Prima pagină > Ştire > Şeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova este concomitent şi administrator al afacerilor din România ale premierului Filat

Şeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova este concomitent şi administrator al afacerilor din România ale premierului Filat

Şeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi, a confirmat, solicitat de presa de la Chişinău, că este managerul unei companii private care activează pe teritoriul României, al cărei proprietari sunt, conform Monitorului Oficial al ţării vecine, premierul moldovean Vladimir Filat şi un alt membru al familiei acestuia, Nadejda Filat. Întrebat de jurnalişti cum comentează această situaţie, ţinând cont de faptul că, recent, autorităţile vamale ale României au descoperit, la punctul vamal Albiţa un tir care transporta un lot impresionant de ţigări de contrabandă în valoare de peste un milion de dolari, liderul creştin-democrat Iurie Roşca a declarat:

„Înţeleg că persoana pe care aţi numit-o (Tudor Baliţchi – n.n.) a declarat acest lucru fiind încă în exerciţiul funcţiunii. Nu şi-a dat demisia, nu a fost demis? Dacă ceea ce spuneţi dumneavoastră este exact aşa, în acest caz trebuie să înţelegem că oamenii care condus statul Republica Moldova sfidează opinia publică în mod evident. Iată cazul în care un demnitar de acest rang ar trebui să-şi dea demisia. Indiferent dacă este sau nu administratorul businessului lui Filat. Asta cu atât mai mult cu cât un funcţionar public nu poate fi concomitent şi managerul unei companii private. Asta se ştie. Poate fi proprietar, poate fi acţionar, poate avea beneficii de milioane, dar nu poate fi manager. Dacă într-adevăr, această persoană este, concomitent, şef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, este şi şef al unei companii private care activează pe teritoriul României, în acest caz este vorba de o situaţie de incompatibilitate, cel puţin. Chiar dacă nu ar fi fost acel caz de contrabandă cu ţigări.

Oricum, este foarte interesant cum trece contrabanda ca prin urechile acului pe lângă autorităţile Republicii Moldova şi doar la vama română este descoperită. Am mai spus că această situaţie mi-a adus imediat în memorie o situaţie de acum 12 ani când la vama moldo-română au fost reţinute două tiruri cu ţigări de contrabandă. Proprietarul acelei companii private, ROM TRADING, era domnul Vladimir Filat care nu a putut călca pe teritoriul României câţiva ani buni, fiind urmărit penal de către autorităţile acestei ţări. Însă, se pare că sumele scoase din afaceri de acest gen au fost atât de mari încât totul a fost aranjat. Dar, aşa sau altfel, este un caz scandalos şi înţelegem că, deocamdată, măsuri nu au fost luate, să vedem dacă ceilalţi conducători ai Alianţei vor rămâne şi în acest caz la fel de solidari cu domnul Filat şi cu omul său de la conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Hai să luptăm împreună cu corupţia, nu doriţi? Corupţia este un apanaj al guvernării, de obicei.

Am încercat să-i formulez domnului ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, într-un dialog televizat recent, o problemă care scapă mereu tuturor legislaturilor în Republica Moldova: cum să verificăm modul de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale. Iată unde este minată, de fapt, democraţia în Republica Moldova şi buna funcţionare a instituţiilor democratice. Atât timp cât această problemă nu va fi rezolvată, nu se poate vorbi despre partide politice independente, despre demnitari independenţi care iau decizii în conformitate cu interesele naţionale, cu interesul public, cu mandatul pe care îl oferă cetăţenii unuia sau altuia dintre cei aleşi, ci în funcţie de cei care plătesc. Cine plăteşte acela comandă muzica”, a declarat liderul PPCD, Iurie Roşca.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: