Prima pagină > Părerea mea > Protestez!!!

Protestez!!!

Primul şi ultimul articol despre „7 aprilie”

Da, eu protestez! Protestez împotriva lui „7 aprilie”! Nu împotriva evenimentului în sine, ci împotriva exploatării fenomenului de către toţi care cred că îşi vor putea atribui măcar un pic din popularitatea (chiar dacă e negativă) acestui subiect controversat. Sau încearcă să-şi promoveze imaginea personală în urma abordării temelor ce ţin de 7 aprilie şi de cauzele-consecinţele acestei tragedii.

Am avut şi eu tentaţia să scriu la acest subiect, să demasc, să acuz, să dau probe şi dovezi, dar am considerat că nu am dreptul moral să fac şi eu nişte valuri în marea şi aşa învolburată de discuţiile şi speculaţiile din jurul aşa-numitei numitei revoluţii. Şi rămân şi astăzi de aceeaşi părere. Dar nu mai pot să rămân indiferent la mizeria care ia amploare, cu atât mai mult, cu cât se apropie împlinirea unui an de la tragicele evenimente.
Toate evenimentele de acest gen pe care le-a cunoscut istoria, indiferent de specificul lor, au stârnit polemici aprinse după consumarea situaţiei critice şi au fost folosite de către tot felul de oportunişti pentru a-şi promova interesele personale şi imaginea. Iată şi acum, suntem martorii unor fapte care nu provoacă decât greaţă şi dispreţ. În primul rând, abordarea problemei respective de către politicienii moldoveni de toate culorile, care poartă CEA MAI MARE responsabilitate pentru cele întâmplate. Situaţia social-politică din aprilie 2009 a fost premisa protestelor şi vina politicienilor iresponsabili care au înfierbântat societatea până la punctul de explozie (despre politicieni iresponsabili vom vorbi altă dată).

Nu ştiu dacă a fost vre-o unul dintre „liderii” care în blestematele zile de 6-7 aprilie ar fi lipsit de la evenimente. Când tinerii cereau libertate şi democraţie, ei se învârteau ca nişte corbi deasupra mulţimii şi îşi „promovau” platformele şi partidele şi se gândeau cam ce ar avea de câştigat din ceea ce se întâmplă. Astăzi, după un an de „căutare a adevărului”, indiferent de culoarea politică, ei fac acelaşi lucru: cârâie a ploaie şi caută beneficii politice şi promovare propriei imagini de pe urma lui 7 aprilie.

Fiind obişnuiţi cu „specificul” politicienilor nu putem înţelege comportamentul jurnaliştilor care, după logică, ar trebui să fie de parte cetăţenilor care vor să cunoască adevărul. Nici pe departe!

Dacă politicienii aleargă după imagine şi profit politic, jurnaliştii caută (şi dacă nu găsesc, inventează) SENZAŢII! Două posturi de televiziune apărute după „revoluţia tinerilor” au hotărât să se mai promoveze un pic şi au început să exploateze fără milă TOT ce ţine de 7 aprilie.

Cum se numeşte faptul când rezervi lansarea unei televiziuni pe o dată atât de simbolică, pe o rană ce încă sângeră? Ce inimă au cei care instalează panouri publicitare cu imagini din „ziua fatală” şi cu „7 aprilie” scris cu sânge? Cum contribuie emisiunile de „mozoleală” a temei respective cu tot felul de experţi şi oameni care nu au treabă cu cele întâmplate şi care lansează tot felul de prostii în care noi trebuie să credem?

Nu mai vorbesc de turmele de bloggeri, „unimedii”, „experţi-analişti”, „formatori de opinie” şi alte specii de oameni fără scrupule care „scriu” despre 7 aprilie de dragul scrisului, pentru promovarea imaginii şi mărirea numărului de vizitatori pe site.

Aceşti oameni chiar nu înţeleg că pun sare pe o rană necicatrizată? Subiectul „7 aprilie” este foarte fragil şi trebuie abordat cu mare atenţie, pentru că este foarte dureros şi are un impact imens asupra societăţii. Noi, însă, îl aruncăm dintr-o parte în alta, ca pe o minge… trist!

Hai să vă zic ceva care o să vă doară-afecteze-indispună-decepţioneze-înrăiască: ADEVĂRUL ADEVĂRAT DESPRE 7 APRILIE NU SE VA CUNOAŞTE NICIODATĂ!!!

Aşa cum nu se ştie nici până astăzi adevărul despre Revoluţia Franceză, Revoluţia din Octombrie, Revoluţia Română, etc. Vor mai apărea diverse date, martori, probe. Se vor mai face multe declaraţii dure. Vor apărea multe acuzaţii si acuzaţi. Vor fi găsiţi şi ţapi ispăşitori. Dar lumea nu va cunoaşte NICIODATĂ cu adevărat ce s-a întâmplat pe 7 aprilie.

Problema constă în faptul că nu există doi poli de interes, aşa cum se vrea să se creadă. TOŢI actorii implicaţi în evenimentele din aprilie 2009 erau COINTERESAŢI să se întâmple ceva…

Ce a fost – a fost şi toţi au obţinut ceva din asta. „Revoluţia” din 7 aprilie a fost Buretele Ud care a trecut peste Tabla Legitimităţii şi toţi au interesul să înceapă a scrie ceva nou pe această Tablă… Nu să caute urmele literelor şterse.

Indiscutabil, persoanele care au bătut şi au ucis trebuie pedepsite. Cei care au ordonat şi au organizat evenimentele trebuie să răspundă în faţa legii. Cei care au aruncat cu pietre trebuie să plătească pagubele provocate. Procuratura, Poliţia, Ministerul Justiţiei trebuie să INVESTIGHEZE şi să caute Adevărul. Jurnaliştii trebuie să INFORMEZE cetăţenii despre evoluţia anchetei.

Dar „7 aprilie” nu trebuie să devină „piatra legată de gât” care să ne înece în marea provocărilor, speculaţiilor, minciunilor şi polemicilor nesfârşite. Cei care au cerul libertate şi democraţie în acea zi au de trăit o viaţă, au de crescut copii, au de construit o societate în care astfel de evenimente să nu se mai repete. Cei care au murit atunci pentru idealuri trebuie să fie pomeniţi şi să li se respecte memoria. Cei care au profitat de puterea oferită de epoleţi pentru a-şi revărsa asupra oamenilor nevinovaţi frustrările personale trebuie să răspundă în faţa legii.

Pe 7 aprilie 2010 nu trebuie să lansăm televiziuni şi să facem emisiuni tematice. Nu trebuie să facem declaraţii şi pedepse publice…. Trebuie să comemorăm cu pietate victimele, să ne rugăm pentru iertarea călăilor şi, cel mai important, să ne gândim. Să ne gândim că tot ce facem azi, mâine poate să se întoarcă împotriva noastră şi a copiilor noştri. Şi să nu mai repetăm greşelile vechi.

Timpul le va pune toate la locurile lor. Noi putem să contribuim pentru ca acest lucru să se întâmple mai repede sau să tergiversăm şi să „mozolim” la nesfârşit cele întâmplate…

Totul depinde de noi!

Victor Chironda

Sursa: http://victorchironda.blogspot.com

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: