Prima pagină > Părerea mea > Ministrul liberal al Transporturilor, Anatol Şalaru, face lobby pentru „Air Moldova”

Ministrul liberal al Transporturilor, Anatol Şalaru, face lobby pentru „Air Moldova”

Un şir de organizaţii neguvernamentale constituite de moldovenii care se află peste hotare, la muncă sau la studii, au adresat un mesaj de protest conducerii Republicii Moldova, ca urmare a declaraţiilor făcute de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anatol Şalaru, care a afirmat că liberalizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova ar servi doar interesele unor companii străine.

Iată cum apreciază moldovenii de peste hotare afirmaţiile promonopol ale ministrului PL-ist Anatol Şalaru în scrisoarea adresată acestuia, dar şi preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, premierului Vladimir Filat şi ministrului de Externe, Iurie Leancă:

„Asociaţiile subsemnate au luat act cu stupoare de poziţiile recent exprimate de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, conform cărora, liberalizarea spaţiului aerian din Republica Moldova ar servi numai intereselor companiilor europene. La fel de eronată este şi afirmaţia domnului Şalaru că în urma acceptării companiilor low-cost ar avea de câştigat numai statele europene şi companiile acestora.

Ţinem să amintim că principalii perdanţi în situaţia creată pe piaţa aviatică a Republicii Moldova sunt cetăţenii Republicii Moldova. Anume noi, cei care am votat şi am susţinut schimbarea politică de la Chişinău, plătim cele mai înalte preţuri din Europa pentru biletele de avion. Domnul ministru a indicat falimentarea companiilor aeriene locale, disponibilizări în masă şi micşorarea defalcărilor la bugetul de stat drept consecinţe negative ale liberalizării. Însă, reieşind din ultimele ştiri, politica Ministerului este clar orientată spre menţinerea pieţei închise întru protejarea unei singure companii aeriene autohtone – “Air Moldova”, fie şi în detrimentul celorlalte companii locale. Suntem convinşi că intrarea pe piaţă a mai multor concurenţi de fapt va contribui la crearea mai multor locuri de muncă, majorarea defalcărilor în bugetul statului, excluderea de pe piaţă a companiilor gestionate ineficient şi scăderea preţurilor la călătoria cu avionul.

Astfel, în urma creşterii concurenţei pe piaţa aviatică a Republicii Moldova ar avea de câştigat, în primul rând, cetăţenii Republicii Moldova, nu companiile străine. Or, la etapa actuală cetăţenii Republicii Moldova, investitorii străini şi întreg mediul de afaceri din ţară sunt ţinuţi ostatici ai unei pieţe monopolizate şi în funcţie de unele interese sectoriale înguste”.

Semnatarii scrisorii consideră că lobby-ul pe care îl face ministrul Anatol Şalaru pune la îndoială dorinţa guvernanţilor de a opera reforme democratice în interesul cetăţeanului de rând.

Suntem surprinşi şi de faptul că afirmaţiile domnului ministru contravin programului de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană. Or, nu este clar cum un ministru liberal poate promova nişte politici profund antiliberale. Dacă domnul ministru nu este de acord cu programul de guvernare şi nu este gata să implementeze priorităţile politice anunţate de către Alianţa pentru Integrare Europeană, nu înţelegem de ce a acceptat să fie parte a Guvernului care a adoptat acest program. Astfel de schimbări de atitudine lovesc în credibilitatea întregii guvernări.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, am susţinut schimbările democratice de la Chişinău. Iar acum aşteptăm ca forţele politice de la guvernare să îşi respecte promisiunile politice pentru care au fost votate.

Ţinem să amintim că, recent, acest grup de asociaţii a trimis o scrisoare deschisă adresată conducerii Republicii Moldova prin care a solicitat liberalizarea pieţei de transport aerian din Moldova, precum şi invitarea companiilor low-cost care deja operează în toate statele din regiune cu excepţia Moldovei”, se arată în scrisoarea semnată de către reprezentaţii unui şir de organizaţii neguvernamentale ale moldovenilor de peste hotare şi ai câtorva grupuri de discuţii pe internet.

Scrisoarea a fost semnată de către:

Comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (Moldova-UK), Comunitatea Moldovenilor din Quebec (Canada), Institutul European pentru Moldova (IEMoldova), Clubul Basarabenilor din Belgia, Asociaţia Moldo-Română “Mihai Eminescu” din Elveţia, Asociaţia Moldovenilor din Italia ASSOmoldave, Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda, Grupul “Pentru Liberalizarea Transporturilor Aeriene din Moldova” (Facebook), Grupul “Moldovenii în Europa” (Facebook), Comunitatea Moldovenilor din Elveţia (grup Facebook).

Vom nota că, deocamdată, nici Mihai Ghimpu, nici Vladimir Filat, nici Iurie Leancă şi nici Anatol Şalaru nu au binevoit să dea un răspuns la scrisoarea moldovenilor de peste hotare care cer liberalizarea pieţei aviatice a Republicii Moldova.

În loc de comentariu

Această scrisoare semnată de către asociaţiile moldovenilor de peste hotare confirmă, o dată în plus, că cele 4 componente ale AIE au lansat în ultimele două campanii electorale promisiuni pe care nici nu aveau de gând să le îndeplinească. De la instalarea Guvernului Filat, până în prezent, nu s-a produs nici o schimbare în favoarea cetăţeanului de rând. Zilnic, în presa proguvernamentală şi în cea publică, adică finanţată din banii contribuabililor, Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean fac declaraţii zgomotoase privind succesele înregistrate pe plan intern şi extern de către AIE, însă, din momentul în care ei au acces la guvernare, viaţa oamenilor simpli devine tot mai grea: salariile bugetarilor, dar şi ale angajaţilor din sectorul privat au fost micşorate, preţurile la produsele alimentare şi la carburanţi au crescut, precum s-au majorat şi tarifele la serviciile comunale, iar rata şomajului a atins cote înspăimântătoare. Viaţa oamenilor a devenit mai grea decât a fost, deşi ei i-au votat pe actualii guvernanţi, având speranţa că aceştia vor face măcar ceva pentru alegători. Guvernanţii însă au grijă să tirajeze în presă laudele aduse lor de peste hotare şi din interiorul ţării, care sunt laude deşarte. Căci ce fel de reforme sunt acestea dacă oamenii trăiesc mai rău? Şi lumea începe să înţeleagă acest lucru. Drept dovadă este şi scrisoarea de mai sus a comunităţilor moldovenilor de peste hotare.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: