Prima pagină > Ştire > Iurie Roşca: Republica Moldova riscă să se transforme într-un butoi cu pulbere

Iurie Roşca: Republica Moldova riscă să se transforme într-un butoi cu pulbere

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a susţinut vineri, 2 aprilie, o conferinţă de presă în care a anunţat că actuala guvernare distorsionează în mod intenţionat şi cu rea-credinţă evenimentele din 7 aprilie, dezinformând atât opinia publică, cât şi organele de anchetă.

Potrivit lui Iurie Roşca, Filat, Ghimpu, Chirtoacă şi Urechean sunt direct responsabili de evenimentele din 7 aprilie 2009: „Întreaga răspundere politică, juridică şi morală pentru tragedia din 7 aprilie 2009 cade pe umerii celor care şi-au asumat organizarea mitingurilor prin cererile depuse la Primărie, prin prezenţa nemijlocită în centrul demonstranţilor ca şi prin încercarea de a deturna ancheta care se desfăşoară la ora actuală. Dincolo de nevoia de a stabili prin intermediul Justiţiei răspunderea personală a fiecărui protestatar violent şi a fiecărui poliţist care a bătut sau torturat pe unul dintre participanţii la acelea acţiuni, răspunderea personală a lui Vladimir Filat şi a celorlalţi semnatari şi organizatori oficiali ai acelor proteste sunt absolut evidente. Suferinţa, maltratările, moartea unora dintre protestatari trebuie să fie urmate în mod obligatoriu de identificarea şi pedepsirea tuturor vinovaţilor din rândurile colaboratorilor de poliţie. Însă, în acelaşi timp, Procuratura Generală trebuie să manifeste un tratament egal şi faţă de organizatorii acelor acţiuni de protest, şi faţă de persoanele care au snopit în bătăi pe unii poliţişti aflaţi la datorie şi au adus prejudicii materiale extraordinar de mari Republicii Moldova. Aşadar, Vladimir Filat, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Serafim Urechean şi alţi exponenţi ai partidelor liberale sunt direct responsabili de cele întâmplate, însă nu compar în faţa organelor de anchetă pentru a da explicaţii şi a purta răspundere pentru implicarea directă în acea catastrofală zi de 7 aprilie, urmată de noaptea dintre 7 spre 8 aprilie”, a spus Iurie Roşca.

Un abuz nu poate fi substituit cu un alt abuz

Liderul creştin-democrat a declarat că guvernarea polarizează şi antagonizează şi mai mult societatea, speculând şi distorsionând tragicele evenimente din 7 aprilie, având în perspectivă viitoarea campanie parlamentară. „În aceste condiţii, Republica Moldova riscă să devină un stat neguvernabil. Republica Moldova riscă să se transforme într-un butoi de pulbere. Republica Moldova nu poate să nu manifeste îngrijorare prin vocile de conştiinţă care trebuie să se audă din ce în ce mai puternic: cum se va desfăşura viitoarea campanie electorală, care va fi subiectul de dezbatere electorală preferat pentru principalii actori politici din Republica Moldova: problemele de ordin economic, social, administrativ, salarial sau isterizarea în continuare a opiniei publice asupra unei situaţii dramatice care s-a consumat acum un an şi care trebuie să se consume în linişte, prin activitatea corectă, independentă, legală, fără nici un fel de constrângere politică a Procuraturii Generale şi a Justiţiei?

Un abuz nu poate fi substituit printr-un alt abuz. O crimă nu poate fi înlocuită cu altă crimă. Această înlănţuire de justificări a abuzurilor ale actualei guvernări prin abuzurile reale sau imaginare ale fostei guvernări nu poate să aducă la un final pozitiv, fericit, constructiv pentru Republica Moldova. De aceea, PPCD îşi exprimă regretul în legătură cu această alunecare periculoasă a situaţiei politice din Republica Moldova, îşi exprimă protestul faţă de ţinuta iresponsabilă, cinică şi imorală a exponenţilor actualei puteri şi cheamă factorii de decizie din actuala guvernare să înceteze dezinformarea opiniei publice, presiunile asupra anchetei şi să se prezinte benevol în faţa procurorilor pentru a depune mărturii şi pentru a se face responsabili, în măsura în care sunt, de ceea ce s-a întâmplat acum un an”, a declarat Iurie Roşca.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: