Prima pagină > Eveniment > Ghenadie Vaculovschi: Jurnal TV este tendenţios şi dezinformează intenţionat opinia publică

Ghenadie Vaculovschi: Jurnal TV este tendenţios şi dezinformează intenţionat opinia publică

Vicepreşedintele PPCD, Ghenadie Vaculovschi, acuză trustul de presă Jurnal de faptul că dezinformează opinia publică şi că nu respectă normele deontologice elementare. Asta după ce trustul postul de televiziune Jurnal TV a insinuat, în cadrul unei dezbateri televizate, că Ghenadie Vaculovschi şi partidul pe care îl reprezintă ar sta în spatele violenţelor din 7 aprilie 2009. Întrucât nu i s-a oferit dreptul la replică, aşa cum prevede legislaţia şi codul deontologic al jurnaliştilor, Ghenadie Vaculovschi a organizat un breafing de presă în faţa postului respectiv de televiziune, în care şi-a expus poziţia faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse. Mai mult decât atât, vicepreşedintele PPCD a depus două demersuri la Procuratura Generală şi la Comisia parlamentară care investighează evenimentele din luna aprilie trecut, cărora le solicită să anunţe public dacă există dovezi care ar arăta că PPCD are vreo implicare în evenimentele din 7 aprilie.

Concluzia la care au ajuns jurnaliştii de la acest post de televiziune, privind pretinsa implicare a reprezentanţilor PPCD în organizarea violenţelor din 7 aprilie, are la bază o imagine foto (prezentată alăturat) în care apare Ghenadie Vaculovschi, alături de alte trei persoane, care se află pe scările clădirii Parlamentului. Persoana de lângă Vaculovschi are în mână un baston din dotarea forţelor de ordine, iar o altă persoană din imagine ţine în mână un obiect neidentificat despre care Jurnal TV a presupus că ar fi un pistol. Deşi din imagine nu se înţelege când anume a fost făcută fotografia, jurnaliştii de la Jurnal TV au dedus că aceasta ar fi din data de 7 aprilie, când un grup de protestatari violenţi devastau şi incendiau edificiile Parlamentului şi Preşedinţiei. Astfel, Jurnal TV a insinuat că această imagine ar fi o dovadă „în plus” că partidul condus de Iurie Roşca „nu ar fi străin de cele întâmplate” şi că „Iurie Roşca ar fi cu musca pe căciulă”. Informaţia a fost preluată şi tirajată de portalul web şi ziarul din cadrul aceluiaşi grup de presă.

După publicarea informaţiei în cauză, Ghenadie Vaculovschi a cerut dreptul la replică, pentru a-şi prezenta propriul punct de vedere faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse, întrucât a fost vizat direct în articolul dat publicităţii. Solicitarea politicianului a fost însă respinsă de postul de postul respectiv fără a i se aduce motive care să justifice refuzul. Astfel, Ghenadie Vaculovschi a organizat un breafing de presă în faţa sediului Jurnal Trust Media, unde şi-a expus punctul de vedere faţă de această chestiune.

Potrivit lui Vaculovschi, postul de televiziune la care se face referire este unul tendenţios şi dezinformează intenţionat opinia publică, iar acuzaţiile că PPCD ar fi organizatorul actelor de vandalism din 7 aprilie este contrară adevărului. “În cadrul emisiunii din 3 aprilie 2010, difuzată la Jurnal TV, cu participarea lui Petru Bogatu şi Nicolae Negru, a fost proiectată o poză unde sunt eu alături de alte persoane şi a fost comentată aşa cum au considerat ei de cuviinţă, fără a mi se solicita şi punctul meu de vedere. Din comentariile pe care le-am auzit de la domniile lor ar rezulta că fotografia cumva arată că formaţiunea politică din care fac eu parte (PPCD – n.n.) şi eu personal aş fi avut vreo legătură cu organizarea şi desfăşurarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, eveniment dureros pentru Republica Moldova“, a declarat Vaculovschi.

El a explicat că imaginea foto la care se face referire a fost făcută pe data de 8 aprilie 2009, când acesta a venit în biroul său din sediul Parlamentului, devastat de vandali, pentru a-şi strânge cărţile şi alte lucruri care au mai putut recuperate. Vaculovschi a menţionat că două dintre persoanele cu care stătea pe scările Parlamentului sunt poliţişti din paza de stat a sediului Legislativului, iar cealaltă persoană este fratele său care a venit cu maşina să-l ajute să ia lucrurile. El a mai accentuat că „pistolul” pe care l-a văzut Jurnal TV în mâna uneia dintre persoanele din imagine reprezintă de fapt cheile de la maşină, iar persoana este chiar fratele său. Vaculovschi a mai spus că discuta cu poliţiştii din paza de stat, cu care se cunoştea bine (în perioada de referinţă actualul vicepreşedinte al PPCD ocupa funcţia de consultant superior al fracţiunii parlamentare a PPCD) despre actele de vandalism produse cu o zi înainte. Vaculovschi a mai ţinut să precizeze că preşedintele PPCD, Iurie Roşca, nu ocupa, la 7 aprilie 2009, funcţia de viceprim-ministru responsabil pe organele de forţă, aşa cum insinuează Jurnal TV, ci funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, prin urmare nu avea nici o legătură cu activitatea Poliţiei sau alte instituţii specializate în asigurarea ordinii publice.

„Calific maniera în care au fost prezentată informaţia respectivă şi comentariile drept tendenţioase. Consider că domniile lor, dacă au pretenţii de jurnalişti corecţi şi echidistanţi, pentru că la vârsta lor ar trebui să fie jurnalişti exemplari pentru cei tineri, trebuiau să mă contacteze şi aş fi oferit un răspuns generos”, a mai specificat vicepreşedintele PPCD. Astfel, Ghenadie Vaculovschi a adresat un demers oficial conducerii Jurnal Trust Media prin care cere să fie invitat la acest post de televiziune pentru a dezminţi acuzaţiile care i-au fost aduse. Mai mult decât atât, vicepreşedintele creştin-democrat a depus două demersuri, unul la Procuratura Generală şi altul la Comisia parlamentară pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009, cărora le cere să prezinte public probe care să arate dacă PPCD este unul dintre organizatorii protestelor violente, soldate cu morţi şi zeci de răniţi.

Menţionăm că atacul Jurnal TV asupra PPCD vine la scurt timp după ce liderul creştin-democrat, Iurie Roşca, a publicat un şir de articole de presă din care rezultă că principalul vinovat al evenimentelor tragice din luna aprilie 2009 este actualul premier, Vladimir Filat, care a fost organizatorul oficial al protestelor organizate pe data de 7 aprilie.
Nicolae FEDERIU, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: