FLUX ca antidot conttra spălării creierilor
Dragi cititori ai ziarului FLUX,
Avem marea bucurie să vă anunţăm că în perioada 1-25 vă puteţi abona la ziarul nostru beneficiind de o reducere de tocmai 20 la sută din preţul redacţiei. Asta înseamnă că dacă vă abonaţi la FLUX pe toate cele 7 luni rămase până la sfârşitul anului, practic, pentru o lună nu veţi plăti abonamentul. Reducerea pe care o oferim este valabilă, indiferent pe câte luni vă abonaţi: 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 7. Am mai strâns un pic cureaua pentru a vă putea oferi această reducere. Ştim că nu vă este uşor nici dumneavoastră, că în fiecare zi faceţi acelaşi lucru: cu toţiit vă strângeţi cureaua.
Vă rugăm să transmiteţi tuturor rudelor, prietenilor şi colegilor Dumneavoastră această informaţie şi să-i îndemnaţi să se aboneze la FLUX. Explicaţi-le că nu are nici un rost să dea banii pentru alte publicaţii periodice care nu fac nimic altceva decât să tirajeze ropaganda proguvernamentală, care, practic, a pus stăpânire pe întreg spaţiul mediatic din Republica Moldova: de la instituţiile publice ale audiovizualului, până la ziarele, posturile de radio şi de televiziune private, întreţinute din capitalurile de proveninţă dubioasă ale oligarhilor locali sau de finanţatori externi, care au investit aici nu pentru a obţine un profit (în piaţa mediatică din Republica Moldova, mai ales acum pe timp de criză, acest lucru, practic, este imposibil), ci pentru a infuenţa într-o anume direcţie opinia publică.
Zi de zi guvernanţii vă spală creierii prin maşinăria lor propagandistă, susţinând că de când au venit ei la guvernare trăiţi mai bine, deşi salariile au scăzut drastic, iar preţurile s-au majorat dramatic. Ei vă asigură că v-au adus libertatea, dar au impus cenzura în mass-media din Republica Moldova, obligând-o să ascundă de opinia publică problemele grave cu care vă confruntaţi. Aţi văzut la Moldova 1 măcar un reportaj din spitalele raionale, acolo unde dumneavoastră staţi la coadă zile în şir, cu nenorocita de poliţă de asigurare medicală în mâni ca să ajungeţi să fiţi nu trataţi, ci măcar consultaţi de un medic specialist? A scris presa controlată de autorităţi măcar un rând despre modul în care se descurcă un pensionar, care are nişte nenorociţi de 600 de lei pe lună din care trebuie să-şi cumpere de-ale gurii, să plătească întreţinerea la apartament şi să-şi procure şi medicamente? Chiar dacă ar avea de 3 ori mai mult, omul de rând tot nu s-ar descurca. Sau poate instituţiile publice de radio şi TV au difuzat cel puţin o ştire despre scheme financiare frauduloase urzite de cei care astăzi ocupă fotoliile moi din Parlament şi Guvern? Nu, ei nici măcar nu citează printre altele, undeva la sfârşit de program, într-o marginală revistă a presei, astfel de investigaţii apărute în puţinele ziare care au rămas nesubordonate guvernării. Spre exemplu, în ediţia trecută, FLUX a publicat o amplă investigaţie despre contrabanda de carne pe Nistru. Măcar din respect pentru dumneavoastră, din grijă pentru sănătatea dumneavoastră şi a copiilor dumneavoastră, a spus Radio Moldova sau Moldova 1 că iată FLUX-ul a scris că o partea importantă din carnea scoasă pe piaţă ar putea fi infectată cu salmoneloză? Sau i-a întrebat cineva din presa guvernamentală şi proguvernamentală pe Ghimpu, Filat, Chirtoacă, Urechean care este poziţia lor faţă de preconizata paradă a homosexualilor în centrul capitalei pe 2 mai? Nu, astfel de subiecte nu pot să apară în mass-media publică sau privată controlată de autorităţi, pentru că asta ar putea să spargă mitul despre guvernarea liberală, democratică şi europeană, să le scurteze perioada de aflalare la putere, iar orice zi pentru ei înseamnă mult, foarte mult: milioane, zici de milioane …
Dintre toate televiziunile de la Chişinău, doar Publika îşi mai permite permite să le mai dea acces la microfon şi celor care un alt punct de vedere decât guvernanţii. Se mai întâmlă ca vocile de alternativă se se facă auzite la NIT, televiziune apropiată opoziţiei comuniste şi aflându-se în război deschis cu guvernarea. Ceilalţi însă…? Este atât de ridicol, dar şi şocant să priveşti dezbateri publice la radio sau TV la care participă, pe de o parte, reprezentaţii Guvernului, iar pe de altă parte, reprezentaţii „societăţii civile”, care, – surpriză mare! -, susţin punctul de vedere al guvernanţilor, sau liderii unor partide din afara arcului guvernamental, dar care, iarăşi surpriză, nu contrazic guvernarea, ci îi cântă în strună, sau analişti politici, formal neafiliaţi guvernării, dar care le fac imagine tot celor de la putere. Acesta este pluralismul de opinie din Republica Moldova, asta este democraţia moldoveană. Urmărind astfel de dezbateri televizate, ai putea să-ţi faci impresia că trăieşti nu în Republica Moldova anilor 2000, ci în lumea lui Franz Kafka, că în ţara asta toţi sunt liberali la cap. Corul unanimităţii liberale, gesticulaţia caricaturală a faunei afiliate puterii, ţupăitul slugarnic al „directorilor de opinie” conectaţia la aceleşi surse de finanţare ca şi partidele de la putere ar fi ridicol dacă nu ar fi de-a dreptul deprimant.
Însă în acest vacarm al unanimităţii cvazigenerale, în această adunătură de yesmeni şi de periuţe ale păturii superpuse, în în acest spectacol penibil al „oligarhiei revoluţionare” totuşi mai e loc pentru spiritul critic, pentru atitudini justiţiare, pentru luări de poziţie sincere şi tranşante. Mai sunt şi dintre cei care ştiu să analizeze ceea ce se întâmplă, care nu consumă doar lozinci patriotarde şi demagogie liberală, ci şi-au păstrat capacitatea de a mai pune la îndoială „realitatea” care i se administrează la micile ecrane. Şi o parte dintre aceşti „alţii” sunt cititorii ziarului FLUX. Vă mulţumim că sunteţi alături de noi. Vă mulţumim că citiţi FLUX-ul. Vă admirăm pentru că în această psihoză generalizată de euforie liberală şi democrată v-aţi păstrat discernământul şi bunul simţ. Spuneţi-le şi altora să urmeze exemplu dumneavoastră, să se aboneze şi ei la FLUX. Nu o vor face pentru noi, pentru că un ziar independent în Republica Moldova nu face averi. Oamenii de afaceri se feresc de noi ca de nişte ciumaţi, pentru că dacă ar cumpăra măcar un centimetru pătrat de publicitate, vin controalele pe capul lor şi s-au dus afacerile pe apa sâmbetei. Însă chiar şi în aceste condiţii vitrege rezistăm şi ne facem datoria faţă de cititori. Cititorul FLUX-ului, cel care urmăreşte analizele şi luările noastre de poziţie, poate afirma cu toată certitudinea:
„Eu unul refuz să devin masă de manevră pentru guvernanţi. Am capul meu pe umeri, gândesc independent şi nu mă las spălat pe creieri. Şi ca mine sunt din ce în ce mai mulţi.”
Sergiu PRAPORŞCIC, director FLUX
Comentarii recente