Prima pagină > Ştire > Ghenadie VACULOVSCHI către Jurnal Trust Media: JOS CENZURA!

Ghenadie VACULOVSCHI către Jurnal Trust Media: JOS CENZURA!

Miercuri, 21 aprilie 2010, subsemnatul, Ghenadie VACULOVSCHI, vicepreşedinte PPCD, am ţinut un briefing în faţa trustului de presă “Jurnal”, cerând dreptul la replică în urma informaţiilor false, difuzate de această instituţie media, care mă vizează direct atât pe mine, cât şi formaţiunea politică pe care o reprezint. Amintim că la 3 aprilie curent, “Jurnal TV” a prezentat într-o emisiune o fotografie, făcută în faţa sediului Parlamentului la 8 aprilie 2009, în care apar eu, fratele meu şi doi colaboratori ai Serviciului Pază şi Protecţie.

Poza respectivă a servit drept pretext pentru insinuarea, precum că violenţele din 7 aprilie anul trecut ar fi fost organizate de PPCD. Imediat după emisiunea în cauză am cerut să mi se acorde dreptul la replică pentru a dezminţi afirmaţiile făcute de jurnaliştii respectivi. Dar cererea mea a fost ignorată. Mai grav, la 20 aprilie pe site-ul “Jurnal.md” apare un text însoţit de aceeaşi fotografie, autorul anonim tirajând aceleaşi informaţii false. Asta m-a şi determinat să recurg la organizarea unui briefing chiar în faţa sediului “Jurnal TV”.

Dar, deşi o echipă de filmare de la “Jurnal TV” a înregistrat integral briefingul, nici postul TV, nici portalul electronic respectiv nu au publicat nici un cuvânt din cele spuse de mine, ignorând şi de această dată încercarea mea de a beneficia de dreptul la replică.

În aceste condiţii, când de fapt devine evident că proprietarii acestei instituţii media au decis să promoveze o politică editorială antidemocratică, tendenţioasă şi incorectă, refuzând să ofere dreptul la replică, aşa cum prevede legea şi bunul-simţ, mă văd nevoit să întreprind o serie de acţiuni care să determine “Jurnal Trust Media” să se conformeze rigorilor legale şi principiilor morale ale jurnalismului într-o societate deschisă.

Voi face demersurile de rigoare către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, către instanţa de judecată, către Misiunea OSCE în Moldova, către reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei în ţara noastră, către ambasadorul Uniunii Europene, precum şi către organizaţiile profesionale de jurnalişti, pentru a le informa asupra faptului că “Jurnal Trust Media” riscă să devină un instrument de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, practică cenzura şi refuză dreptul legitim la replică pentru persoanele vizate în emisiunile şi articolele care apar la această instituţie media.

Într-o democraţie autentică presa liberă nu poate atenta la libertatea de exprimare şi la bunul nume al membrilor societăţii. Iar dacă unele instituţii media se dedau unor astfel de practici, ele trebuie ajutate să revină în albia legalităţii, a democraţiei şi a bunului-simţ.

Ghenadie VACULOVSCHI, vicepreşedinte PPCD, 22 aprilie 2010

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: