Prima pagină > Uncategorized > De ce Filat l-a numit „berbec politic” pe Voronin

De ce Filat l-a numit „berbec politic” pe Voronin

Filat şi Voronin

Premierul Vladimir Filat l-a numit pe liderul comunist Vladimir Voronin „berbec politic”. Filat a recurs la acest limbaj licenţios fiind puternic iritat de declaraţiile lui Voronin făcute joi, 11 martie 2010, potrivit cărora liderul PLDM ar fi fost cel care a organizat traficul cu ţigări prin contrabandă peste Prut ca să-i restituie în felul acesta banii pe care i-i datorează miliardarului român Dinu Patriciu, investiţi de acesta în campaniile electorale ale PLDM din anul trecut.

„Voronin este un berbec politic, căruia îi spun adio”, a declarat Filat. Recunosc, am rămas surprins de această ieşire mojicească a lui Filat. Până acum credeam că asemenea „perle” poate naşte doar Mihai Ghimpu, dar iată că premierul dovedeşte că are o imaginaţie la fel de rudimentară şi un nivelul de cultură politică la fel de coborât ca şi cel al preşedintelui Legislativului.

După ce jurnaliştii au fost etichetaţi „câini turbaţi”, iată că acum unii politicieni sunt „berbeci politici”. Şi să vedeţi că fauna personajelor politice şi publice va creşte din zi în zi.

Cu toţii ne amuzăm. Avem un bun prilej să râdem şi încă ce prilej: prim-ministru îl numeşte pe liderul opoziţiei parlamentare „berbec politic”. Dar faptul ar trebui să ne întristeze, ba chiar să ne îngrijoreze, căci oamenii aceştia ne conduc ţara. „Dintre-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!”, cum spunea marele şi mereu actualul Eminescu.

Dar de ce s-o fi supărat Filat atât de tare pe Voronin? Poate Voronin a spus adevărul atunci când a declarat că Filat stă în spatele contrabandei cu ţigări la hotarul Uniunii Europene şi asta l-a înfuriat pe premier?

Dar să încercăm să vedem ce ascunde această răbufnire furioasă a lui Filat.

„Este o mare diferenţă între mine şi Voronin. Eu sunt preocupat să asigur cu salarii şi pensii cetăţenii, dar dânsul face declaraţii de acest gen. Ceea ce spune Voronin sunt aberaţii, pe care nici nu vreau să le comentez”, a declarat Filat în faţa presei.

În primul rând. Referirea la „preocuparea pentru asigurarea cetăţenilor cu salarii şi pensii” a fost făcută total nelalocul ei. Cei care primesc salarii şi pensii „asigurate” de Filat ştiu de ce. Salariile au scăzut, pensiile au rămas aceleaşi, în schimb preţurile la produse alimentare şi servicii au crescut vertiginos. Şi asta de când Filat are preocupări de acest gen. Fie vorba între noi, lui Voronin îi reuşea un pic mai bine acest lucru.

În al doilea rând. Este absolut de neînţeles de ce Filat să văicără că are pe umerii săi o povară atât de grea: să asigure cu salarii şi pensii cetăţenii. De parcă cineva l-a obligat să fie premier, de parcă nu el a fost cel care a organizat chiar şi o „revoluţie”, care a mistuit în flăcări clădirea Parlamentului şi palatul prezidenţial, numai ca să ajungă la putere. Reproşul făcut lui Voronin este gratuit, domnule Filat. Bineînţeles că Voronin, ca lider al opoziţiei parlamentare nu are altceva de făcut decât să critice puterea, pentru că el nu mai guvernează, ci se află în opoziţie. Exact aşa cum l-aţi criticat şi dumneavoastră atunci când eraţi în opoziţie, iar Voronin guverna.

În al treilea rând. Premierul aşa şi nu a răspuns acuzaţiei aduse de Voronin. „Ceea ce spune Voronin sunt aberaţii, pe care nici nu vreau să le comentez”, a declarat Filat. Dar opinia publică aştepta şi mai aşteaptă un răspuns oficial din partea primului ministru şi anume: cum a fost posibil ca transportul cu ţigări de contrabandă să treacă pe 5 aprilie 2010 prin vama Leuşeni fără ca să fie depistat de vameşi? Cum se face că şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, deţine concomitent şi funcţia de preşedinte al companiei româneşti “KAPITAL INVEST COMPANY” S.A, care este proprietatea familiei premierului Filat, şi pe cea de preşedinte al consiliului de observatori al SA “IPTEH“, firmă moldovenească, care aparţine tot lui Vladimir Filat? Care este implicarea lui Tudor Baliţchi în organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut, în ce măsură este implicat în această afacere pe cât de scandaloasă, pe atât şi de criminală însuşi Vladimir Filat? Răspunsurile la aceste întrebări aşteaptă opinia publică de la Filat. Dar premierul s-a eschivat de la răspuns. De ce, domnule Filat? Oare nu cumva vă simţiţi cu musca pe căciulă?

Deci, Filat l-a numit „berbec politic” pe Voronin. Nu mă apuc să-l apăr pe Voronin şi nici să fac aprecieri dacă fostul şef al statului merită sau nu acest calificativ ofensator. Bănuiesc că Voronin deja a şi găsit un calificativ ce i se potriveşte lui Filat cu care să-i dea replica. Probabil, un calificativ la fel de ofensator. Părerea mea este că ambii ar trebuie să se abţină de la tentaţia urâtă de a se înjura reciproc. Să manifeste respect, dacă nu pentru ceea ce prezintă adversarul politic ca persoană, ca om, cel puţin pentru funcţia pe care o deţine. Altfel, mă tem că din replică în replică, de la o înjurătură la alta, se poate ajunge la un nou 7 aprilie. Politicienii trebuie să înţeleagă că declaraţiile de acest gen contrapun şi ostilizează o parte a societăţii contra alteia. Dacă însă nu vor înţelege, nu se vor reţine şi vor continua tot aşa, înseamnă că o fac premeditat. Aşa cum au făcut-o şi la 7 aprilie 2009.

Publicitate
  1. Basarab
    martie 13, 2010 la 9:09 am

    Bravo, Sergiu! la inaltime

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: