Prima pagină > Părerea mea > Autorităţile moldovene sunt de partea homosexualilor?

Autorităţile moldovene sunt de partea homosexualilor?

Redacţia ziarului FLUX a expediat în adresa lui Mihai Ghimpu, şeful interimar al statului şi preşedinte la Parlamentului, o cerere prin care i-am solicitat să-şi expună în mod public poziţia sa de înalt demnitar de stat faţă de preconizata paradă a homosexualilor, care a fost anunţată pentru data de 2 mai, în centrul capitalei. Iată conţinutul acestei scrisori:

Stimate domnule Preşedinte,

Portalul gay-lor şi al lesbienelor din Republica Moldova (gay.md) a anunţat că, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles a delegaţiei moldovene, care a avut loc la finele lunii martie curent, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău au discutat cu oficialii europeni şi chestiunea legată de pride-ul comunităţii LGBT, iar, mai exact, a acţiunilor publice organizate în cadrul festivalului „Curcubeul peste Nistru”. Potrivit gay.md, reprezentanţii autorităţilor moldovene au promis că nu vor pune piedici desfăşurării acţiunii paşnice, iar poliţia va asigura securitatea participanţilor la ea. În acelaşi context, portalul gay-lor şi al lesbienelor menţionează următoarele:

„Cât priveşte festivalul „Curcubeul peste Nistru” trebuie să menţionăm faptul că, nemijlocit în preajma deschiderii lui, oficiali europeni intenţionează să se întâlnească cu delegaţia din Republica Moldova la Bruxelles. Scopul lor e să ateste cât de pregătite sunt autorităţile ţării să asigure securitatea evenimentului”, menţionează sursa citată.

În acest context, Vă rugăm respectuos să confirmaţi sau să infirmaţi dacă informaţia difuzată de gay.md corespunde adevărului.

Totodată, domnule Preşedinte, dorim să aflăm opinia Dumneavoastră, în calitate de Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte interimar al Republicii Moldova, privind preconizata paradă a homosexualilor care urmează să se desfăşoare pe 2 mai la Chişinău. Dumneavoastră susţineţi sau nu desfăşurarea unor manifestaţii publice ale homosexualilor în centrul capitalei şi care ar putea fi, în opinia dumneavoastră, efectul acesteia asupra moralei publice din Republica Moldova?

Cu respect, director PP FLUX European, Sergiu PRAPORŞCIC

Chişinău 16.04.2010”.

Din 16 aprilie până în prezent, şeful interimar al statului, Mihai Ghimpu, nu a binevoit să ne onoreze cu un răspuns, deşi noi, ziariştii de la FLUX, dar mai ales cititorii noştri şi întreaga opinie publică sunt în drept să afle care este poziţia celui mai înalt demnitar în stat într-o chestiune de interes public. Cunoaştem că absoluta majoritatea a cetăţenilor Republicii Moldova, peste 87 la sută, fiind creştini, dezaprobă organizarea unei manifestaţii publice, amorale şi ruşinoase în chiar centrul capitalei ţării. Totodată, considerăm şeful statului, care reprezintă acele 97 la sută din cetăţenii Republicii Moldova, este obligat să ia atitudine într-o chestiune care lezează sentimentele religioase şi percepţiile morale ale cetăţenilor ţării noastre.

Tăcerea lui Mihai Ghimpu ne face să bănuim că el este de acord sau poate chiar şi-a dat consimţământul, şi-a asumat şi un angajament ca pe 2 mai în Chişinău să fie organizată parada homosexualilor.

Trebuie să menţionăm că am expediat o scrisoare similară şi premierului Vladimir Filat, care, de asemenea, nu a binevoit să ne răspundă. Dar Vladimir Filat era tocmai cel mai indicat să ne răspundă pentru că din ştirea publicată pe portalul homosexualilor reiese că reprezentaţii Guvernului s-ar fi angajat în faţa oficialilor europeni să asigure buna desfăşurare a paradei homosexualilor. Şi mai mult, Guvernul Filat ar urma să reconfirme angajamentele luate chiar în ajunul acestui eveniment amoral. Noi nu cunoaştem dacă homosexualii au scris adevărul pe site-ul lor sau acestea nu sunt decât nişte neadevăruri, nişte insinuări. Dar ne dă de gândit şi faptul că până în prezent Serviciul de presă al Guvernului nu a dezminţit această informaţie, deşi este marea probabilitatea ca ea să fie adevărată.

Dacă este aşa, ne întrebăm: Cu ce drept Guvernul Filat se angajează să ofere condiţii pentru desfăşurarea paradei homosexualilor, contrar voinţei absolutei majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova? Şi de ce Cabinetul Filat face acest lucru într-o totală lipsă de transparenţă? În mod normal, după ce delegaţia Executivului s-a întors de la „întrevederea cu oficialii europeni”, trebuie să informeze opinia publică despre angajamentele pe care şi le-a asumat şi în faţa cui şi le-a asumat.

Am mai trimis câte o cerere de a-şi face publică poziţia în privinţa paradei homosexualilor şi altor demnitari. Ministrul Educaţiei Leonid Bujor nu ne-a răspuns, precum nu ne-a răspuns nici ministrul Muncii, Protecţiei sociale şi a Familiei, Valntina Buliga. Deşi ei gestionează domenii care îm mod sigur vor fi afectate în cazul în care se va desfăşura parada homosexualilor: educaţii tinerii generaţii şi coeziunea, sănătatea morală a Familiei, ca instituţie socială protejată de legislaţia şi Constituţia Republicii Moldova.

Nici preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu nu a răspuns demersului nostru jurnalistic. Este adevărat că într-o conferinţă de presă, solicitat de corespondentul FLUX, Marian Lupu a declarat în mod tranşant că nu susţine desfăşurarea paradei homosexualilor.

De primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, ce să mai vorbim. Lui nu i-am trimis nici o cerere, dat fiind că el a declarase deja că pentru a lua o atitudine publică în această chestiune trebuie, mai întâi, să se consulte cu poliţia şi cu securitatea, adică cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Tânărul primar Dorin Chirtoacă este de o sinceritate debordantă. Oare toate deciziile pe care le ia primarul capitalei noastre sunt „consultate” cu securitatea?

Dar dincolo de orice ironie, decizia în cazul paradei homosexualilor îi aparţine în totalitate lui Dorin Chirtoacă. Doar el este persoana care poate şi are şi obligaţia să interzică desfăşurarea acestei parade unor indivizi marginali ai societăţii noastre. Oricum, pe această cale, îi cerem şi primarului general să-şi facă publică opinia în privinţa evenimentului preconizat pentru 2 mai. Să ştim şi noi, Dorin Chirtoacă de partea cui este: a creştinilor, care prin voturile lor l-au făcut primar sau a homosexualilor, care vor să-şi etaleze în piaţa Marii Adunări Naţionale practicile lor sexuale perverse.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
 1. ksenia lozinski
  aprilie 21, 2010 la 8:23 pm

  Oare noua,la toate problemele pe care le avem(economice,sociale,geografice,istorice,politice)ne mai lipsea si cea sexuala?
  Parerea mea ca nu trebuie,inca ,de pus in discutie aceasta problema la noi ,acolo,unde inca se mai moare de foame,de boli ale saraciei.
  E moralism fals sa judeci persoane de divrse orientari sexuale.E amoral sa-ti demostrezi diversitatea in fata unei societati care sufera de 2 decenii si nu e sigura pe ziua de miine

 2. Alex
  aprilie 22, 2010 la 6:41 am

  Sunt homosexualii cetateni ai RM ? Da ! Atunci autoritatile nu pot fi decat de partea lor.

  Mai aveti de mancat mamaliga pana cand o sa intelegeti ceva din democratie.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: