Marian Lupu admite că evenimentele din 7 aprilie 2009 poartă amprenta unei lovituri de stat
Liderul Partidului Democrat (PD) Marian Lupu a fost audiat marţi, 23 martie, de către Procuratura Generală în calitate de martor, pe marginea dosarului din 7 aprilie. După mai bine de trei ore de audienţă, liderul PD a făcut presei o declaraţie senzaţională, el a admis că evenimentele care s-au derulat în cursul zilei de 7 aprilie 2009 au avut pe alocuri caracteristicile unei loviturii de stat. „Am văzut anumite manifestări care ar putea să poarte amprenta unor caracteristici a tentativei unei lovituri de stat. Consider că arborarea drapelelor altor state şi scandarea unor lucruri care vin în contradicţie cu suveranitatea Republicii Moldova, pot fi clasificate ca lovitură de stat”, a fost de părere Marian Lupu. Totodată, liderul PD susţine că societatea trebuie să cunoască adevărul despre ceea ce a avut loc în cursul zilei de 7 aprilie. „Sper ca aceste audieri să nu fie zadarnice, dar să ajute Procuraturii ca să se expună corect pe marginea evenimentelor care au avut loc în acea zi şi cine se face vinovat”, a declarat liderul PD.
Întrebat de jurnalişti dacă nu a durat prea mult audierea sa, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că nici nu s-a aşteptat ca aceasta să fie o simplă discuţie. „Nici nu-mi puteam imagina că discuţiile vor ţine 30-40 minute. Este un lucru firesc ca fiecare să-şi facă datoria civică”, a declarat Marian Lupu.
Potrivit ex-speaker-lui Parlamentului, acesta a depus mărturii privind devastarea clădirii Preşedinţiei şi Parlamentului şi dispariţia a două acte importante din arhiva Parlamentului: Constituţia şi Declaraţia de Independenţă a Moldovei. „Am relatat ce am văzut şi ce cunosc despre evenimentele din 7 aprilie. Nu m-am lansat în tot felul de presupuneri sau tot felul de pronosticuri. Practic am făcut o retrospectivă a evenimentelor care au avut loc în timpul zilei de 7 aprilie, oră cu oră”, a afirmat Marian Lupu.
În opinia lui Lupu, este firesc că el este audiat în calitate de martor. „Cam asta a fost. În final s-a întocmit un proces verbal, care la fel a durat ceva timp. Nu mi s-a comunicat o nouă citaţie, dar dacă v-a fi nevoie de noi declaraţii, am să mai vin”, a adăugat liderul PD.
Amintim că în dosarul „7 aprilie” au mai fost citaţi ex-preşedintele Vladimir Voronin, fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc, precum şi mulţi alţi oficiali care deţineau atunci funcţii de conducere importante. Vom menţiona însă că Procuratura Generală nu l-a citat, nici măcar în calitate de martor, pe nici un lider politic care a organizat protestele din 7 aprilie 2009, care mai apoi au degenerat în confruntări cu forţele de ordine şi s-au soldat cu devastarea şi incendierea palatului prezidenţial şi a edificiului Parlamentului. Partidul actualului premier Vladimir Filat, PLDM, este unul dintre actorii care a înştiinţat în prealabil autorităţile locale că va organiza pe 7 aprilie, în centrul oraşului, o manifestaţie de protest. Totodată, alţi lideri politici ai opoziţiei liberale de atunci, cum ar fi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi unchiul său Mihai Ghimpu, care acum este preşedinte al Parlamentului şi deţine şi interimatul funcţiei de şef de stat, pe 7 aprilie 2009 s-au aflat în piaţă, chemând lumea la acţiuni de protest. Nici Vladimir Filat, nici Mihai Ghimpu şi nici Dorin Chirtoacă nu sunt citaţi astăzi la Procuratură.
Tatiana MANEA, FLUX
Comentarii recente