Prima pagină > Analiză > Urechean şi Pleşca, doi „săraci lipiţi pământului”

Urechean şi Pleşca, doi „săraci lipiţi pământului”

Potrivit legii, până pe data de 3 martie toţi demnitarii erau obligaţi să-şi facă publice averile. Însă, doar câţiva dintre ei şi le-au declarat, restul preferând să ascundă de ochii opiniei publice bunurile pe care le posedă. Dar nu asta este cel mai grav, ci faptul că unii dintre demnitari se declară săraci lipiţi pământului, deşi toată lumea cunoaşte că aceştia au deţinut ani buni şi mai deţin şi astăzi funcţii importante şi au ajuns a fi persoane foarte bogate.

Iată, de exemplu, ce a declarat prim-vicepreşedintele Parlamentului, liderul AMN, Serafim Urechean, la o întrebare a reporterului Radio Europa Liberă care a dorit să afle de ce acest înalt demnitar şi opulent personaj nu a respectat prevederile legale şi nu şi-a declarat averea: „Este o chestiune benevolă, dar eu nu am ce publica. Nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut. Ce să public? Că trăiesc la etajul 6 într-un apartament cu trei odăi, că venituri am doar din salariul de parlamentar? Ce trebuie să public?”.

Mult stimate domnule Serafim Urechean, chiar credeţi cu adevărat că cineva va lua în serios această declaraţie a dumneavoastră? Chiar credeţi că electoratul, poporul, o să înghită o asemenea minciună gogonată? Pe cine vreţi să minţiţi? Ieşiţi în stradă, domnule Urechean, şi întrebaţi lumea la întâmplare dacă este posibil ca o persoană care a fost timp de 8 ani primarul municipiului Chişinău, care şi-a pus semnătura pe sute, mii sau poate zeci de mii de aprobări privind alocarea, privatizarea, darea în arendă, în concesiune a terenurilor, a imobilelor, nu are nici un bun pe care să-l declare şi trăieşte doar din salariu? Mă îndoiesc că veţi găsi cel puţin o persoană care să vă creadă.

La fel de ilar şi fariseic este şi răspunsul dat corespondentului Radio Europa Liberă de către unul dintre ortacii lui Urechean, deputatul AMN, Ion Pleşca, care este preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului. Întrebat de ce nu şi-a făcut publice averile, Pleşca a declarat: „E aceeaşi ca şi anul trecut. Nu s-a schimbat, că eu n-am business, n-am nimic”.

Dar cum rămâne, stimate domnule Pleşca, cu palatul în care locuiţi de pe strada Pictor Ion Jumate, 10, chiar „nimic” să fie acest munte de casă?

În declaraţia de venituri pentru anul 2005, completată la 30.01.2006, Ion Pleşca îşi trece casa de locuit de pe strada Pictor Ion Jumate, 10, cu o suprafaţă de 246 de metri pătraţi şi cu o valoare de doar 75 000 de lei. Este suficient să priveşti fotografia imobilului în care locuieşte Pleşca ca să-ţi dai seama că valoarea acesteia este mult mai mare. În Chişinău, un amărât de apartament cu 3 camere costă cam 800 000 de lei!, adică de zece ori mai mult decât şi-a estimat Pleşca palatul său. Şi atunci este legitim ca oricine să se întrebe: dar cât costă palatul lui Pleşca? Şi pentru un nespecialist în imobiliare este clar că o asemenea construcţie faraonică nu poate să coste mai puţin de vreo 300 000 de euro, adică peste 5 milioane de lei!

Este adevărat că în declaraţia de venituri pentru anul 2006, făcută publică de acest personaj la 26 ianuarie 2007, Ion Pleşca, în dreptul rubricii “case de locuit”, trage o liniuţă, adică nu are nici un imobil de declarat. Dar, din 2007 încoace, Ion Pleşca a continuat să locuiască în casa de pe strada Pictor Ion Jumate, 10. Cel mai probabil este că Pleşca a trecut acest imobil pe numele unei rude, a soţiei sale, dar şi în acest caz trebuia să-l declare la Comisia Centrală de Control, organul specializat din domeniu. Să presupunem că Ion Pleşca i-a vândut unei persoane terţe acest imobil şi acum stă în chirie în fosta lui casă, dar şi în acest caz el trebuia să declarare veniturile obţinute din această tranzacţie, ceea ce nu reiese din declaraţiile sale de avere.

Deşi ştiu că îmi vor râde în nas, nu doar mie, ci şi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv celor care i-au votat, pentru că ei astăzi se află la putere şi îşi pot permite să facă tot ce-i taie capul, să încalce orice prevedere legală, le voi aminti acestor doi „săraci lipiţi pământului” că Articolul 330 prim al Codului Penal “Încălcarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii de către demnitarii de stat, judecători, procurori, funcţionari publici şi unele persoane cu funcţii de conducere” prevede sancţionarea demnitarilor care nu-şi declară averile:

„(1) Eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate sau indicarea intenţionată în declaraţie a datelor incorecte de către persoanele obligate să o prezinte se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.

(2) Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu înaltă funcţie de răspundere se pedepsesc cu amendă de la 500 la 1 000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani”.

Atât Serafim Urechean, cât şi Ion Peşlca ar putea să ia exemplu de la preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, care deţine şi interimatul funcţiei de şef al statului.

Acesta a arătat în declaraţia de venit că pe parcursul anului trecut a încasat un salariu de 114 596 de lei. Totodată, a declarat că deţine în proprietate personală un apartament cu două camere în centrul capitalei, cu o suprafaţă de 63,1 metri pătraţi, în valoare de 875 de mii de lei, adică peste 50 de mii de euro (prin comparaţie, putem uşor constata că Ion Pleşca şi-a subestimat valoarea imobilului, pretinzând că o casă, situată într-un cartier de lux, cu o suprafaţă de 246 de metri pătraţi, costă doar 75 de mii de lei). Totodată, Mihai Ghimpu a mai declarat că deţine un Mercedes C-180, din anul 2005, pe care l-a estimat la 155 de mii de lei şi o cotă parte (1/3) din acţiunile SRL „EUROSIM”, care constituie 500 000 de lei. Vedeţi, domnule Urechean, aliatul dumneavoastră de guvernare, Mihai Ghimpu, care nu a fost decât câteva luni preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău (nu primar de Chişinău timp de 8 ani) şi câteva luni preşedinte al Parlamentului, are totuşi ce să declare. Cineva ar putea spune că este posibil ca şi Mihai Ghimpu să nu-şi fi declarat chiar toate averile. Dar măcar ceva a declarat omul, nu ca Urechean şi Pleşca, care sunt mult mai bogaţi decât Ghimpu, dar nu au declarat nimic.

Judecând după declaraţiile de venituri ale celor doar câţiva demnitari care le-au făcut publice, ai putea crede că în Republica Moldova nu există corupţie. Noroc că statisticile ne spun că ţara noastră este cea mai săracă şi una dintre cele mai corupte ţări din Europa. Altfel am risca să fim nişte utopici.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: