Iurie Roşca: Nu le putem permite homosexualilor să defileze public în Piaţa Marii Adunări Naţionale
Totodată, în conferinţa de presă, Iurie Roşca a făcut un şir de comentarii pe acest subiect şi a răspuns la întrebările jurnaliştilor.
Iurie Roşca: – PPCD nu intenţionează să îndemne nici instituţiile statului, nici partidele politice, nici vreun cetăţean al Republicii Moldova să întreprindă vreun gest sau vreo acţiune care să restrângă drepturile fundamentale ale membrilor acestui grup marginal de homosexuali şi lesbiene de a-şi trăi viaţa privată aşa cum consideră ei de cuviinţă, asumându-şi păcatul în intimitatea vieţii private. În acelaşi timp, trebuie să menţionez cu regret că declaraţia pe care am avut onoarea să o prezint la 15 mai 2008, în Parlamentul Republicii Moldova, prilejuită de o tentativă similară de a organiza o paradă a homosexualilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a rămas una singulară. Spre regretul nostru profund nici un partid politic din Republica Moldova, nici atunci, nici până la ora actuală, nu a luat atitudine clară, univocă şi fermă în această problemă. Consider însă că în astfel de situaţii, întreaga clasă politică, ca şi întreaga societate, trebuie să manifeste solidaritate, clarviziune şi să-şi asume răspunderea pentru apărarea moralei publice şi pentru apărarea integrităţii psihice şi morale a fiecărui membru al societăţii, în special, a copiilor. Suntem în drept să aşteptăm reacţii clare şi din partea Ministerului Educaţiei, care este instituţia cea mai autorizată să se pronunţe în acest sens. Contăm foarte mult pe deschiderea instituţiilor mass-media, care să abordeze cu bunăvoinţă şi curaj această temă, să organizeze dipute pe marginea acestui subiect, talk-show-uri, care să limpezească lucrurile. Deoarece, aşa cum am menţionat şi în declaraţia pe care am prezentat-o, există speculaţii potrivit cărora, astfel de deviaţii ar fi necesare ca şi condiţie obligatorie pentru „europenizarea” Republicii Moldova. Nimic mai fals. Pluralismul politic, ca şi libertatea de exprimare, libertatea întrunirilor nu pot să se invoce cu aceste ocazii ca fiind temelii juridice suficiente pentru îngăduirea întrunirilor publice ale homosexualilor. Atât Constituţia Republicii Moldova, cât şi legea cu privire la întruniri, ca şi alte acte legislative şi normative prevăd posibilitatea limitării unor astfel de manifestări dacă acestea îngrădesc libertatea altor cetăţeni sau aduc prejudicii grave sentimentelor religioase şi morale a unei părţi a societăţii.
Nu suntem obligaţi să preluăm practicile negative din Europa
– Şi în România, şi în alte state au loc asemenea manifestaţii. De ce la noi nu trebuie să limităm dreptul minorităţilor la libera exprimare, de ce noi trebuie să interzicem?
– Trebuie să interzicem pentru că societatea are nevoie de un sistem de referinţă clar şi univoc şi acest sistem de referinţă este unul de ordin moral. Suntem încă în perioada sărbătorilor pascale. Ne salutăm unii pe alţii cu „Hristos a înviat!”. Înţelegem că morala unei societăţi şi a unei persoane se întemeiază pe comandamente divine. Comandamentele divine nu sunt o înţelegere între două părţi sau între două instituţii statale sau politice. Ele sunt imperative, ele trebuie urmate. Ele nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar statul, prin legislaţia şi practicile pe care le rânduieşte, poate să îngrădească astfel de manifestări. Gândiţi-vă, stimaţi prieteni, nu doar la aspectele educaţionale, dar şi la aspectele medicale şi la cele ce ţin de familie. Imaginaţi-vă ce înseamnă aşa-numita adopţie a copiilor de către familiile de homosexuali şi lesbiene. Ce se va întâmpla cu aceşti copii? Ce vor deveni aceşti copii? Consideraţi că este loc de speculaţie şi de glumă atunci când în anumite ţări care se consideră performante la capitolul democraţie şi libertăţi fundamentale persoana îşi poate alege sexul? Dimineaţa te-ai trezit bărbat, iar mâine te declari femeie. Consideraţi că este vorba de o normalitate? Şi oare nu este cazul să spunem că şi în democraţiile avansate există anumite deviaţii pe care Republica Moldova nu trebuie să le accepte? În Statele Unite ale Americii, în Uniunea Europeană, România şi în foarte multe alte ţări există practici negative pe care nu trebuie să le preluăm. Preluăm legislaţia, preluăm modele de organizare a instituţiilor, preluăm modele de organizare economică şi de practicare a unei serii de libertăţi fundamentale pe care noi le considerăm utile pentru Republica Moldova. Suntem o ţară cu o constituţie euroconformă, cu legislaţie euroconformă, ceea ce sub nici o formă nu trebuie să ne transforme în maimuţe sau papagali care adoptă şi practici devinate şi degradante care se mai întâlnesc fie în România, fie în altă parte. Noi suntem oameni liberi, într-o societate liberă şi fiecare are dreptul să-şi spună ferm şi univoc cuvântul în acest sens.
Să nu uităm un lucru foarte important. Republica Moldova este, sub aspect religios, cea mai omogenă ţară din Europa. Statisticile spun că între 97 şi 98 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt creştini, majoritatea dintre ei fiind ortodocşi, alţii fiind catolici, baptişti sau de alte confesiuni creştine. Alte biserici promovează aceleaşi valori. Să nu uităm că comandamentele la care noi ne raportăm sunt în egală măsură valabile şi pentru cultul iudaic, evreii au, ca şi noi, acelaşi set de valori pe care îl împărtăşesc în ceea ce ţine de relaţiile intime, de viaţa de familie. Noi trebuie să ne gândim la aceste aspecte. Eu sunt tată a trei copii. Eu mă gândesc la viitorul lor, mă gândesc la copiii care au o soartă mai grea decât copiii mei, care nu au părinţi şi care pot să se pomenească în postura de a fi adoptaţi de astfel de cupluri. Ce se întâmplă cu aceşti copii?
Mă gândesc şi la aspectele medicale. Se ştie foarte bine că virusul HIV se răspândeşte, în primul rând, prin intermediul homosexualilor.
Încă o dată subliniez. Cine vrea să se ocupe de astfel de practici sexuale nu are decât să o facă cu obloanele trase şi cu uşa încuiată în spaţiul privat, nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Eu, de exemplu, personal şi alte sute de mii ca mine am mers acolo cu crucea în mână, cu icoane, am spus Tatăl Nostru, am promovat valorile naţionale şi pentru noi acest spaţiu este unul sacru. De aceea, astfel de manifestări pot fi considerate ca o lovitură directă împotriva nu numai a sensibilităţii mele religioase, dar şi împotriva sentimentelor patriotice ale cetăţenilor Republicii Moldova, care leagă devenirea Republicii Moldova ca stat independent de acest spaţiu public, care se cheamă Piaţa Marii Adunări Naţionale.
În lupta dintre Dumnezeu şi Satan, neutralitatea este o infamie
– La data de 26 aprilie, o delegaţie din partea Republicii Moldova, în frunte cu Ana Guţu, pleacă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei unde va fi pus la vot un raport cu privire la combaterea discriminării pe bază de orientare sexuală. Întrebată de Asociaţia pentru Familie dacă va vota sau nu pentru acest raport, Ana Guţu a spus că se va abţine de la vot pentru că dacă votează pentru acest raport, va fi blamată de către ortodocşi, dacă nu-l votează, va fi blamată de către homosexualii din Moldova. Cum comentaţi această atitudine?
– Într-o situaţie de acest gen, un om de cultură din perioada interbelică spunea următoarele: „În lupta dintre Dumnezeu şi Satan, neutralitatea este o infamie”. O definiţie foarte exactă a situaţiei pe care o descrieţi. Astfel de încercări de a te eschiva de la luarea unei poziţii ferme nu sunt cele mai reuşite pentru delegaţia naţională a Republicii Moldova, pentru un deputat sau un demnitar al statului nostru. Tocmai de aceea m-am şi adresat în mod explicit în declaraţia pe care am prezentat-o domniilor voastre, şefului statului în exerciţiu, domnului Mihai Ghimpu, care este şi preşedintele Parlamentului, dar şi şeful unui partid politic liberal, şi domnului prim-ministru Vladimir Filat, care este liderul unui alt partid cu o doctrină liberală, să se pronunţe ferm în această privinţă. Noi trebuie să avem capacitatea de a purta un dialog pozitiv şi constructiv cu partenerii noştri europeni fără a ne încovoia. Noi ştim care sunt neîmplinirile Republicii Moldova de ordin instituţional sau la nivelul legislaţiei sau a practicilor democratice care trebuie lichidate pentru a putea să ajungem la faza încheierii monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei. Bineînţeles că există încă mult de lucru, că trebuie să se întreprindă mai mult pentru realizarea acestor reforme. Şi totuşi, delegaţiile Republicii Moldova în astfel de forumuri trebuie să ţină cont de faptul că reprezintă o ţară creştină. Lucrul acesta este extrem de important. Mai mult decât atât, dacă stăm şi rebobinăm firul amintirilor foarte recente, cele care ţin de zilele de Paşti, i-am văzut cu toţii pe oamenii de prim rang la slujba Învierii mărturisindu-l pe Hristos. Dacă este aşa, atunci trebuie să-i întrebăm: îl mărturisesc pe Hristos numai în ziua e Paşti şi de Crăciun sau anul împrejur? Este vorba de un ataşament religios sau de unul de circumstanţă?
Suntem o ţară creştină şi avem obligaţia să urmăm comandamentele divine
– Se vehiculează că în cadrul vizitei speciale a delegaţiei Guvernului Republicii Moldova de la finele lunii martie 2010 la Bruxelles, autorităţile de la Chişinău au dat asigurări că în acest an vor garanta buna desfăşurare a paradei minorităţilor sexuale. Deocamdată, autorităţile nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această informaţie. În aceste condiţii, în ce măsură consideraţi că demersurile pe care le faceţi vor determina guvernarea să nu admită desfăşurarea paradei homosexualilor în Chişinău?
– Eu am văzut pe diverse site-uri această ştire, dar atâta timp cât nu avem punctul de vedere al persoanelor de prim rang, nu putem să ştim cu exactitate dacă lucrurile stau aşa sau nu. Tocmai de aceea este nevoie să clarificăm punctul de vedere al oficialităţilor şi al liderilor politici, atât de la putere, cât şi din opoziţie. Mai e timp pentru a vedea care este punctul lor de vedere. Dar acest subiect trebuie să ne găsească solidari, nu în competiţie unii împotriva altora, ci solidari, decenţi, moderaţi, fără nici un fel de agresivităţi din partea nici unuia dintre noi, dar cu îndemnuri clare către aceşti oameni rătăciţi, după mine, să-şi caute de treabă în spaţiul privat. Constituţia, legislaţia îi apără, îi protejează, nu-i agresează sub nici o formă. Dar eu sau cineva dintre dumneavoastră, dacă vreau să ies cu copilul meu în centrul capitalei, cred că nu ar fi încântat să asiste la o astfel de manifestare degradantă.
Bravo Rosca primul parlamentar care a spus lucrurilor pe nume in parlament,as dori ca fiecare parlamentar sa inteleaga pentru cine au murit buneii nostri?Si tocmai pentru ca imi iubesc trupul(tara) madularul care sa imbolnavit de gangrena trebuie taiat ca sa nu-mi afecteze intreg trupul.Ei spuneau ca au nevoie de un spatiu mic public,nici macar un punct nu trebuie de dat pentru ca vor bate un cui in acel punct si vor atirna de cui ceva puturos ca o sai scoata pe toti din casa.Dai un deget ca iti va suge tot singele prin el.Speram sa fie scosi in afara legii organizatia lor.Eu sunt pentru partide cu valori.