Prima pagină > Uncategorized > Gheorghe Susarenco: Problema Palanca poate fi rezolvată doar în cadrul unui referendum naţional

Gheorghe Susarenco: Problema Palanca poate fi rezolvată doar în cadrul unui referendum naţional

Viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, consideră că o eventuală cedare a teritoriului naţional în regiunea satului Palanca poate fi făcută doar cu condiţia ca această chestiune să fie aprobată de toţi cetăţenii Republicii Moldova în cadrul unui referendum naţional. În caz contrar, consideră oficialul, autorităţile vor atenta la prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care stipulează clar că teritoriul naţional este inalienabil, iar dacă interesul naţional necesită o astfel de situaţie, singura soluţie în acest sens o constituie referendumul în cadrul căruia să se pronunţe întreaga populaţie cu drept de vot.Prezent la Masa rotundă „Căile de depăşire a conflictului teritorial din satul Palanca şi procesul de demarcare a frontierei moldo-ucrainene”, organizată de Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă, viceministrul Justiţiei a prezentat câteva articole din Constituţie care sunt încălcate, odată cu cedarea către Ucraina a tronsonului de drum Odesa-Reni şi a teritoriului adiacent care traversează localitatea Palanca, raionul Ştefan Vodă. Gheorghe Susarenco a ţinut să precizeze că opinia exprimată de el nu reprezintă şi punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, ci este o concluzie personală, în calitatea sa de fost judecător la Curtea Constituţională.

„Astfel de discuţii sunt normale într-o societate democratică. Or, atunci când există o problemă, ea trebuie supusă dezbaterilor şi de societatea civilă, şi de opoziţie, şi de guvernare. Primul lucru care trebuie menţionat este că interesul naţional trebuie pus mai presus decât interesul unei persoane sau unui grup de persoane”, a menţionat Susarenco.

Totodată, el a precizat că prin cedarea teritoriului de la Palanca este atinsă suveranitatea Republicii Moldova. „Această problemă aduce atingere suveranităţii Republicii Moldova. Or, teritoriul, conform Art. 3, alineat 1 din Constituţie, este inalienabil. […] Dacă e vorba de schimb de teritorii, dacă e vorba de interesul naţional al Republicii Moldova, lucru care trebuie să fie mai presus de interesul personal sau de grup, consider că în problema în cauză trebuie organizat un referendum naţional. În acest caz, cei de la Palanca o să spună: „dacă a decis toată republica înseamnă că acesta este interesul întregii ţări”. Nu sunt de acord cu ceea ce a spus domnul ministru de externe, că ar fi fost transmise aşa-numitele terenuri, pentru că nu găsesc în nici un document care să confirme acest lucru, peste tot este scris doar despre porţiunea de asfalt”, a declarat Gheorghe Susarenco.

În context, viceministrul Justiţiei a criticat Curtea Constituţională, care refuză în mai multe rânduri să se pronunţe asupra constituţionalităţii Protocolului adiţional la Tratatul de bază dintre Republica Moldova şi Ucraina, semnat în 1999 de preşedinţii de atunci, Petru Lucinschi şi Leonid Kucima, şi ratificat de Parlamentul de la Chişinău în 2001.
„Eu nu înţeleg de ce Curtea Constituţională s-a eschivat să examineze adresările deputaţilor, avocaţilor parlamentari. Personal, consider că se încalcă articolele 27 şi 54 din Constituţie, care se referă dreptul la libera circulaţie, şi, desigur, dreptul la proprietate. Cetăţenilor le este interzis să meargă la propriile lor pământuri. Am fost nu demult în Africa şi nici acolo nu ai să întâlneşti aşa ceva. O problemă similară este în cazul drumului Dubăsari-Grigoriopol unde cetăţenii nu pot să treacă spre pământurile lor. Dacă vom mai face şi pe la sudul Moldovei asemenea rezervaţii cum am făcut în Transnistria, vom rămâne liberi doar în Chişinău”, a conchis viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco.

Nicolae FEDERIU, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: