Prima pagină > Eveniment > Tinerii promit să aducă căldări cu nămol în biroul lui Chirtoacă

Tinerii promit să aducă căldări cu nămol în biroul lui Chirtoacă

Un grup de tineri au promis că vor aduce căldări cu nămol în biroul primarului general, Dorin Chirtoacă, în cazul în care acesta nu va soluţiona problema nămolului din municipiul Chişinău.

Un grup de tineri care sunt reprezentanţi ai Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă (CCGDT) au organizat un flash-mob, protestând în acest fel împotriva politicii promovate de către primarul general în domeniul ecologic. Reprezentanţii Coaliţiei Civice au adus imagini recente de la staţia de iepurare din comuna Bubuieci şi au lăsat în faţa primăriei o căldare cu nămol „Am venit să ne exprimăm protestul faţă de poluarea aerului şi solului. Suntem împotriva politicii ecologice promovate de primarul general”, a declarat juristul Radu Buşilă.

Reprezentanţii coaliţiei afirmă că nămolul de la staţia de epurare este aruncat pe câmpuri, poluându-se în acest fel solul şi aerul. În opinia lor, sectoarele Ciocana şi Botanica sunt deja poluate în totalitate.

Preşedintele AJCD, Radu Buşilă, afirmă că nămolul este aruncat de către angajaţii „Apă Canal” într-o groapă. „La cererea noastră de a opri aceste acţiuni, ei pur şi simplu au nivelat nămolul cu tractorul. Mai mult decât atât, lucrătorii „Apă Canal” au răspuns că acest nămol este bun în calitate de îngrăşământ natural. Conform constatărilor specialiştilor, el este bun ca îngrăşăminte doar peste 50-60 ani. Până atunci, el este unul toxic din cauza substanţei care este folosită ca aliaj de împietrire a nămolului. Depozitat în groapă, acesta pătrunde în sol şi aer”, a mai declarat Radu Buşilă.

De asemenea, reprezentanţii Coaliţiei Civice au specificat că o soluţie în situaţia dată este transformarea nămolului în biogaz şi alte resurse de energie termică şi electrică, care ar putea fi folosită la încălzirea blocurilor şi instituţiilor bugetare, practici realizate cu succes în majoritatea oraşelor mari europene şi din România.

„Este necesar de a pune în funcţiune un generator electrogen pe biogaz, construit din piese şi motoare ale unor utilaje vechi şi care ar produce energie electrică ce parţial ar asigura consumul de energie electrica a staţiei de epurare. Biogazul se poate produce la staţie, prin captarea şi departajarea grosierului care intră în staţie printr-un sistem care transformă nămolul din canalizarea oraşului în biogaz reuşind astfel, cu o investiţie minimă, să se economisească la consumul de energie electrică şi să fie obţinută energie în plus care ulterior poate fi folosită raţional”, a declarat Radu Buşilă.

Tatiana MANE, FLUX

Publicitate
Categorii:Eveniment
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: