Prima pagină > Politica > AJCD solicită de la MAI lista poliţiştilor maltrataţi la 7 aprilie 2009

AJCD solicită de la MAI lista poliţiştilor maltrataţi la 7 aprilie 2009

Astăzi, 7 aprilie 2010, Asociaţia Juriştilor Creştin Democraţi a depus la Ministerul Afacerilor Interne un demers, prin care a pus la dispoziţia instituţiei respective datele unei investigaţii proprii despre colaboratorii forţelor de ordine care au avut de suferit, aflându-se la datorie şi executând ordinile primite, în toiul tragicului eveniment din 7 aprilie 2009. Prin acest demers Ministerului de Interne i s-a solicitat să ia de urgenţă măsurile de rigoare în vederea identificării tuturor colaboratorilor forţelor de ordine, care, aflându-se în ziua de 7 aprilie 2009 la datorie şi cărora le-au fost provocate leziuni corporale grave şi deosebit de grave. Asociaţia Juriştilor Creştin Democraţi i-a cerut conducerii MAI să facă tot posibilul pentru a le asigura acestor persoane îngrijirea medicală şi protecţia juridică necesară, în spiritul principiului umanismului, al ideii de dreptate şi în strictă conformitate cu normele statului de drept.
Anexăm la prezentul comunicat demersul adresat MAI şi lista colaboratorilor forţelor de ordine cărora le-au fost provocate leziuni corporale în timpul agresiunii şi violenţelor din 7 aprilie 2009.

Biroul de presă al Asociaţiei Juriştilor Creştin Democraţi

Anexă:

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Domnului Victor CATAN,
Ministru

Demers
Stimate Domnule Ministru,

Asociaţia Juriştilor Creştin Democraţi a efectuat o investigaţie proprie în legătură cu tragicul eveniment din 7 aprilie 2009. Precum cunoaşteţi, societatea din Republica Moldova este informată despre persoanele civile care au avut de suferit în toiul acelor evenimente dramatice. Mai puţin, însă, sau chiar aproape nimic nu se ştie despre colaboratorii forţelor de ordine cărora le-au fost provocate leziuni grave şi deosebit de grave, atunci când, la 7 aprilie 2009, se aflau la datorie, apărând edificiile Parlamentului şi Preşedinţiei şi care, totodată, se apărau de tirul de pietre aruncate de manifestanţii violenţi. Din informaţia de care dispunem, mulţi poliţişti care au fost răniţi în acea zi încă se mai află într-o stare gravă, având urgentă nevoie de tratament medical de calitate. Acestea au fost primele victime ale agresiunilor şi violenţelor produse în ziua de 7 aprilie 2009.

Potrivit datelor de care dispunem, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, au fost spitalizaţi cu traumatisme grave 54 colaboratori ai MAI, din următoarele subdiviziuni:
– Direcţia ordine publică – 1;
– BPDS „FULGER” – 6;
– Comisariatele de poliţie ale mun. Chişinău – 12;
– RPS „SCUT” – 14;
– Departamentul trupelor de carabinieri – 20;
– Departamentul situaţii excepţionale – 1.

Au fost trataţi ambulatoriu, diagnosticaţi cu traumatisme medii, 221 de colaboratori din următoarele subdiviziuni:
– Direcţia ordine publică – 2;
– BPDS „FULGER” – 42;
– Comisariatele de poliţie ale mun. Chişinău – 43;
– RPS „SCUT” – 76;
– Departamentul trupelor de carabinieri – 50;
– Academia de poliţie „Ştefan cel Mare” – 5;
– Serviciul pază de stat – 3.

În aceste condiţii vă solicităm, domnule Ministru, să luaţi de urgenţă măsurile de rigoare în vederea identificării tuturor colaboratorilor forţelor de ordine, care, aflându-se în ziua de 7 aprilie 2009 la datorie, le-au fost provocate leziuni corporale grave şi deosebit de grave.
Vă cerem totodată să faceţi personal tot posibilul pentru ca acestor colaboratori ai forţelor de ordine aflaţi la datorie să li se asigure îngrijirea medicală şi protecţia juridică necesară, în spiritul principiului umanismului, al ideii de dreptate şi în strictă conformitate cu normele statului de drept.
Anexăm la prezentul demers lista colaboratorilor forţelor de ordine pe are Asociaţia noastră a reuşit să-i identifice până la acest moment.

Cu respect,

Radu BUŞILĂ,
Preşedintele Asociaţiei Juriştilor Creştin Democraţi

Categorii:Politica
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: