Prima pagină > Părerea mea > DECLARAŢII ŞOCANTE ALE MINISTRULUI DE INTERNE: Poliţia operează arestarea unui infractor căzând la înţelegere cu grupările interlope

DECLARAŢII ŞOCANTE ALE MINISTRULUI DE INTERNE: Poliţia operează arestarea unui infractor căzând la înţelegere cu grupările interlope

Ministrul de Interne, Victor Catan

Crima săvârşită în noaptea de sâmbătă spre duminică (10-11 aprilie 2010) în barul din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, a oripilat opinia publică. Potrivit martorilor şi poliţiei, controversatul om de afaceri Adrian Nichifor, care anterior a fost cercetat într-un alt dosar penal pentru că a accidentat mortal un pieton în municipiul Chişinău, a intrat pe la ora 4.00 dimineaţa în bar, în stare de ebrietate şi înarmat cu un automat Kalaşnikov, şi le-a cerut tuturor celor prezenţi să îngenuncheze. În bar se afla şi fratele comisarului de poliţie al raionului Nisporeni, Iurie Pârlici, care a refuzat să stea în genunchi în faţa infractorului înarmat. Ca rezultat, acesta a tras în el cinci focuri de armă, ucigându-l pe loc. Adrian Nichifor a fugit de la locul crimei, dar mai apoi a fost reţinut de către poliţişti. Poliţia a anunţat că Adrian Nichifor deţinea în mod legal la domiciliu un arsenal de 119 arme de foc.

Potrivit presei, Adrian Nichifor locuieşte în Chişinău, dar este originar din satul Grozeşti unde a venit de Paştele Blajinilor, iar victima, Iurie Pârlici, locuieşte la Moscova şi de sărbători a venit la baştină, fiind originar din satul vecin, Zberoaia.

„Pro TV Chişinău” susţine că Adrian Nichifor îl cunoştea personal Iurie Pârlici, omul pe care l-a ucis. Primarul oraşului Nosporeni, Ion Gangan, care este fost poliţist, susţine că atacatorul era în relaţii foarte bune cu comisarul raionului, Dan Pârlici, şi îl cunoştea bine pe fratele acestuia, Iurie Pârlici.

Presa a mai scris (ziarul „Timpul”) că numele lui Adrian Nichifor este legat de scandalul „Victoriabank” şi Victor Ţurcanu. Adrian Nichifor a fost cel care a declarat că fostul preşedinte al băncii Victoriabank şi avocatul Dorel Ţurcanu i-ar fi cerut 15 mii de euro pentru obţinerea unui credit. De asemenea fratele lui Adrian, Leonid Nichifor, l-a acuzat că ar fi pus la cale asasinarea sa pentru a pune mâna pe afacerile deţinute de acesta. Leonid Nichifor, fratele lui Adrian Nichifor, a declarat pentru Publika: „Eu de dânsul (fratele său) am fost comandat să mă omoare ca să mă deposedeze de afacerea pe care el acum o deţine şi a fost ilegal luată de la mine. M-a comandat la moarte, a fost un atac asupra mea şi eu am rămas viu ca prim minune. Şi prin fals de acte, s-au falsificat acte, am fost deposedat de afacere”.

Portalul Unimedia susţine, făcând referinţă la mesajele primite pe forum, că Adrian Nichifor ar fi în relaţii bune, chiar ar fi văr cu cunoscutul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, care, potrivit portalului Unimedia, l-a ajutat pe Adrian Nichifor să scape de pedeapsă atunci când acesta a omorât un pieton într-un accident rutier.

Din toate aceste informaţii putem deduce că Adrian Nichifor nu era doar o persoană cu predispoziţii criminale, ci membru al unei reţele, probabil a unei reţele de tip mafiot. Această supoziţie este confirmată şi de ministrul de Interne Victor Catan. Iată ce a declarat acesta pentru postul public de televiziune Moldova 1:

După săvârşirea infracţiunii a dispărut şi s-au efectuat măsuri operative pentru a-l stabili. Lucrătorii operativi au intrat în contact cu rudele şi el a spus că atunci când vom prezenta asigurări că el nu va fi bătut, nu va fi ucis, se va preda. Şi una dintre condiţii a fost ca el să fie luat din Nisporeni şi să fie adus la Chişinău”.

În declaraţia făcută pentru Moldova 1, Victor Catan a afirmat că poliţiştii implicaţi în reţinerea lui Nichifor erau pregătiţi pentru „tot ce-i mai rău”, deoarece exista posibilitatea ca „oamenii lui Nichifor să deschidă focul”: „Era nu numai o maşină, erau mai multe maşini care îi asigurau securitatea. Şi atunci, colaboratorul nostru care l-a preluat a văzut chiar imediat că au început să se mişte şi alte maşini şi dumnealui a cerut de la Nichifor prin telefonul său ca să dispară aceste maşini”, a spus ministrul Catan.

Aşadar, ministrul Victor Catan o spune cu gura lui că, în momentul reţinerii bănuitului, „oamenii lui Nichifor”, care „erau în mai multe maşini şi îi asigurau securitatea”, „erau gata să deschidă foc” asupra poliţiei. Victor Catan susţine că lucrul acesta nu s-a întâmplat pentru că colaboratorul poliţiei care l-a preluat pe Nichifor i-a cerut acestuia „să dispară aceste maşini”.

Iată că nu doar crima săvârşită de Nichifor este în măsură să oripileze opinia publică, dar şi declaraţia ministrului Catan care ne declară cu nonşalanţă că poliţia a căzut la înţelegere cu locotenenţii lui Nichifor. Dar de ce, domnule ministru, poliţia nu i-a reţinut şi pe cei care îi asigurau securitatea lui Nichifor, pe „oamenii lui Nichifor”, care, după cum spune însuşi Victor Catan, erau gata să deschidă foc asupra poliţiştilor care l-au reţinut pe bănuit? Păi dacă poliţiştii nu pot opera reţinerea unui bănuit decât căzând la înţelegere cu cei din lumea interlopă, ce se întâmplă atunci cu oamenii simpli care ajung să se confrunte cu reprezentaţii structurilor criminale? Şi din cele afirmate de ministrul Catan reiese că ceea ce numeşte el „oamenii lui Nichifor” nu reprezintă nimic altceva decât o asemenea structură.

Cel mai trist este faptul că ministrul de Interne a făcut această afirmaţie fără ca, cel puţin, să-şi dea seama de gravitatea declaraţiilor sale. Şi după ce Catan a făcut această declaraţie gravă, şocantă, nimeni nu s-a sesizat, nici clasa politică guvernantă, nici Procuratura şi nici presa. Jurnaliştii de la Moldova 1 au luat ca pe o normalitate ceea ce a povestit Catan şi nici măcar nu l-au întrebat de ce poliţia nu i-a arestat pe „oamenii lui Nichifor, care îi asigurau securitatea”? Putem să admitem că în momentul reţinerii lui Nichifor lucrul acesta nu a fost posibil, dar după asta, poliţia şi procuratura avea obligaţia să-i identifice pe cei care îi asigurau securitatea acestui bănuit, căci, s-ar putea întâmpla, ca, mai devreme sau mai târziu, unul dintre ei să comită o altă crimă. Oare poliţia nu are obligaţia să-i reţină pe cei care asigură securitatea unei persoane învinuită de omucidere cu premeditare, care erau gata să deschidă focul asupra poliţiei? Adresăm această întrebare în mod public ministrului de Interne Victor Catan şi aşteptăm de la domnia sa un răspuns la fel de public. Dacă nu vom primi un asemenea răspuns, atunci nu ne rămâne decât să constatăm că în Republica Moldova poliţia poate opera reţinerea unei persoane bănuite de omucidere cu premeditare decât cu acceptul acestei şi a grupului interlop din care aceasta face parte.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: