averea lui Ion Sturza este evaluata la peste 100 milioane euro, in mod oficial. In mod neoficial, averea sa este evaluata de catre diferiti jurnalisti moldoveni la circa 400 milioane de euro. Fostul premier detine peste 20 de companii in diferite tari. In Basarabia, Ion Sturza conduce un adevarat imperiu in domeniul alimentar, grupul Incon.

Printre altele, el a creat banca MoldInconBank, apoi, in anul 1996, a devenit membru al conducerii FinComBank, banca ce este condusa acum de Oleg Voronin. Pentru acest an, Ion Sturza are in plan sa cumpere o serie de companii in Republica Moldova, Romania si in alte tari din spatiul ex-sovietic. Ion Sturza vrea sa investeasca in acest fel suma de 30 milioane euro. „In primavara va fi timpul potrivit sa ies la shopping de companii”, a spus Ion Sturza, citat de presa economica din Republica Moldova. In paralel cu achizitiile conduse de el, omul de afaceri moldovean a anuntat ca va cumpara intre 5 si 10 la suta din pachetele de actiuni ale companiilor.

din regiune pe care le va achizitiona Dinu Patriciu. Printre altele, cei doi fosti sefi ai Rompetrol si-ar putea crea un grup bancar in Republica Moldova. Presa din Chisinau a scris ca in vizorul lor s-ar afla Victoria Bank, prima banca privata creata in Republica Moldova. >

Informatiile nu au fost confirmate oficial. Dintre toti fostii politicieni din Republica Moldova, Ion Sturza are imaginea cea mai buna. El are reputatia unui om de cuvant si a unui partener de incredere printre oamenii de afaceri occidentali care au interese in fostul spatiu sovietic. De asemenea, el este respectat deopotriva de liderii prorusi si de cei prooccidentali din Comunitatea Statelor Independente, creata pe ruinele URSS.

Chiril Lucinschi – oligarh media

Un alt om de afaceri moldovean care si-a adunat o avere impresionanta cu ajutorul relatiilor sale cu mediul politic este Chiril Lucinschi, fiul fostului presedinte Petru Lucinschi. La fel ca si oligarhii din Romania, Chiril Lucinschi si-a creat propriul trust media, care include televiziunile TV7, MuzTV, MediaSatelit si THT – Bravo. El a condus oficial televiziunea TV7 pana in anul 2009, cand a parasit pozitia de presedinte al consiliului de directori, fara insa a renunta la controlul informal exercitat asupra acestei institutii media. Decizia formala a lui Chiril Lucinschi este motivata de implicarea in politica.

El este apropiat de liderii actualei coalitii de guvernare. Lucinschi junior este apropiat de actualul presedinte al Partidului Democrat, Marian Lupu, care a fost candidatul coalitiei Alianta pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al Republicii Moldova, dar si de actualul lider al Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, care si-a inceput cariera politica sub protectia tatalui lui Chiril Lucinschi. In ultimii ani, fiul fostului presedinte moldovean a stat mai mult la Moscova, in conditiile in care sotia sa este rusoaica. Chiril Lucinschi a facut bani frumosi din tranzactii imobiliare, iar averea sa este estimata neoficial la 600 milioane euro.

Chiril Lucinschi a fost unul dintre artizanii „transferului” la PD al lui Marian Lupu, fost presedinte al Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Comunist. Chiril Lucinschi si-a cladit afacerile pe scheletul relatiilor tatalui sau. Petru Lucinschi a fost ultimul secretar responsabil cu ideologia din cadrul Uniunii Sovietice. El i-a inmanat personal fostului presedinte al Rusiei Boris Eltin cheia Kremlinului. De asemenea, el figureaza pe post de personaj principal in cartea „Banii negri ai Kremlinului”, un adevarat bestseller in Rusia. Cartea vorbeste despre modul in care ar fi fost deturnate fonduri fabuloase care se aflau la dispozitia liderilor fostului URSS. La fel ca si in cazul lui Oleg Voronin, presa de la Chisinau a scris ca Chiril Lucinschi era un pasionat al jocurilor de noroc si ca ar fi pierdut la cazinou, intr-o singura noapte, 500.000 de dolari.

Chiril Lucinschi are o vila

impresionanta la Miami Beach, evaluata la cel putin un milion de dolari americani. Vecina sa este celebra Ala Pugaciova, starul muzicii usoare rusesti, care a declarat ca, pe langa vila lui Lucinschi, propria vila pare o cocioaba. Analistul politic Octavian Sergentu spune: „Chiril Lucinschi a fost rasfatatul familiei si are o adevarata pasiune pentru media. Cultiva relatii de prietenie cu multi jurnalisti, de aceea are o imagine mai buna decat a altor oligarhi”.

Afaceri cu Romania

Aproape toti oligarhii moldoveni au ori au avut afaceri in Romania. Cel mai bine a stat la acest capitol Ion Sturza. El a castigat mai mult de 40 milioane euro ca urmare a implicarii sale, in calitate de vicepresedinte si actionar, in grupul Rompetrol, in care a fost asociat cu Dinu Patriciu. Ion Sturza a fost artizanul aducerii grupului kazah KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol. Acum, Ion Sturza s-a retras din Rompetrol. De asemenea, Oleg Voronin face afaceri din anul 1993 in Romania. In prezent, el exporta masiv vin moldovenesc de buna calitate, sub eticheta Garling. In decursul anilor, el a mai facut afaceri cu cherestea pentru mobila si cu alimente. La un moment dat, Oleg Voronin detinea sapte depozite de zahar la Iasi.

Presa de la Chisinau a scris ca, de fapt, el ar fi exportat in Romania zahar primit drept ajutor pentru spitalele din Republica Moldova din partea Cubei comuniste. Printre firmele care au fost create de Oleg Voronin sau de apropiatii acestuia se numara MSI Trading din Iasi si Kaolin Vaslui. Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, Chiril Lucinschi, s-a orientat catre Moscova, orasul unde locuiesc socrii sai. Cu toate acestea, el a avut afaceri cu alcool si in Romania. Au existat zvonuri ca el ar fi facut bani din imobiliare in Romania, dar aceste informatii nu au fost niciodata probate.

sursa: Romania Libera

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: